Ειδήσεις

Έλκος: διατροφικές συμβουλές Παθήσεις

Έλκος είναι η διάβρωση βλεννογόνου στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο.

 

Η εμφάνιση έλκους οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση, η υπερέκκριση υδροχλωρικού οξέος από το στομάχι, το άγχος, η κατάχρηση φαρμάκωνκα, το κάπνισμα και η παρουσία ελικοβαβακτηρίου. Τα συμπτώματα είναι πόνος στο στομάχι (καψίματα) και σε κάποιες περιπτώσεις αιμορραγίες. Συνήθως αντιμετωπίζονται με φάρμακα (αντιόξινα) που που εμποδίζουν την υπερέκκριση οξέος στο στομάχι και έτσι βοηθούν στην επούλωση του έλκους.

Όσον αφορά στη διατροφή είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωση όξινων και πικάντικών φαγητών, μπαχαρικών καθώς επίσης και το αλκοόλ, διότι διεγείρουν την έκκριση και ερεθίζουν τη βλεννογόνο μεμβράνη του στομάχου.

 

Νικολίνα Μάλλιου
Σύμβουλος Διατροφής

 

 

Δείτε επίσης

Αρθρίτιδα και Διατροφή

Αρθρίτιδα και Διατροφή

Αρθρίτιδα καλείται η φλεγμονή των αρθρώσεων και η πρόκλησή της μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες όπως κάποιο παλαιό κάταγμα, υπερχρησία της άρθρωσης (φθορά), μικροβιακά στελέχη ή σε αυτοάνοσα νοσήματα. !

Οστεοπόρωση και διατροφή

Οστεοπόρωση και διατροφή

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους!

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Η φλεγμονή είναι σαν μια πυρκαγιά που βρυχάται μέσα μας και που πολύ από σας μπορεί να μην γνωρίζετε την ύπαρξη της. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία