Logodiatrofis.gr
Αθλητισμος

Η επίδραση της σωματικής άσκησης στην κατάθλιψη και στις διαταραχές άγχους

Η αντιμετώπιση κατάθλιψης και άγχους συμπεριλαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες ασχολούνται με την επίδραση της σωματικής άσκησης στην κατάθλιψη και στις διαταραχές άγχους.

Παρόλο που δεν έχει αποδειχτει επιστημονικά οτι η σωματική άσκηση θεραπεύει την κατάθλιψη και τις διαταραχές άγχους, έχει παρατηρηθεί σε αρκετές έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε Αμερική και Ευρώπη, οτι η σωματική άσκηση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των διαταραχών άγχους.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευτεί, η σωματική άσκηση ενισχύει την έκκριση των ενδορφινών (ορμόνες που βοηθούν στην καλή διάθεση), βοηθάει στην χαλάρωση των μυών, συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου, βοηθάει στην μείωση της έκκρισης της κορτιζόλης (ορμόνη που σχετίζεται με το stress) και αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος προκαλώντας στο άτομο την αίσθηση χαλάρωσης.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της σωματικής άσκησης μπορούν να επιδράσουν θετικά σε συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη και τις διαταραχές άγχους όπως: μειωμένη όρεξη, διαταραγμένος ύπνος, κινητική ένταση (νευρικότητα, αδυναμία χαλάρωσης), ανυσηχία, αίσθηση κόπωσης, θυμός κ.α.

Συγκεκριμένα, η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει :

  • Αυτοπεποίθηση: Η ολοκλήρωση ενος προγράμματος σωματικής άσκησης προσφέρει την αίσθηση επίτευξης ενος στόχου για τον εαυτό μας. Η σωματική άσκηση βοηθάει στην βελτίωση της σωματικής εικόνας και ενισχύει την αυτοεκτίμηση.
  • Απόσπαση προσοχής: Τα άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη ή/και διαταραχές άγχους συνήθως εστιάζουν την προσοχή τους σε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στο να αποσπάσουν την προσοχή τους απο δυσάρεστες σκέψεις και να εστιάσουν την προσοχή τους στην σωματική δραστηριότητα όπως και σε άλλα ερεθίσματα κατά την διάρκεια της άσκησης (π.χ. μουσική).
  • Κοινωνικότητα: Η κατάθλιψη και οι διαταραχές άγχους μπορούν να οδηγήσουν στην απομόνωση. Ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης σε ένα γυμναστήριο ή σε κάποιον άλλον χώρο εκτός του σπιτιού δίνει την δυνατότητα στο άτομο να διατηρήσει αλλά και να αυξήσει τις κοινωνικές του επαφές.

Για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη ή/και διαταραχές άγχους η ένταξη της σωματικής άσκησης στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα ίσως φαντάζει ως κάτι ιδιαίτερα δύσκολο εως ακατόρθωτο.

Στην δυσκολία αυτή, μπορούν να βοηθήσουν τα εξής:

  1. Η επαφή με επαγγελματία ψυχικής υγείας και η διαδικασία της ψυχοθεραπείας (η άσκηση μπορεί να αποτελέσει μέρος της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας)
  2. Ο εντοπισμός του είδους της σωματικής άσκησης που ευχαριστεί περισσότερο το άτομο
  3. Το θέσιμο ρεαλιστικών στόχων σε σχέση με την σωματική άσκηση (διάρκεια, ένταση, συχνότητα)
  4. Η θετική σκέψη σε σχέση με την άσκηση. Η άσκηση δεν είναι ‘καταναγκαστικό έργο’, αντίθετα μπορεί να βοηθήσει μαζί με την φαρμακευτική αγωγή και την ψυχοθεραπεία στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και των διαταραχών άγχους.

Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες : MAYO CLINIC / MAYO FOUNDATION FOR MEDICAL EDUCATION & RESEARCH, 2007

Τατιάνα Ξένου
Ψυχολόγος της Υγείας, Μsc

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ