Έκανα αφαίρεση χολής, θα τρώω συγκεκριμένα; Ο ειδικός απαντά...

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου...

Ερώτηση: Έκανα αφαίρεση χολής πριν ένα μήνα για πόσο καιρό πρέπει να τρώω συγκεκριμένα? Μαζί με το φαγητό βοηθά ενα σφηνάκι μηλόξυδο? 

Καλησπέρα σας,

Στην περίοδο μετά την αφαίρεση χολής, ο οργανισμός αρχίζει να λειτουργεί απουσίας έτοιμης χολής (αποθηκευμένης στη χοληδόχο κύστη) και να παράγει παρουσία λιπαρών τροφών.

Για να μη στρεσαριστεί στη νέα κατάσταση ο οργανισμός θα πρέπει να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση από τα σχεδόν άλιπα τρόφιμα προς τα πιο λιπαρά σε χρονικό διάστημα διαφορετικό για το κάθε άτομο.

Σε πρώτο στάδιο, που μπορεί να διαρκέσει το πολύ ένα μήνα καλό είναι να δώσετε έμφαση στα ακόλουθα...

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ μετά την αφαίρεση χολής:

  • Καφές ελαφρύς ή τσάι, χυμοί φρούτων
  • Γάλα 0% σε λιπαρά, γιαούρτι 0% λιπαρά, άπαχο τυρί  (ανθότυρο, cottage cheese)
  • Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι
  • Πατάτες βραστές ή ψητές, κολοκυθάκια, καρότα (ντομάτα και μαρούλι αν τα ανέχεστε)
  • Όλα τα ώριμα φρούτα, κομπόστες φρούτων
  • Ψάρι, κοτόπουλο, κρέας βραστά ή ψητά
  • Χορτόσουπες περαστές ή σούπες λαδερές
  • Λάδι ή σπορέλαιο ή φυτική μαργαρίνη
  • Μέλι, μαρμελάδα, ζάχαρη (σε μικρές ποσότητες)

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ μετά την αφαίρεση χολής:

  • Κακάο, σοκολάτα
  • Γάλα πλήρες, γιαούρτι παχύ, παχιά τυριά
  • Όσπρια (εκτός και είναι αποφλοιωμένα και παρασκευασμένα σε  μορφή πουρέ)
  • Λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι, αγκινάρες, πιπεριές, ραπανάκι, σέλινο, αγγούρι, χόρτα
  • Άγουρα φρούτα, ξηροί καρποί
  • Παχιά κρέατα και ψάρια, καπνιστά, τηγανιτά, χοιρινό, αυγά,  έτοιμα κονσερβαρισμένα φαγητά
  • Σούπες από κρέας και ψάρι
  • Παγωτά, γλυκά
  • Πικάντικες σούπες και σάλτσες
  • Τουρσιά, ελιές, μπαχαρικά, καρυκεύματα
  • Σαλάτες με πικάντικες γαρνιτούρες
  • Οινοπνευματώδη

ΓΕΝΙΚΕΣ  ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Η μαγειρική παρασκευή των τροφών να είναι απλή.
  • Καθημερινά πρέπει να υπάρχει ποικιλία τροφών στα γεύματά σας από αυτές που συνιστούμε για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες.
  • Ελαττώστε τα ζωικά λίπη στο ελάχιστο. Χρησιμοποιήστε για τη μαγειρική παρασκευή τα φυτικά λίπη (λάδι, σπορέλαια).
  • Προτιμείστε κατά σειρά αλλά όσο το δυνατόν άπαχα, ψάρι, κοτόπουλο, κρέας (από το κοτόπουλο αφαιρέστε την πέτσα)

Γεωργία Καπώλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli @ logodiatrofis.gr

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο!

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία