Logodiatrofis.gr
Παιδι

Συμπληρώματα διατροφής: Επίδραση στη διάθεση και τη γνωστική αντίληψη των παιδιών

Η σωστή διατροφή, κατά την παιδική ηλικία είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η μη επαρκής πρόσληψη σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία μπορεί να επηρεάσει τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού τόσο σε σωματικό όσο και πνευματικό επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών είναι πολύ φτωχές σε θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή τους ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, πολλά παιδιά δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και προτιμούν να διατρέφονται με πρόχειρο φαγητό και σνακ πούσια σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη.

Απόρροια αυτών των διατροφικών συνηθειών είναι η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων και η εμφάνιση διάφορων προβλημάτων όπως η μειωμένη συγκέντρωση, προβλήματα αδυναμίας, κακή διάθεση, υπερκινητικότητα κτλ.

Οι ανάγκες των παιδιών και των εφήβων σε θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες λόγω της συνεχής ανάπτυξης του οργανισμού τους.

Παιδιά τα οποία ακολουθούν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, προσλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα.

Αντίθετα όμως παιδιά τα οποία η διατροφή τους παρουσιάζει διατροφικές ελλείψεις, πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσω των συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Σύμφωνα με έρευνες, όταν ακολουθείται μια διατροφή η οποία είναι ελλιπής σε βιταμίνες , μέταλλα και ιχνοστοιχεία, η διάθεση και η λειτουργία του εγκεφάλου μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά.

Συγκεκριμένα:

Πολλά παιδιά παρουσιάζουν συχνά έλλειψη σε σίδηρο.

Ο σίδηρος είναι συστατικό της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης και είναι απαραίτητος για την μεταφορά του οξυγόνου. Η έλλειψή του προκαλεί αναιμία με αποτέλεσμα να εμφανίζει το παιδί σωματική αδυναμία και πνευματική κόπωση.

Επίσης έχει φανεί ότι η έλλειψη του προκαλεί διαταραχές προσοχής, μνήμης και συμπεριφοράς ενώ συνδέεται στενά με χαμηλότερους δείκτες νοητικής εξέλιξης (δείκτες νοημοσύνης IQ). Οι έφηβες κοπέλες χρειάζονται περισσότερο σίδηρο λόγω των αυξημένων αναγκών τους εξαιτίας της έμμηνου ρύσης.

Αξιοσημείωτο ρόλο στη γνωστική αντίληψη αλλά και στη συγκέντρωση παίζουν οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β3, Β12), το φολικό οξύ , τα Ω-3 λιπαρά οξέα αλλά και ο ψευδάργυρος.

Ελλιπής έκθεση στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά κατά την παιδική ηλικία σχετίζονται με σημαντικά προβλήματα όπως διαταραχή νευροψυχολογικής λειτουργικότητας, καθυστέρηση ανάπτυξης, προβλήματα συμπεριφοράς –έκδηλα κυρίως κατά τη σχολική ηλικία- κακές οπτικοκινητικές επιδόσεις και αρνητικές επιδράσεις στη νοητική ανάπτυξη και στη συμπεριφορά καθώς και μειωμένη σχολική επίδοση.

Τα συμπληρώματα βιταμινών για παιδιά μπορούν να καταναλωθούν εφόσον είναι απαραίτητα.

Παιδιά τα οποία ενδεχομένως να χρειάζονται συμπληρώματα είναι αυτά που υποσιτίζονται, που παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και στα οποία δεν μπορεί να γίνει σωστά η απορρόφησή των θρεπτικών συστατικών από τον γαστρεντερικό τους σωλήνα, παιδιά που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες και έχουν αποκλείσει από το καθημερινό τους διαιτολόγιο ομάδες τροφίμων, παιδιά με ανορεξία και τέλος παιδιά που δεν καταναλώνουν φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και γενικότερα παιδιά με πολύ περιορισμένη ποικιλία στη διατροφή τους.

Ως «ιδανικό» πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής για παιδιά μπορεί να θεωρηθεί αυτό που:

  • Είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις παιδικές ιδιαιτερότητες.
  • Θα πρέπει να προτιμώνται συμπληρώματα με χαμηλές δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών (Α,D,Ε,Κ) και τα οποία περιέχουν συστατικά που ενισχύουν την απορρόφηση ασβεστίου, όπως η Λυσίνη, που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ