Επιδημιολογία : Yπέρβαρο και Παχυσαρκία σε ηλικιωμένους Τρίτη ηλικία

Για τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας στην Τρίτη ηλικία, στην Ελλάδα, υπάρχουν πολύ λίγες βιβλιογραφικές αναφορές.

Yπέρβαρο και Παχυσαρκία σε ηλικιωμένους

Το 1988-1989, μελέτη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, γνωστή ως Euronut SENEKA πραγματοποιήθηκε και περιέλαβε δείγματα ανδρών και γυναικών από 19 περιοχές 12 ευρωπαϊκών χωρών. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικιωμένοι, 70-75 ετών. Υπήρξαν δύο ελληνικά αγροτικά δείγματα, ένα από την κεντρική Ελλάδα και ένα από την Κρήτη. Οι Έλληνες άνδρες χαρακτηρίστηκαν από κεντρική παχυσαρκία (Μέσος WHR > 0.90), ενώ οι Ελληνίδες από ενδιάμεση κατανομή λίπους στο σώμα (0,80 < WHR < 0.90). Το ποσοστό των υπέρβαρων και ο μέσος BMI (kg/m 2) και των δύο, ανδρών και γυναικών της Κρητικής ομάδας ήταν μεταξύ του χαμηλότερου στην Ευρώπη, ενώ ίσχυε ακριβώς το αντίστροφο για την ομάδα από την κεντρική Ελλάδα.

Το 1988 επίσης, μια μελέτη ενός δείγματος ηλικιωμένων ανθρώπων με χαμηλό εισόδημα, από ορεινές περιοχές της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Κρήτης. Το δείγμα αποτελούνταν από 167 συμμετέχοντες (76 άνδρες, 88 γυναίκες), ηλικίας 65-91. Η πλειοψηφία του δείγματος (57%) ήταν υπέρβαρη (BMI > 25 kg/m 2) .

Το 1991, το Follow up των αγροτών κρητικών δειγμάτων που είχαν συμμετάσχει στη μελέτη των επτά-χωρών το 1960, έδειξε επιδείνωση στην ανθρωπομετρία στις ηλικιακές ομάδες από 54 ετών και άνω. Πιο συγκεκριμένα η εξέταση του μέσου BMI, έδειξε ότι τα άτομα ηλικίας 54-69 καθώς και αυτά της ομάδας ηλικίας 70-79 ετών ήταν υπέρβαρα (μέσος BMI > 25 kg/m2) και χαρακτηρίζονταν από κεντρική παχυσαρκία (Μέσος WHR > 0.90).
 

Δημήτρης Γρηγοράκης,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρίας
grigorakis@logodiatrofis.gr

 

 

Δείτε επίσης

Φάτε σωστά καθώς μεγαλώνετε

Φάτε σωστά καθώς μεγαλώνετε

Καθώς μεγαλώνουμε, η καλή διατροφή μπορεί να βελτιώσει και  την ψυχική μας υγεία και την αντίστασή μας σε ασθένειες!

Διατροφή στην Τρίτη ηλικία

Διατροφή στην Τρίτη ηλικία

Τι πρέπει να προσέχουμε λοιπόν;Η διατροφή κατά τη τρίτη ηλικία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ισορροπημένη και προσεγμένη ώστε να!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία