Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η δομή της επιφάνειας των λαχανικών μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση τροφικής ασθένειας

Πως σχετίζεται η υφή των λαχανικών με παθογόνους ιούς;

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE δείχνει ότι η υφή της επιφάνειας των λαχανικών μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των παθογόνων ιών να προσκολλούνται σε φρέσκα προϊόντα.

Το Πανεπιστήμιο των ερευνητών Illinois επέλεξε 24 από τα πιο κοινά λαχανικά σαλάτας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα δοκίμασαν για να δούνε αν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ της μορφολογίας και της χημείας της επιφάνειας του φύλλου ή του φρούτων και την προσκόλληση των ιικών σωματιδίων, πριν και μετά από ένα πλύσιμο.

Εμβολίασαν πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ντομάτες με έναν ιό των χοίρων που μιμείται τον ανθρώπινο ροταϊού, ένα κοινό παθογόνο παράγοντα που ευθύνεται για συμπτώματα όπως διάρροια, εμετό, πυρετό και κοιλιακό άλγος. Μετά την έκθεση των επιφανειών των λαχανικών στον ιό, οι ερευνητές ξέπλυναν τα λαχανικά δύο φορές με ένα πρότυπο διάλυμα φυσιολογικού ορού.

Οι ερευνητές βρήκαν χίλιες φορές λιγότερα ιικά σωματίδια σε διαφορετικούς τύπους φυλλωδών λαχανικών και ντοματών. Λαχανικά με τρισδιάστατες κρυσταλλικές κέρινες δομές στην επιδερμίδα των φύλλων είχαν σημαντικά λιγότερα σωματίδια του ιού μετά το ξέβγαλμα. Αυτό ήταν αντιφατικό με το αναμενόμενο αποτέλεσμα δηλαδή ότι τα μικρά σωματίδια του ιού θα μπορούσαν να “κρυφτούν” στις τραχιές δομές αυτών των επιδερμίδων. Όμως, όταν το κερί καλύπτει πλήρως την επιφάνεια, τα λαχανικά γίνονται τελείως υδρόφοβα, πράγμα που καθιστά την όλη επιφάνεια του φύλλου πιο δύσκολο για τους ιούς να προσκολληθούν.

“Οι πληροφορίες από τη μελέτη αυτή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιλεχθούν ή να αναπαραχθούν ποικιλίες που ίσως να έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν λιγότερα τέτοια σωματίδια», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Jack Juvik, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις.

Οι ερευνητές έχουν ήδη επαναλάβει  τη μελέτη χρησιμοποιώντας το βακτήριο E. coli, αλλά σχεδιάζουν να δουν ακόμα περισσότερες φυτικές ποικιλίες και παθογόνους μικροοργανισμούς σε μελλοντικές μελέτες.

Μελίνα Τσαγκατάκη
Τελειοφ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr 
melinatsag @ gmail.com

Read this article in English!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ