Logodiatrofis.gr
Ειδικα ΘεματαΟ ειδικός απαντά...

Έκοψα το τσιγάρο και πήρα 7 κιλά

Έκοψα το τσιγάρο και πήρα 7 κιλά - Έκοψα το τσιγάρο

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

Έχω φτάσει σε αδιέξοδο. Το Πάσχα έκοψα το τσιγάρο εντελώς και ενώ η διατροφή μου ήταν πιο προσεγμένη από πριν που κάπνιζα (όχι υπερβολές αλλά προσπαθούσα και σίγουρα δεν υιοθέτησα νέες “παχυντικές” συνήθειες) γύρω τον Σεπτέμβρη είδα τη ζυγαριά μου 7 κιλά επάνω. Μου είπαν πολλά… Τρελάθηκα και ξεκίνησα πάλι το τσιγάρο γιατί λέει κινεί πιο γρήγορα τον μεταβολισμό…. Ξεκίνησα γυμναστήριο εντατικά καθημερινά με αερόβια άσκηση… Αλλά τελικά το ξανά έκοψα το τσιγάρο γιατί πλέον δεν το θέλει ο οργανισμός μου δε μ αρέσει αν σας το εξηγώ καλά. Τι θα γίνει όμως?? Θα συνεχίζω να παχαίνω?? Ισχύει ότι ο μεταβολισμός μου έπεσε?? Είμαι 40. Σας παρακαλώ μια γνώμη σας θα ήθελα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας

Στα άτομα που διακόπτουν το κάπνισμα συνήθως αυξάνεται το σωματικό βάρος.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με τους παρακάτω  παράγοντες που συνδέουν το κάπνισμα με τη διατροφή και οδηγούν κατ’ επέκταση στην αύξηση του βάρους:

 • Oι καπνιστές, εμφανίζουν μειωμένη όρεξη και υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό (Tο κάπνισμα αυξάνει τον μεταβολισμό κατά 10%). Το διπλό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στο γεγονός ότι η νικοτίνη αυξάνει τα επίπεδα έκκρισης των κατεχολαμινών, ορμονών που αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας, αλλά και εμφανίζουν ανορεξιογόνο δράση.
 • Ο πιο σοβαρός παράγοντας όμως, είναι η αντικατάσταση της μηχανικής κίνησης που κάνει το χέρι από το στόμα στο τασάκι, με τσιμπολόγημα τροφίμων. Αποτέλεσμα είναι η μόνιμη λήψη τροφής, άρα θερμίδων που οδηγούν στην αύξηση του βάρους.
 • Μελέτες έδειξαν πως με την εγκατάλειψη του καπνίσματος αυξάνεται η πρόσληψη γλυκών που οδηγεί σε αύξηση πρόσληψης θερμίδων και τελικά σε αύξηση βάρους.

Παρά την αύξηση βάρους τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος είναι πολλά! Για να ελέγξετε το σωματικό σας βάρος μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ακολουθήστε τα εξής:

 • Απασχολήστε το χέρι σας με άλλου είδους κινήσεις εκτός από «τσιμπολόγημα».
 • «Απασχολήστε» το στόμα σας με λαχανικά: καρότα, ντομάτες, αγγούρι, αποτελούν θαυμάσια πρόχειρα γεύματα και δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού της πείνας.
 • Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι ένας τρόπος για να «απασχοληθεί» το στόμα σας.
 • Να πίνετε πολύ νερό!
 • Η συνολική ενεργειακή πρόσληψη πρέπει να κατανέμεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε 4-5 γεύματα και σνακ, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού. Επίσης, ο έλεγχος των μερίδων πρέπει να αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης βάρους.
 • Προτείνεται η ενσωμάτωση 3-4 μερίδων χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης βάρους. Πρόσληψη Ca μικρότερη από τις συστάσεις σχετίζεται με αυξημένο σωματικό βάρος.
 • Κατανάλωση 5-6 μερίδων φρούτων καθημερινά (στα ενδιάμεσα γεύματα ως σνακ).
 • Κατανάλωση άφθονης σαλάτας μαζί με το μεσημεριανό και το βραδινό, καθώς βοηθάει στον κορεσμό. Προσοχή στην ποσότητα του dressing ή του  ελαιολάδου που προστίθεται.
 • Κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης τα οποία αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου.
 • Κατανάλωση ροφημάτων χωρίς ζάχαρη αλλά με μέλι ή φυσικό γλυκαντικό στέβια.
 • Αποφυγή γλυκών, λιπαρών και τηγανιτών φαγητών.
 • Τέλος, «εκμεταλλευτείτε» τη νέα κατάσταση, και αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα. Έτσι διατηρείτε τη φόρμα σας, αλλά και αυξάνετε το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να εξισορροπείτε την μείωση του που οφείλεται στη διακοπή του καπνίσματος. Στην περίοδο της απώλειας βάρους πρέπει η αερόβια σωματική δραστηριότητα (όπως γρήγορο περπάτημα) να είναι ≥150 λεπτά/εβδομάδα (ή 30 λεπτά/ημέρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας)

O μεταβολισμός επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και ένας από αυτούς είναι και η ηλικία. Συγκεκριμένα, όσο μεγαλώνετε τόσο βραδύτερος είναι ο μεταβολισμός σας! Μετά την ηλικία των 40 ετών, έρευνες  δείχνουν ότι ο μεταβολισμός σας επιβραδύνει κατά 5% κάθε δεκαετία.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό είναι το φύλλο, η ηλικία και η άλιπη μάζα σώματος.

 Ωστόσο, με μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή θα καταφέρετε να μειώσετε και να ελέγξετε το σωματικό σας βάρος!

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας, θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ