Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πάσχουν από παθήσεις των πνευμόνων oι οποίες μπορεί να είναι μη διαγν

Εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πάσχουν από παθήσεις των πνευμόνων.

 

Όλοι γνωρίζουμε πως το κάπνισμα προκαλεί βλάβες σχεδόν σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Όταν όμως ερευνητές από το νοσοκομείο, Εθνικό Εβραϊκό Υγείας στο Ντένβερ του Κολοράντο, παρατήρησαν πιο προσεκτικά μακροχρόνιους καπνιστές, βρήκαν πως οι περισσότερους από αυτούς είχαν κάνει κάποια εξέταση η οποία αξιολογή την αναπνευστικη λειτουργία η οποία απέτυχε να ανιχνεύσει σημάδια πνευμονικής νόσου.

Από αυτήν την έρευνα προέκυψε μια μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine και η οποία αποκαλύπτει ένα ελάττωμα το οποίο υπάρχει σε ευρέως χρησιμοποιούμενες εξετάσεις αξιολόγησης της αναπνευστικής λειτουργίας το οποίο μπορεί να αφήσει εκατομμύρια ασθενείς που πάσχουν από κάποια νόσο των πνευμόνων, δίχως κάποια διάγνωση.

Ο καθηγητής στο Εθνικό Εβραϊκό Υγείας, James D. Crapo, δήλωσε σε δελτίο τύπου πως «η επίδραση του χρόνιου καπνίσματος τόσο στους πνεύμονες όσο και στο ίδιο το άτομο υποτιμάται όταν χρησιμοποιούνται εξετάσεις οι οποίες αξιολογούν την αναπνευστική λειτουργία.». Ακόμα αναφέρει πως «η νόσος του πνεύμονα είναι κοινοί σε καπνιστές των οποίων η εξέταση της αναπνευστικής λειτουργίας εμπίπτει στον μέσο όρο του πληθυσμού».

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 8.872 άτομα μεταξύ των ηλικιών 45-80 , που κάπνιζαν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 10 έως 50 χρόνια . Η μισή ομάδα υποβλήθηκε σε σπιρομέτρηση η οποία είναι μια εξέταση αναπνευστικής λειτουργίας, η οποία μετρά πόσο αέρα μπορείτε να εισπνεύσετε και να εκπνεύσετε καθώς και πόσο γρήγορα μπορείτε να εκτελέσετε αυτήν την άσκηση φυσώντας μέσα σε ένα σπιρόμετρο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος, αυτή η εξέταση έχει σχεδιαστεί για τη διάγνωση του άσθματος, των τραυμάτων στους πνεύμονες καθώς και στην διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Όταν οι ίδιοι ασθενείς επανεκτιμήθηκαν βάση των αποτελεσμάτων αξονικής τομογραφίας, των σωματικών ικανότητες των ασθενών, της χρήσης αναπνευστικών φαρμάκων καθώς και βάση των αναπνευστικών τους συμπτωμάτων, το 55% αυτών είχαν πράγματι αναπνευστικά προβλήματα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πιθανό ότι πολλοί από αυτούς τους ασθενείς να έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια πρώιμου σταδίου η οποία είναι μια ανίατη και προοδευτική ασθένεια των πνευμόνων. Η ασθένεια αυτή προκαλεί φλεγμονή και μεγένθυση των αεραγωγών, καθιστώντας την έτσι την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έγκαιρη ανίχνευση της ΧΑΠ οδηγεί σε έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση η οποία οδηγεί σε ελάττωση των συμπτωμάτων, επιβράδυνση της προόδου της νόσου και σε βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής.

Επιδεικνύοντας την αποτυχία του τεστ αναπνευστικής λειτουργίας, οι ερευνητές ελπίζουν να αποδείξουν πως η εξέταση των πνευμόνων με αξονική τομογραφία θα πρέπει να είναι συχνή και βασικό μέρος των ιατρικών εξετάσεων ώστε να μπορούν να ανιχνευθούν πρώιμα στάδια καρκίνου του πνεύμονα και η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια.

Μόνο από τις αξονικές τομογραφίες, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν την μεγέθυνση των αεραγωγών του πνεύμονα ή το εμφύσημα σε 42% των συμμετεχόντων οι οποίοι ήταν μη διαγνωσμένοι.

Το 23% αυτών είχαν σημαντική δυσκολία στην αναπνοή και 15% αυτών δεν μπορούσε να περπατήσει 350 μέτρα σε έξι λεπτά, σε σύγκριση με το 4% των ατόμων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ . Οι μη διαγνωσμένοι συμμετέχοντες είχαν επίσης σημαντικά χειρότερη ποιότητα ζωής από εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ .

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Elizabeth Regan καθηγήτρια στο Εθνικό Εβραϊκό Υγείας, δήλωσε σε δελτίο Τύπου «οι καπνιστές οι οποίοι έχουν « κανονικά αποτελέσματα» στις εξετάσεις αναπνευστικής λειτουργίας συχνά έχουν κάποια σοβαρή αναπνευστική νόσο». Ακόμα αναφέρει πως «πολλοί από αυτούς τους καπνιστές είναι πιθανό να πάσχουν από κάποιο πρώιμο στάδιο χρόνιας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας.

Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν να απομυθοποιήσουν τον μύθο του υγιούς καπνιστή και να τονίσουν τη σημασία της πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος για την πρόληψη της νόσου των πνευμόνων καθώς και άλλων μακροπρόθεσμων συνεπειών που μπορεί να έχει το κάπνισμα στην υγεία».

Αναΐς Ρενούφ
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
renouf@amcstudent.edu.gr 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ