Η πρωτεΐνη που ονομάζεται FoxF2 αποτελεί φραγμό μεταξύ αίματος και εγκεφάλου.
Σε μια έρευνα που έγινε σε ποντίκια, η ομάδα διαπίστωσε πως ο φραγμός αίματος-εγκεφάλου αναπτύσσεται και τι κάνουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία σε άλλα όργανα.
”Τα ποντίκια τα οποία είχαν πάνω ή πολύ παραπάνω από το όριο FoxF2, ανέπτυξαν διάφορους τρόπους να προσπερνούν στα αιμοφόρα αγγεία του εγκέφαλου” είπε ο Peter Carlsson καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Gothenburg το οποίο είναι υπεύθυνο για την χημεία και την κυτταρική βιολογία.
Τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία διαφέρουν από όργανο σε όργανο, και από αυτά του τοιχώματος του εγκεφάλου, τα οποία είναι πολύ πιο συμπαγή. Τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, από μόρια τα οποία ενεργά μεταφέρουν το αίμα , αντί παθητικά να διαρρέουν από τα αιμοφόρα αγγεία.
Αυτό το τοίχος αίματος–εγκεφάλου είναι σημαντικό, επειδή ελέγχει τις ουσίες που έρχονται σε επαφή με τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου “Έχει μια προστατευτική λειτουργία που εάν αποτύχει, αυξάνει το ρίσκο για έμφραγματα και άλλες περιπλοκές” οι συγγραφείς είπαν “Είμαστε καθ οδών για την συνεργασία με κλινικούς γενετιστές, ώστε να εξετάσουν ποιες πτυχές του γονιδίου FoxF2 επηρεάζουν το ρίσκο για εμφράγματα” είπε ο Carlsson.
Φίλιππος Σολάκης
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
fsolakis(a)hotmail.com