Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Επιστήμονες εντόπισαν γενετική διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που ξυπνάνε νωρίς και των ανθρώπων που κο

Διαλεύκανση των βαθύτερων αιτιών που σας κάνουν είτε “κορυδαλλό” είτε “κουκουβάγια”.

 

Όντας άνθρωποι που ξυπνάτε νωρίς ή κοιμάστε αργά έχετε δει ομοιότητες στις οικογένειες σας γεγονός που δείχνει μια ισχυρή γενετική σύνδεση. 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Neurology, χρησιμοποίησε μύγες για να εξετάσει τις γενετικές παραλλαγές που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στον καθορισμό κατά πόσον ένα άτομο εμπίπτει σε μία από αυτές τις διακριτές κατηγορίες. Αυτοί οι πρότυποι οργανισμοί έχουν ένα πολύ παρόμοιο «γενετικό ρολόι» με τους ανθρώπους, έτσι οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα γονίδια που το ελέγχουν σε αυτά μπορεί να έχουν παρόμοια λειτουργία σε μας. Μετά την ανάλυση των γονιδιωμάτων τους, ήταν σε θέση να προσδιορίσουν κοντά στο 80 γονίδια που συνδέονται με τις διαφορές στη συμπεριφορά.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η απόδοσή τους είναι στο αποκορύφωμά συγκεκριμένες ώρες της ημέρας”, εξήγησε ο Δρ Eran Tauber, ένας από τους συν-συγγραφείς. “Ο αντίκτυπος αυτής της προτίμησης στην υγεία και τη συμπεριφορά είναι καλά τεκμηριωμένος, αλλά η μοριακή βάση είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη”.

Η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Leicester εντοπίσαν τις δύο διαφορές στη συμπεριφορά προτίμησης των μυγών παρατηρώντας σε ποιο σημείο της ημέρας βγαίνουν από το κουκούλι τους. Οι περισσότερες το κάνουν αυτό το πρωί, αλλά κάποιες βγαίνουν αργότερα μέσα στην ημέρα. Το γεγονός ότι οι ερευνητές ήταν σε θέση στη συνέχεια να αναπαράγουν όσες ξυπνούν αργά για να παράγουν περισσότερους χρονότυπους σαν εκείνες, έδειξε μια γενετική βάση στη συμπεριφορά.

Από αυτό, έτρεξαν μια ανάλυση DNA για τις μύγες κατά τη διάρκεια των 24 ωρών που οδηγούν στην εμφάνιση τους, και διαπίστωσαν ότι δεν ήταν ακριβώς τα ίδια γονίδια που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς χρόνους και στους δύο χρονότυπους, αλλά τα ίδια τα γονίδια εμφανίζουν διαφορές.

Όπως λέει ο Tauber, “κοιτάζοντας τη γονιδιακή έκφραση ήταν μόνο ένα μέρος της έρευνάς μας. Ένα προφανές ερώτημα είναι τι προκαλεί την διαφορετική έκφραση στους κορυδαλλούς και στις κουκουβάγιες. Αυτή η διαφορά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε γενετικές παραλλαγές στις αλληλουχίες των DNA τους. – Διαφορετικές εκδοχές γονιδίων υπάρχουν στους κορυδαλλούς και στις κουκουβάγιες.”

Αυτό σημαίνει ότι οι μοριακές διαδικασίες που συμβάλλουν στο γενετικό ρολόι σε όσους ξυπνούν αργά δεν καθυστερούν απλώς σε σύγκριση με τα πουλιά που ξυπνούν νωρίς, όπως προηγουμένως είχε υποτεθεί, αλλά είναι εντελώς διαφορετικές. “Μόλις μια έκφραση του γονιδίου καθυστερεί σε Larks, μια εντελώς διαφορετική αλληλουχία μοριακών γεγονότων γίνεται … Το τελικό σημείο μπορεί να είναι παρόμοιο, αλλά οι διαφορετικοί μοριακοί οδοί οδηγούν σε διαφορετικό χρόνο ταξιδιού,» εξηγεί ο Tauber.

Η έρευνα είναι ενδιαφέρουσα, διότι, σύμφωνα με τους συγγραφείς, είμαστε εκτός συγχρονισμού με τους φυσικούς ρυθμούς μας, και η κατανόηση του πώς λειτουργεί το γενετικό μας ρολόι θα μπορούσε να βοηθήσει τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Στη σύγχρονη εποχή, έχουμε πέσει σε ένα σύστημα στο οποίο εργαζόμαστε 9 έως 5, και γίνεται όλο και πιο σαφές ότι αυτό δεν αποτελεί την πιο παραγωγική ή αποδοτική δομή για όλους τους εργαζόμενους.

 

Τίνα Καραΐσκου
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
tinakaraiskou@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ