Εκχύλισμα αβοκάντο κατά της εμφάνισης Λιστέριας στα τρόφιμα Έρευνα

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science δείχνει ότι εκχυλίσματα και απομονωμένες ενώσεις από σπόρους αβοκάντο μπορούν να προστατεύσουν, έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα από Λιστέρια.

Ο κύριος στόχος της μελέτης ήταν να χαρακτηρίσουν και να καθορίσουν χημικά τις αντιλιστεριακές ιδιότητες του εκχυλίσματος αβοκάντο, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με acetogenin (ΕΑΕ) στον σπόρο του, καθώς και τα βασικά συστατικά του acetogenin και να πραγματοποιηθεί μια σύγκριση μεταξύ δύο τροφίμων που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο ως αντιμικροβιακά σκευάσματα: ένα σπορέλαιο αβοκάντο εμπλουτισμένο με acetogenins (Avosafe) και ένα συνθετικό λιπόφιλο προϊόν (Mirenat), που χρησιμοποιούνται συνήθως για τον έλεγχο της Λιστέριας.

Επιπλέον, οι ερευνητές θέλησαν να καθορίσουν τη σύνθεση acetogenin στον πολτό και τους σπόρους των αβοκάντο της ποικιλίας Hass του εμπορίου .

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εμπλουτισμένο εκχύλισμα acetogenin από σπόρους αβοκάντο που λαμβάνονται σε εργαστηριακή κλίμακα (ΕΑΕ) και εμπορικά διαθέσιμα (Avosafe) έχουν παρόμοιες αντιλιστεριακές ιδιότητες και χημικό προφίλ.

Η ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση (MIC) στις τιμές των εκχυλισμάτων και των δύο απομονωμένων acetogenins κυμάνθηκαν μεταξύ 7,8 και 15,6 mg / L, βρέθηκαν αποτελεσματικά στους 37 ° C και στους 4 ° C, επίσης η έρευνα έδειξε μία βακτηριοκτόνο επίδραση που πιθανώς προκαλείται από αυξημένη διαπερατότητα της μεμβράνης του βακτηρίου της λιστέριας και έχει λυτικά αποτελέσματα. Υπήρξε συγκρίσιμη δραστηριότητα και στο προϊόν Mirenat.

Ως πιο ισχυρά acetogenins βρέθηκαν τα  Persenone C και Α, και το ΑcΟ-avocadenyne το οποίο βρέθηκε αποκλειστικά και μόνο στους σπόρους. Οι σπόροι αβοκάντο περιείχαν 1,6 φορές υψηλότερα επίπεδα acetogenins από τον πολτό και η συνολική περιεκτικότητα στον πολτό ήταν 199-398 φορές μεγαλύτερη από τις τιμές που βρέθηκαν στην ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση (MIC).

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα acetogenins των αβοκάντο έχουν αντιλιστεριακές ιδιότητες συγκρίσιμες με εκείνες των συνθετικών εμπορικών αντιμικροβιακών σκευασμάτων, υποδεικνύοντας έτσι ότι το εμπλουτισμένο εκχυλίσματα ή οι απομονωμένες ενώσεις από φρούτα αβοκάντο μπορούν ενδεχομένως να ενσωματωθούν σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα ως φυσικά πρόσθετα για τον έλεγχο της Listeria monocytogenes.  

Οι σπόροι από αβοκάντο που θεωρούνται βιομηχανικό απόβλητο είναι μια καλή πηγή αυτών των μορίων.

Οι άνθρωποι καταναλώνουν αυξημένα επίπεδα acetogenins από τον πολτό του αβοκάντο. Ωστόσο, η βιοδιαθεσιμότητα και η ασφάλεια των εμπλουτισμένων εκχυλισμάτων και των απομονωμένων ενώσεων χρειάζεται περαιτέρω εκτίμηση.

 

Μαργαρίτα Μυρισκλάβου
Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: margarita-linkin @ hotmail.com

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία