Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Κάθε 10% αύξηση της κατανάλωσης συσκευασμένων σνακ και άλλων επεξεργασμένων τροφίμων ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 12%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Ειδικότερα, ο καρκίνος του μαστού συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη κατανάλωση προϊόντων μαζικής παραγωγής και έντονα επεξεργασμένων τροφίμων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ενώ αυτά τα τρόφιμα μπορεί να έχουν καλύτερη γεύση, συχνά εμπλουτίζονται με ζάχαρη, αλάτι και λίπος.

Επίσης, δεν έχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες και άλλη θρεπτική αξία.

Ωστόσο, η θρεπτική αξία μπορεί να μην εξηγεί τον παρατηρούμενο αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ανέφεραν οι Γάλλοι ερευνητές.

“Τα αποτελέσματά υποδηλώνουν ότι η χαμηλότερη συνολική θρεπτική ποιότητα των επεξεργασμένων τροφίμων δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που εμπλέκεται“, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Bernard Srour, του πανεπιστημίου του Παρισιού.

Τα χαρακτηριστικά που είναι σχετικά με αυτά τα τρόφιμα ή τη συσκευασία τους και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου δεν είναι ακόμη γνωστά, δήλωσε ο Srour (βιοστατιστικός της Ένωσης Διατροφικής Επιδημιολογίας).

«Απαιτούνται μελέτες για να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο των διαφόρων διαστάσεων της επεξεργασίας τροφίμων», είπε. Θα πρέπει να εξεταστεί η διατροφική σύνθεση και τα διάφορα πρόσθετα και προσμείξεις, πρόσθεσε.

Η Marjorie Lynn McCullough, διευθύντρια της Διατροφικής Επιδημιολογίας της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, δεν εκπλήσσεται από τα νέα ευρήματα.

“Αυτή η μελέτη υποστηρίζει αυτό που συνιστούμε εδώ και πολύ καιρό”, δήλωσε η McCullough. “Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας διατροφής που βασίζεται κυρίως σε φυτά και είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα και περιορίζει το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα σάκχαρα“.

Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 50% της καθημερινής διατροφής, σημειώνουν οι ερευνητές.

Αυτό περιλαμβάνει ‘εύκολα στην παρασκευή’ τρόφιμα, όπως ψωμιά, μπιφτέκια, σνακ και μπισκότα μαζικής παραγωγής – καθώς και κοτομπουκιές και ψαροκροκέτες, λέει ο Srour.

Επίσης στη λίστα: στιγμιαίες σούπες, κατεψυγμένα ή έτοιμα για κατανάλωση γεύματα, εμπορικά επιδόρπια και προϊόντα που έχουν υποστεί επεξεργασία με συντηρητικά εκτός από αλάτι – για παράδειγμα, νιτρώδη.

Πολλά από αυτά τα τρόφιμα περιέχουν επίσης υδρογονωμένα έλαια, τροποποιημένα άμυλα, χρωστικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, διογκωτικά, γλυκαντικά και άλλα πρόσθετα. Η νέα έκθεση δημοσιεύθηκε στις 14 Φεβρουαρίου στο BMJ.

Οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι που προκύπτουν από κάποιο ή όλα αυτά τα πρόσθετα είναι δύσκολο να αποσαφηνιστούν, ανέφεραν οι ειδικοί.

«Είμαστε πολύ μακριά από την πλήρη κατανόηση συνεπειών της επεξεργασίας τροφίμων για την υγεία και την ευημερία», γράφει ο Martin Lajous, συν-συγγραφέας ενός συγγράματος που συνοδεύει τη μελέτη. Είναι διδακτορικός ερευνητής στο Harvard T.H. Chan στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στη Βοστόνη.

Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τα επεξεργασμένα τρόφιμα με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, αλλά δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις, ανέφερε η ομάδα του Srour.

Ομοίως, αυτή η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα υψηλής επεξεργασίας τρόφιμα προκαλούν καρκίνο, μόνο ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο, πρόσθεσε ο Srour.

Η McCullough είπε ότι τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. «Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα τρώνε λιγότερα υγιεινά τρόφιμα», είπε.

Μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ικανή να αυξήσει το βάρος και το αυξημένο βάρος είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου, δήλωσε η McCullough.

Για τη μελέτη, ο Srour και οι συνεργάτες του είχαν περίπου 105.000 Γάλλους άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 43 ετών, που συμπλήρωσαν τουλάχιστον δύο διαδικτυακά ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα ιατρικά αρχεία των συμμετεχόντων.

Στην προσπάθεια κατανόησης του ρόλου που παίζουν τα τρόφιμα στην εμφάνιση καρκίνου, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη ορισμένους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως ηλικία, φύλο, εκπαιδευτικό επίπεδο, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, επίπεδα καπνίσματος και σωματικής δραστηριότητας.

Εκτός από τη διαπίστωση ότι ο κίνδυνος για οποιοδήποτε καρκίνο αυξήθηκε κατά 12%, με 10% αύξηση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, οι ερευνητές εξέτασαν αρκετούς ειδικούς καρκίνους.

Βρήκαν αύξηση 11% για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά δεν παρουσίασαν σημαντικό κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη ή του κόλον.

Επιπλέον, άλλες δοκιμές δεν αποκάλυψαν σημαντική σχέση μεταξύ κινδύνου καρκίνου και λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων, όπως κονσερβοποιημένα λαχανικά, τυριά και φρέσκο ψωμί.

Εν τω μεταξύ, τα φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου συνολικά και καρκίνου του μαστού ειδικά, ανέφερε ο Σρόουρ. Τα τρόφιμα αυτά περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, ρύζι και ζυμαρικά, αυγά, κρέας, ψάρι και γάλα.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες μεγάλης κλίμακας σε διάφορους πληθυσμούς και περιβάλλοντα, ανέφερε ο Srour.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ