Ειδήσεις

Ελληνικός καφές | βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία & μακροζωία Τροφογνωσία

Η απάντηση της μακροζωίας μπορεί να είναι πολύ πιο απλή  από ό, τι φανταζόμαστε και μπορεί να έχει άρωμα.

Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της Ικαρίας, διαθέτουν τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας στον κόσμο και πολλοί επιστήμονες ψάχνουν να ανακαλύψουν τα μυστικά τους. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Vascular Medicine, διερευνήθηκε η συσχέτιση της καρδιαγγειακής υγείας με την κατανάλωση ελληνικού καφέ στους ηλικιωμένους κατοίκους της Ικαρίας».

Συγκεκριμένα, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο Γεράσιμος Σιάσος, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μαζί με την ομάδα τους προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν η κατανάλωση καφέ του ηλικιωμένου πληθυσμού είχε επίδραση στην υγεία τους. Ειδικότερα, οι ερευνητές μελέτησαν τη συσχέτιση των διατροφικών συνηθειών και της ενδοθηλιακής  λειτουργίας των συμμετεχόντων. Το ενδοθήλιο είναι μια στοιβάδα κυττάρων, η οποία επηρεάζεται τόσο από τη γήρανση όσο  και από τον τρόπο ζωής. Μάλιστα, η ομάδα θέλησε να διερευνήσει τα οφέλη που έχει η κατανάλωση καφέ, διότι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει ελαφρά τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καθώς και ότι μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στις διάφορες πτυχές των ενδοθηλιακών κυττάρων.

Από ένα δείγμα 673 Ικαριωτών ηλικίας άνω των 65 ετών που ζούσαν στο νησί μόνιμα, οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία 71 άνδρες και 71 γυναίκες να λάβουν μέρος στη μελέτη. Τα άτομα αυτά απάντησαν, με τη βοήθεια ειδικών, σε ερωτήσεις συγκεκριμένου ερωτηματολογίου που αφορούσε στην κατάσταση της υγείας τους, τον τρόπο ζωής τους και την κατανάλωση καφέ. Επιπλέον, ολοκλήρωσαν μία σειρά ανθρωπομετρικών και βιοχημικών μετρήσεων και εξετάσεων, καθώς επίσης μετρήθηκε η ενδοθηλιακή τους λειτουργία.

Οι ερευνητές ερεύνησαν όλους τους τύπους καφέ που λαμβάνονταν από τους συμμετέχοντες - αλλά έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι περισσότερο από το 87% των ατόμων στη μελέτη κατανάλωναν ελληνικό καφέ καθημερινά. Το πιο σημαντικό, ήταν ότι τα άτομα που κατανάλωναν ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους κατανάλωναν άλλα είδη καφέ. Ακόμη και σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση ελληνικού καφέ συσχετίστηκε με βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας, χωρίς να έχει επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση.

"Ο ελληνικός καφές  είναι πλούσιος  σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται λοιπόν να συγκεντρώνει πολλά οφέλη σε σχέση με άλλα ροφήματα καφέ," καταλήγει ο Δρ. Σιάσσος . Αυτό οφείλεται στον τρόπο παραγωγής του ελληνικού καφέ, όπου σαν αφιλτράριστος περιέχει ορισμένες ουσίες οι οποίες φαίνεται να βοηθούν στην ελαστικότητα των αγγείων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής και της σωματικής άσκησης στην καρδιαγγειακή υγεία, η νέα μελέτη παρέχει μια νέα σχέση μεταξύ  των διατροφικών συνηθειών και της καρδιαγγειακής υγείας.

«Πιείτε λοιπόν έναν ελληνικό στην υγειά σας», μιας και κάθε γουλιά ελληνικού καφέ προσθέτει ακόμη ένα λιθαράκι στο «προστατευτικό τείχος» του οργανισμού μας.

 

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32 & Δημοκρίτου, ΤΚ. 106 73Τηλ.: 2103647517, 2103617502, 2103615603 - Fax: 2103615603
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, ΤΚ. 111 43Τηλ.: 2102520977, 2102582465 - Fax: 2102582465
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία