Logodiatrofis.gr
Συνέντευξη

Έλλη Σπυροπούλου | Η πρόεδρος του συλλόγου «ΜΑΧΗ για τα αυτοάνοσα» μιλά στο Logodiatrofis.gr

Έλλη Σπυροπούλου | Η πρόεδρος του συλλόγου «ΜΑΧΗ για τα αυτοάνοσα» μιλά στο Logodiatrofis.gr - αυτοάνοσα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα «θερίζουν» στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια! Ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή. 

Το Logodiatrofis.gr εξασφάλισε μια αποκλειστική συνέντευξη από τη δημοσιογράφο και πρόεδρο του συλλόγου «ΜΑΧΗ» Έλλη Σπυροπούλου, το οποίο έχει ως στόχο την ενημέρωση, τη στήριξη και να παρέχει την μέγιστη δυνατή βοήθεια στον πάσχοντα από αυτοάνοση νόσο.

Η ίδια μιλάει για τους λόγους που την οδήγησαν στην δημιουργία της «ΜΑΧΗΣ», την προσφορά του συλλόγου στους ασθενείς και όχι μόνο, ενώ μας αποκαλύπτει και το δικό της ιδανικό τρίπτυχο για ένα μέλλον χωρίς αυτοάνοσα.

 Τη συνέντευξη επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Δώρα Τζανή

Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στην δημιουργία του συλλόγου «ΜΑΧΗ»;

Κάπου στα τέλη του 2006 όταν ένα πρόσωπο στο οικείο μου περιβάλλον νόσησε άκουσα για πρώτη φορά τη λέξη αυτοάνοσο νόσημα. Στη συνέχεια όταν τα κρούσματα στο ευρύτερο φιλικό περιβάλλον αυξάνονταν είδα ότι δεν υπήρχε ένας φορέας που να παρέχει συνολική ενημέρωση για τα αυτοάνοσα νοσήματα σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο και έτσι αποφασίσαμε με τη βοήθεια εκλεκτών επιστημόνων και φίλων να δημιουργήσουμε την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΄ΜΑΧΗ΄ με στόχο την ενημέρωση, πρόληψη και καταπολέμηση των αυτοάνοσων νοσημάτων

Έχετε παρατηρήσει κάποια αύξηση των αυτοάνοσων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα; Αν ναι ποια είναι αυτά με τη μεγαλύτερη συχνότητα και σε ποιες ηλικίες εκδηλώνονται;

Τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν μια ιδιαίτερη έξαρση τα τελευταία χρόνια, αυτό οφείλεται στην αύξηση του άγχους, τους στρες, της κακής διατροφής. Θα ήθελα να τονίσω επίσης ότι τα τελευταία χρόνια η Ιατρική κοινότητα είναι πιο υποψιασμένη και διαγιγνώσκει πιο εύκολα ένα αυτοάνοσο νόσημα. Ασθένειες όπως η ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn, ο Διαβήτης τύπου 1, ο θυρεοειδής Hashimoto και άλλες είναι αυτές με τη μεγαλύτερη συχνότητα και χτυπούν κυρίως τις παραγωγικές ηλικίες.

Τι βοήθεια μπορεί να προσφέρει  το σωματείο και πως μπορεί να έρθει κάποιος  σε επαφή μαζί σας;

Η ΑΜΚΕ ΜΑΧΗ μέσω των δράσεων της και των ημερίδων που διοργανώνει σε Ελλάδα και εξωτερικό ενημερώνει την κοινή γνώμη γύρω από τα αυτοάνοσα νοσήματα, μέσω της Τράπεζας αίματος βοηθά όλους όσους πάσχουν και έχουν άμεση ανάγκη από αίμα, και ετοιμάζει μια γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης προκειμένου να σταθεί δίπλα στους πάσχοντες και στις οικογένειες τους.

Οι γιατροί  που προτείνονται μέσω της ΜΑΧΗΣ, ειδικευμένοι στα αυτοάνοσα, βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας;

Η ΑΜΚΕ ΜΑΧΗ για τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν προτείνει ιατρούς. Αυτό που έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε είναι μια χαρτογράφηση των Ιατρών ανά την Ελλάδα που ασχολούνται με τα αυτόανοσα νοσήματα μέσω του site μας www.maxi.org.gr ώστε κάθε ασθενής να μπορεί να επιλέξει που να απευθυνθεί. Καλώ λοιπόν κάθε ιατρό να μπει στο site μας και να συμπληρώσει την φόρμα εγγραφής αφιλοκερδώς ώστε να μπορούμε να διευκολύνουμε τους πάσχοντες.

Πρόσφατα δημιουργήσατε και την τράπεζα αίματος για τους πάσχοντες. Μιλήστε μας γι αυτή σας την πρωτοβουλία.

Σε πολλά αυτόανοσα νοσήματα είναι αναγκαία η αιμοδοσία έτσι δημιουργήσαμε την τράπεζα αίματος στο ΛΑΙΚΟ νοσοκομείο προκειμένου να υπάρχουν αποθέματα για όποιον χρειαστεί άμεσα αίμα, και γι αυτό το λόγο κάναμε και θα κάνουμε  συχνά αιμοδοσίες

Πιστεύετε ότι το βιβλίο «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή» του διαιτολόγου Δ. Γρηγοράκη, που κυκλοφόρησε και διαβάσατε πρόσφατα,  θα μπορούσε να βοηθήσει τους πάσχοντες αλλά και τους οικείους τους;

Ο κύριος Γρηγοράκης μέσα από το εξαίρετο βιβλίο του επιχειρεί να εξηγήσει στους πάσχοντες και στους οικείους τους πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην υγεία μας η σωστή διατροφή γενικώς, και ειδικώς στα αυτοάνοσα νοσήματα. Η έλλειψη βιταμινών είναι ο νούμερο ένα εχθρός όσων πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα και κάθε ασθενής που θα έχει την τύχη να διαβάσει αυτό το βιβλίο θα μπορέσει να βελτιώσει σημαντικά την υγεία του και τον τρόπο ζωής του.

Πιστεύετε  ότι η τροφή είναι το καλύτερο φάρμακο;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερο, είμαστε ότι τρώμε.

Το ιδανικό τρίπτυχο για ένα μέλλον χωρίς αυτοάνοσα;

Καλή ψυχολογία, έγκυρη ενημέρωση και σωστή διατροφή και άσκηση

Την συνέντευξη επιμελήθηκε η Δώρα Τζανή – Δημοσιογράφος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Έλλη Σπυροπούλου | Η πρόεδρος του συλλόγου «ΜΑΧΗ για τα αυτοάνοσα» μιλά στο Logodiatrofis.gr - αυτοάνοσα

.

Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή | Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης.

 
 
 
 
 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η 2η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Μάθετε περισσότερα...

Συνεχείς επιστημονικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών!

Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 10 ενήλικες Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή. Τα νοσήματα με σημείο αναφοράς το ανοσοποιητικό όπως είναι οι Θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κλπ. παρουσιάζουν σημαντική έξαρση τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Διατροφικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων.

Το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή', μάς μυεί εμπεριστατωμένα στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής.

Στο πρώτο του μέρος περιγράφει τις βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού. Προτείνοντας μια κατεξοχήν διατροφοκεντρική αντίληψη, συστήνει στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ. Επιπλέον, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την κληρονομική φύση των αυτοάνοσων, τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά.

Στο δεύτερο μέρος ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 21 πιο διαδεδομένων (και συνοπτικά έτερων 21 πιο σπάνιων) αυτοάνοσων διαταραχών. Συγκεκριμένα, αναλύονται εκτενώς αναφορικά με τη διατροφική τους διαχείριση τα παρακάτω νοσήματα:

 1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
 2. Νόσος του Crohn
 3. Ελκώδης κολίτιδα
 4. Κοιλιοκάκη
 5. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 6. Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
 7. Αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα
 8. Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
 9. Νόσος Graves
 10. Ινομυαλγία
 11. Λεύκη
 12. Μυασθένεια Gravis
 13. Ρευματική πολυαλγία
 14. Σκληρόδερμα
 15. Σύνδρομο Sjögren
 16. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
 17. Ψωρίαση
 18. Σκλήρυνση κατά πλάκας
 19. Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα
 20. Αλλεργικό άσθμα
 21. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ή Σύνδρομο Bechterew ή νόσος Marie Strumpell

Επιπλέον, αναφέρονται και άλλες λιγότερο συχνές αυτοάνοσες παθήσεις, για τις οποίες οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιορισμένες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι: αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αυτοάνοση δερματίτιδα, αυτοάνοση νευροπάθεια, αυτοάνοση ηπατίτιδα, αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία, αυτοάνοση νόσος των επινεφριδίων, αυτοάνοση ωοθηκίτιδα και ορχίτιδα, γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata), δερματοπολυμυοσίτιδα, ερπητοειδής δερματίτιδα, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (TTP), κοκκιωματώδης αγγειίτιδα Wegener, κροταφική αρτηρίτιδα, μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα, νόσος του Behçet, πρωτοπαθής χολική κίρρωση, αυτοάνοση μυοκαρδιοπάθεια και το σύνδρομο Guillain-Barré.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην υγειά μας ρε παιδια" στον ΣΚΑΪ, προτείνει το βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη: "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή", Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

Έλλη Σπυροπούλου | Η πρόεδρος του συλλόγου «ΜΑΧΗ για τα αυτοάνοσα» μιλά στο Logodiatrofis.gr - αυτοάνοσα

...και η Ελένη Φιλίνη προτείνει το βιβλίο "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή".

Έλλη Σπυροπούλου | Η πρόεδρος του συλλόγου «ΜΑΧΗ για τα αυτοάνοσα» μιλά στο Logodiatrofis.gr - αυτοάνοσα

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει ένα μοναδικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους έναν απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών. Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρος Συντώσης.

ISBN: 978-618-02-0762-0  ● Διαστάσεις: 14 Χ 20,5 ● Σελίδες: 400 ● Τιμή: 28,00 €

Διαβάστε τις κριτικές για το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και διατροφή' ΕΔΩ!

Μπείτε στο επίσημο κατάστημα eshop του Logodiatrofis.gr και βρείτε όλα τα βιβλία των Επιστημονικών Εκδόσεων ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!

Βιβλία Διατροφής και Υγείας, με ποικίλη θεματολογία για τον άντρα, τη γυναίκα, το παιδί, καθώς και βιβλία για δίαιτα, σωστή διατροφή, αλλά και βιβλία με υγιεινές συνταγές.

Αποκτήστε τα βιβλία στο eshop.logodiatrofis.gr με πλούσια ΔΩΡΑ σε κάθε σας παραγγελία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ