Ειδήσεις

Ελληνικός καφές με άρωμα αντιοξειδωτικών Τροφογνωσία

Ο ελληνικός καφές αποτελεί αγαπημένο ρόφημα και μία καθημερινή συνήθεια που μας συντροφεύει σε διάφορες στιγμές της ημέρας

Αυτό συμβαίνει όχι μόνο λόγω του πλούσιου αρώματος και της χαρακτηριστικής γεύσης του, αλλά και των ευεργετικών ιδιοτήτων  του στην υγεία.

Αυτή η διάκριση οφείλεται στην περιεκτικότητα του ελληνικού καφέ σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες, χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, θεοφιλίνη θεοβρωμίνη). Ειδικότερα το αυξημένο περιεχόμενο του ελληνικού καφέ σε αντιοξειδωτικά οφείλεται τόσο στον τρόπο παραγωγής του όσο και στην παρασκευή του με το γνωστό βράσιμο στο μπρίκι. Συγκεκριμένα, το καβούρδισμα και η απόκτηση του τελικού καφέ χρώματος των κόκκων του ελληνικού καφέ οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, κυρίως των μελανοϊδινών. Ταυτόχρονα,  η διαδικασία του βρασμού αφήνει στο ρόφημα του ελληνικού καφέ σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών (220mg ο μονός ελληνικός/85ml και 370mg αντιοξειδωτικών, ο διπλός ελληνικός/100ml). Έτσι, ο συνδυασμός του  βρασμού μαζί με ένα λεπτό άλεσμα δίνει στον ελληνικό καφέ πολλά οφέλη για την υγεία:

 Η συστηματική κατανάλωση ελληνικού καφέ (3-4 φλιτζανάκια) είναι ευεργετική για την καρδιά, τις αρτηρίες, και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στα πλαίσια πάντα μιας σωστής διατροφής.

  • Οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν έως και 40% μείωση του κινδύνου της νόσου του Πάρκινσον με την καθημερινή κατανάλωση μόλις ενός φλιτζανιού καφέ .
  • Ενήλικες με Πάρκινσον που έπιναν ένα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα, σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καφέ.
  • Δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος κατά περισσότερο από 40%.
  • Οι γυναίκες που έπιναν 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι το μήνα.
  • Οι μεσήλικες που ανέφεραν κατανάλωση τουλάχιστον 3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα είχαν 65% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν  άνοια ή Αλτσχάιμερ από τη στιγμή που οι περισσότεροι  από την ομάδα που είχαν φθάσει στα μέσα της δεκαετίας του εξήντα τους για εβδομήντα έπασχαν από αυτές τις νόσους.

Προκειμένου να επωφεληθείτε από τα αντιοξειδωτικά του ελληνικού καφέ, είναι καλό να πίνετε το καφεδάκι σας καθημερινά, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

 

Έφη Δέδε
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Άνω Λιόσια
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
dede @ logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία