Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Το εκχύλισμα σπόρου σταφυλιού μπορεί να μειώσει την συστολική αρτηριακή πίεση

Το εκχύλισμα σπόρου σταφυλιού μείωσε την συστολική αρτηριακή στα άτομα μέσης ηλικίας…

 

…με  προ-υπέρταση κατά 5.6% σε 6 εβδομάδες, η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό Περιοδικό Διατροφής.

Στην έρευνα λάβανε μέρος 29 ενήλικες μέσης ηλικίας με προ-υπέρταση καταναλώνοντας χυμούς που περιείχαν 300mg/ημέρα εκχύλισμα σπόρου σταφυλιού ή (εικονικό φάρμακο) placebo δυο φορές ανά ημέρα για 6 εβδομάδες. Παρακολουθούνταν η πίεση αίματος και συλλέγονταν δείγμα αίματος κατά την περίοδο  παρέμβασης και 4 εβδομάδες αργότερα.

Το εκχύλισμα σπόρου σταφυλιού μείωσε σημαντικά την συστολική αρτηριακή πίεση κατά 5.6%μετά από 6 εβδομάδες παρέμβασης. Η διαστολική αρτηριακή πίεση επίσης μειώθηκε αλλά δεν υπήρξε σημαντική διαφορά σε σχέση με το (εικονικό φάρμακο)  placebo σε 6 εβδομάδες. Η αρτηριακή πίεση επέστρεψε στις κατώτατες φυσιολογικές τιμές τέσσερις εβδομάδες μετά την κατανάλωση εκχυλίσματος σπόρου σταφυλιού. Άτομα με την υψηλότερη αρχική αρτηριακή πίεση είδαν τα πιο σημαντικά οφέλη.

 Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: Το εκχύλισμα σπόρου σταφυλιού βρέθηκε να είναι ασφαλές και βελτίωσε την αρτηριακή πίεση σε ανθρώπους με προ-υπέρταση ,  υποστηρίζουν πως η χρήση του εκχυλίσματος σπόρου σταφυλιού ως λειτουργικό συστατικό και ρόφημα χαμηλής ενέργειας βοήθησε στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Εκχύλισμα σπόρου σταφυλιού

Τα σταφύλια παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για ιατρικούς λόγους εδώ και χιλιάδες χρόνια.  Το εκχύλισμα σπόρου σταφυλιού περιέχει προανθοκυανιδίνες οι οποίες έχουν μελετηθεί για τα αντιοξειδωτικά τους στοιχεία τα οποία μπορεί να συμβάλουν θετικά σε διαφορετικές συνθήκες υγείας.

Οι αγγειοδιασταλτικές ενώσεις που έχουν βρεθεί στο εκχύλισμα σπόρου σταφυλιού έχουν αποδείξει σε προηγούμενες μελέτες ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, αλλά το πώς μπορεί να επηρεάσει την συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση και προ-υπέρταση  έχουν αντικρουόμενα ή ασαφή αποτελέσματα.

Το εκχύλισμα σπόρου σταφυλιού κυκλοφορεί ως πόσιμο συμπλήρωμα διατροφής ή σαν ταμπλέτα.

‘Μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες’

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο ερευνητής Britt Burton-Freeman από το Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής στο Ινστιτούτο για την Ασφάλεια Τροφίμων και Υγείας από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ιλινόις μας ενημέρωσε ότι: Αν είχαν συμμετάσχει μερικά άτομα επιπλέον θα είχαμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα για την διαστολική αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βρετανικού οργανισμού αρτηριακής πίεσης, ένας στους τρείς ενήλικες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και ποσοστιαία αρχίζει να αυξάνετε όλο και περισσότερο στους μεσήλικες.  

Ο καθηγητής Graham MacGregor και πρόεδρος του Βρετανικού οργανισμού αρτηριακής πίεσης μας είπε ότι ήταν σκεπτικός με μικρότερες έρευνες που ισχυρίζονταν πως για να  μειωθεί η αρτηριακή πίεση επισημαίναν ότι οι σημαντικοί παράγοντες για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση είναι μειώνοντας την κατανάλωση του αλατιού, αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αποφυγή απόκτησης μη φυσιολογικού βάρους και στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

‘Αν τα άτομα θέλουν να καταναλώσουν χυμό από σπόρο σταφυλιού δεν έχω τίποτα εναντίον αλλά νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουν ότι τα στοιχεία είναι προσωρινά και μη αποδεδειγμένα μας είπε. ‘

Ρωτήθηκε ποια ήταν η γνώμη του για  την σημαντικότητα των αποτελεσμάτων για την συστολική πίεση και όχι για την διαστολική πίεση σε σχέση με το εικονικό φάρμακο και είπε πως αν και δεν διάβασε με λεπτομέρεια την έρευνα την βρήκε «περιττή».

Επισήμανε την σημαντικότητα για το πώς μετρήθηκε η αρτηριακή πίεση γιατί αυτή  είναι μια άλλη σημαντική μεταβλητή που συχνά δεν ελέγχεται σε μικρές έρευνες.

Στο μεταξύ ο Burton-Freeman είπε: Διατηρώντας την αρτηριακή πίεση  μέσα ή κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα κατά την πρώιμη και μέση ηλικία, μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές ασθένειες,  όπως αναφέρεται από διαμήκεις επιδημιολογικές έρευνες.

Στα μελλοντικά σχέδια θα περιλαμβάνουν την παρακολούθηση από λειτουργικά τρόφιμα με εκχύλισμα σπόρου σταφυλιού και την χρήση του σε άλλους πληθυσμούς.

Πηγή: British Journal of Nutrition

Επιμέλεια Κειμένου

Αντώνης Κυρίτσης

Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

antwnakis1986@yahoo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ