Logodiatrofis.gr
Διάφορα

Εικονίδια δραστηριότητας μπορούν να προωθήσουν τον υγιή τρόπο ζωής

Εικονίδια δραστηριότητας μπορούν να προωθήσουν τον υγιή τρόπο ζωής - εικονίδια

Πως κάποια εικονίδια στις συσκευασίες τροφίμων μπορούν να μας ωθήσουν να αυξήσουμε την φυσική δραστηριότητα;

Μας αρέσει να έχουμε πληροφορίες για το φαγητό μας, αλλά το να υπολογίσουμε πόση άσκηση πρέπει να κάνουμε για να κάψουμε τις θερμίδες που αποκτήσαμε από το αγαπημένο μας σνακ δεν είναι εύκολο.

Η Shirley Cramer,  γενική διευθύντρια του Royal Society for Public Health, λέει ότι ένα απλό εικονίδιο πάνω στις συσκευασίες τροφίμων θα μπορούσε να είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα. 

Φανταστείτε , αν μπορείτε, την αγαπημένη σας σοκολάτα. Σημειώστε πόσες θερμίδες  περιέχει και αναρωτηθείτε πώς αυτές οι θερμίδες σχετίζονται με τη καθημερινότητά σας. Γνωρίζοντας ότι ο μέσος καταναλωτής ξοδεύει 6 δευτερόλεπτα κοιτάζοντας το τρόφιμο πριν πραγματοποιήσει μια αγορά, αυτό είναι πολλά δεδομένα για να επεξεργαστεί μέσα σε τόσο λίγο χρόνο.

Γιατί λοιπόν να μην κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη? Πιστεύουμε πως ένας πιο ξεκάθαρος τρόπος για να κάνουμε τους καταναλωτές πιο συνειδητοποιημένους  σχετικά με τις θερμίδες που καταναλώνουν, είναι να συμπεριλάβουμε στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας ένα μικρό  εικονίδιο που θα εκθέτει  ακριβώς πόση άσκηση χρειάζεται να κάνει κάποιος για να κάψει τις θερμίδες που το προιόν  εμπεριέχει.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, έναν μετρίου μεγέθους καφέ μόκα.  Ποιος θα φανταζόνταν ότι κάτι τέτοιο θα περιείχε σχεδόν 300 θερμίδες?

Αλλά πώς ακριβώς μπορεί κάτι τέτοιο να επηρεάσει τη καθημερινότητά μας? Εάν αντ’ αυτού δείχναμε πως θα πρέπει κάποιος να περπατήσει σχεδόν 50 λεπτά για να κάψει αυτές τις θερμίδες , ή να πάει για ένα 30λεπτο τρέξιμο, ίσως να μη μέναμε  τόσο αδιάφοροι  στη θέα του αριθμού.

Αυτή η τακτική δεν έχει σκοπό να τρομάξει τους καταναλωτές , ή να δημιουργήσει μία κοινωνία που βασανίζεται από εμμονές. Αντιθέτως, ο σκοπός του είναι να μας δείξει ξεκάθαρα πόσο δραστήριοι πρέπει να είμαστε αν θέλουμε να καταναλώνουμε κάποια τρόφιμα και ταυτόχρονα να μη παχαίνουμε. ‘Η το ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τη διατροφή που κάνουμε και να τη προσαρμόσουμε στον καθιστικό τρόπο ζωής μας.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό κάτι τέτοιο?  Έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με μία επιδημία παχυσαρκίας – δύο στους τρείς από εμάς είναι είτε υπέρβαρος είτε παχύσαρκος.

Και μία από τις κυριότερες αιτίες που ευθύνονται γι αυτό είναι το ότι καταναλώνουμε πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες καίμε. Γνωρίζουμε πως για τις ζωτικές μας λειτουργίες χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων καθημερινά- για του άντρες είναι περίπου 2,500 και για τις γυναίκες 2,000. Αλλά οτιδήποτε παραπάνω από αυτό, χωρίς τη συνοδεία ενός δραστήριου τρόπου ζωής , οδηγεί στην αύξηση του βάρους μας. Πιστεύουμε επίσης πως αυτά τα εικονίδια θα μπορούσαν να ωθήσουν κάποια άτομα να γίνουν λίγο πιο δραστήρια στη καθημερινή τους ζωή.

Σχεδόν οι μισοί από εμάς δεν ασκούνται όσο θα έπρεπε. Ίσως αν η σοκολάτα που θα πάρουμε δείχνει πόση ώρα θα πρέπει να περπατήσουμε για να κάψουμε τις θερμίδες που θα πάρουμε αν τη καταναλώσουμε, να μας σταματήσει από το να τη φάμε, ή να μας ωθήσει να κατεβούμε από το λεωφορείο ή το μετρό μία στάση νωρίτερα και να περπατήσουμε.

Παρ’ όλα αυτά, ξέρουμε ότι δε μπορούμε να διορθώσουμε μία κακή δίαιτα μόνο με τρέξιμο ή περπάτημα, οπότε υπάρχουν όρια για το πόση άσκηση μπορούμε να κάνουμε για να ισοφαρίσουμε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε με αυτών που καίμε .

Η εισαγωγή  θερμίδων  που συσχετίζονται με την άσκηση στις ετικέτες τροφίμων είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί αρκετά εύκολα. Ξέρουμε τις θερμίδες που εμπεριέχονται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά, αλλά και το πώς αυτές  ισοδυναμούν/μεταφράζονται  σε άσκηση. Δεν χρειάζεται καν να γίνει κάποια αλλαγή στη νομοθεσία. Υπάρχουν ήδη μία-δύο εταιρίες τροφίμων που το εφαρμόζουν!  Έμποροι λιανικής πώλησης ή εταιρίες τροφίμων μπορούν να πάρουν τη πρωτοβουλία και να κάνουν τη ζωή μας/των καταναλωτών πολύ πιο εύκολη, αλλά και πιο υγιεινή.

Μαριλίζα Μυλωνάκη
Τελειοφ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
mariliza.mylonaki @ gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ