Ειδήσεις

Τα γενετικά μεταλλαγμένα φυτά μπορούν να παρέχουν πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων Έρευνα

Η εμπορική καλλιέργεια μιας διαγονιδιακής ποικιλίας Camelina sativa μπορεί να παράγει μια άφθονη ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας ωμέγα-3.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικές εκθέσεις υποδεικνύει ότι η εμπορική καλλιέργεια μιας διαγονιδιακής ποικιλίας Camelina sativa, μιας από τις παλαιότερες καλλιέργειες ελαιούχων σπόρων της Ευρώπης, μπορεί να παράγει μια άφθονη ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 όπως εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA ) και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA).

Οι ερευνητές από την Rothamsted Research και το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας έχουν γενετικά τροποποιημένη καμέλλα με γονίδια από θαλάσσια μικρόβια, με αποτέλεσμα ένα φυτό που μπορεί να παράγει τόσο ΕΡΑ όσο και DHA-δύο θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγεία της καρδιάς.

Επιπλέον, τα λιπαρά οξέα από τη διαγονιδιακή καμέλλα στερούνται τη μόλυνση που σχετίζεται με ορισμένα ιχθυέλαια που προέρχονται από τον ωκεανό, όπως από τα βαρέα μέταλλα, τις διοξίνες και τα πολυχλωροδιφαινύλια (PCBs).

Έχουν αναπαράγει αποτελέσματα που δείχνουν ότι τα διαγονιδιακά φυτά μπορούν να αναπτυχθούν στον αγρό και οι τελευταίες έρευνες καταγράφουν πως η δοκιμή πεδίου του GM camelina το δεύτερο έτος επιβεβαίωσε το εύρημα αυτό.

Δείχνει επίσης πώς η ομάδα κατάφερε να μειώσει το επίπεδο των περιττών λιπαρών οξέων ωμέγα-6 στους διαγονιδιακούς σπόρους ώστε να ταιριάζει καλύτερα το μείγμα των ιχθυελαίων.

Επιπλέον, η τελευταία έρευνα υπογραμμίζει τον προηγουμένως μη αναγνωρισμένο και τεράστιο αναξιοποίητο χώρο στους σπόρους καμέλλας για τη συσσώρευση ιχθυελαίων. Επί του παρόντος, η πολύτιμη ΕΡΑ και DHA συσσωρεύεται μόνο στην ρίζα του διαγονιδιακού σπόρου που αφήνει το μεγαλύτερο μέρος του κοτυληδόνου του σπόρου να είναι αχρησιμοποίητο και άδειο από τα LC-PUFAs.

"Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να προσαρμόσουμε το έλαιο καμελίνας για τη συσσώρευση ωμέγα-3 ιχθυελαίων και ότι αυτό το χαρακτηριστικό είναι σταθερό σε καλλιεργούμενα φυτά. Επιπλέον, οι νέες και απροσδόκητες γνώσεις μας για τη συσσώρευση λιπαρών οξέων σε ολόκληρο τον σπόρο δείχνουν περαιτέρω ευκαιρίες για να το βελτιστοποιήσουμε », δήλωσε ο Johnathan Napier, αρχηγός του προγράμματος camelina στο Rothamsted. "Είμαι πεπεισμένος ότι τα διαγονιδιακά φυτά όπως τα δικά μας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης στις ωκεάνιες πηγές ιχθυελαίων και αυτή η μελέτη φέρνει το ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα".

Εβελίνα Ρουσνάκ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: erusnac@nyc.gr

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία