Ειδήσεις

Ενυδάτωση δεν σημαίνει μόνο το πόσιμο νερό Συμβουλές & Tips

Η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης είναι αναγνωρισμένη και επιστημονικώς τεκμηριωμένη και η αναπλήρωση κάθε σταγόνας νερού, που φυσιολογικά αποβάλλεται από το σώμα, είναι ζωτικής σημασίας.

 

Ενυδάτωση

To νερό έχει κι άλλες... πηγές!
Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, το νερό μπορεί να προσληφθεί από πολλές πηγές της διατροφής μας, καθώς περιέχεται σε όλα τα ροφήματα και στα περισσότερα τρόφιμα. Αυτό που γνωρίζουμε μάλιστα σήμερα από σχετικές μελέτες και από την επίσημη αναφορά της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καλύπτουν περίπου το 20 – 30% των αναγκών τους σε νερό από τα στερεά τρόφιμα – ιδιαίτερα από τα φρούτα και τα λαχανικά, τις σούπες και το γιαούρτι, ενώ το υπόλοιπο 70 – 80% το προσλαμβάνουν όχι μόνο από το πόσιμο νερό, αλλά και από ποικίλα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι.

Όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα επιτρέπονται!
Οι ειδικοί λένε πως δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» ροφήματα, ούτε ροφήματα που απαγορεύονται. Άλλωστε, η θέση της Αμερικανικής Ακαδημίας Διαιτολογίας και Διατροφής (AND) αναφέρει ξεκάθαρα πως κάθε τρόφιμο μπορεί να έχει θέση στη διατροφή μας, εφόσον φυσικά αυτή χαρακτηρίζεται στο σύνολό της από το μέτρο, την ποικιλία και την ισορροπία. Όλα τα ροφήματα, λοιπόν, μπορούν να συμπεριληφθούν στις πηγές ενυδάτωσης, με πρώτη επιλογή βέβαια το νερό. Στην περίπτωση, ωστόσο, των υγρών που περιέχουν θερμίδες, αυτές θα πρέπει να συνυπολογίζονται στη συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας και να εξασφαλίζεται ότι το ενεργειακό μας ισοζύγιο - οι θερμίδες δηλαδή που προσλαμβάνουμε σε σχέση με αυτές που δαπανούμε - βρίσκεται σε ισορροπία.

Συμπερασματικά, οι άνθρωποι μπορούν να προσλαμβάνουν νερό από οποιαδήποτε άλλη πηγή επιθυμούν, παράλληλα βέβαια με το νερό που αποτελεί την πρώτη μας επιλογή, και να επιλέγουν τα ροφήματα που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες και στις γευστικές τους προτιμήσεις. Στις μέρες μας, μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα επιλογής από μία μεγάλη ποικιλία ροφημάτων και γνωρίζουμε ότι η ποικιλία βοηθάει την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας υγρών, μιας και προσφέρει παράλληλα και μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Για παράδειγμα, υπάρχουν ροφήματα με διαφορετικές περιεκτικότητες σε θρεπτικά συστατικά ή/και θερμιδικό περιεχόμενο (light/zero, με λίγες ή καθόλου θερμίδες), τα οποία κυκλοφορούν σε συσκευασίες διαφορετικού μεγέθους, προκειμένου ο καθένας από εμάς να επιλέγει το είδος και την ποσότητα του ροφήματος που αναλογεί τόσο στις ανάγκες, όσο και στις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής του.

Δημήτρης Γρηγοράκης,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας 
grigorakis@logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Easy Cook Diet

Easy Cook Diet

Για εσένα που δεν έχεις χρόνο να μαγειρέψεις αλλά θες να τρως σωστά και να χάσεις βάρος (Διαιτολόγιο για 3 εβδομάδες).!

Πώς να χάσετε το λίπος στα πόδια

Πώς να χάσετε το λίπος στα πόδια

Αν πλησιάζει ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή σας ή για παράδειγμα θέλετε να πάτε διακοπές, ίσως θελήσετε να χάσετε λίπος από την περιοχή των ποδιών μέσα στον επόμενο μήνα.!

Κορυφαίοι συνδυασμοί θρεπτικών συστατικών

Κορυφαίοι συνδυασμοί θρεπτικών συστατικών

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες έρευνες και μελέτες υπάρχουν κάποιες μικροθρεπτικές ουσίες, οι οποίες όταν καταναλωθούν συνδυαστικά, προκαλούν ακόμα μεγαλύτερο όφελος στον ανθρώπινο οργανισμό από ότι εάν καταναλωνόταν μεμονωμένα. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία