Logodiatrofis.gr
CRASH TEST στις δίαιτες

Κετογονική δίαιτα: Τα Yπέρ και τα Kατά

Τι είναι η κετογονική δίαιτα, ποια τα χαρακτηριστικά της και πόσο ωφέλιμη ή μη είναι για την υγεία μας;

Υπάρχει μια τάση στο εξωτερικό επιστροφής στη δίαιτα με βάση τα ζωικά στοιχεία (Κετογονική δίαιτα).

Είναι γεγονός πως το διαδίκτυο είναι γεμάτο με ιστορίες για το πώς διάσημοι μέχρι απλοί άνθρωποι έχουν υιοθετήσει την κετογονική διατροφή για να χάσουν βάρος.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτή η διατροφή μπορεί να έχει όφελος στη διαχείριση του διαβήτη και στην αποτροπή της νόσου του Alzheimer. Τελικά, είναι ένα θαυματουργό είδος διατροφής ή μια μανία της εποχής;

Πώς λειτουργεί η Κετογονική Διατροφή;

Η κετογονική δίαιτα χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μέτρια ποσότητα πρωτεϊνών, χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, κάτι που διαφέρει από τις γενικές διατροφικές συστάσεις.

Πολλές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά είναι πηγές υδατανθράκων, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γάλα και γιαούρτι. Σε ένα τέτοιο είδος διατροφής, οι υδατάνθρακες από όλες τις πηγές είναι αυστηρά περιορισμένοι.

Με στόχο τη διατήρηση των υδατανθράκων κάτω από 50 γραμμάρια την ημέρα, τα άτομα που ακολουθούν αυτή τη διατροφή δεν καταναλώνουν συχνά ψωμί, δημητριακά ή σπόρους.

Ακόμη, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περιορισμένα, επειδή και αυτά περιέχουν υδατάνθρακες.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κετογονική διατροφή απαιτεί μεγάλες ‘θυσίες’ διότι διαφέρει αρκετά από το συνήθη τρόπο διατροφής.

Γιατί η keto diet περιορίζει τους υδατάνθρακες;

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα μας.

Χωρίς αρκετούς υδατάνθρακες για την παροχή της απαιτούμενης ενέργειας, ο οργανισμός διασπά το λίπος σε κετόνες.

Οι κετόνες γίνονται τότε η κύρια πηγή καυσίμου για το σώμα, οι οποίες παρέχουν ενέργεια στην καρδιά, στους νεφρούς και σε άλλους μύες.

Επίσης, το σώμα χρησιμοποιεί κετόνες ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο.

Για τον οργανισμό μας, μια κετογονική δίαιτα είναι εν μέρει ένα είδος νηστείας.

Κατά τη διάρκεια μιας νηστείας, το σώμα δε διαθέτει υδατάνθρακες ούτε λίπος για να τα χρησιμοποιήσει ως πηγή ενέργειας. Έτσι, χρησιμοποιεί τη μυϊκή μάζα ως καύσιμο.

Με την κετογονική δίαιτα, οι κετόνες παρέχουν μια εναλλακτική πηγή ενέργειας. Σε αντίθεση με μια αυστηρή νηστεία, η κετογονική διατροφή βοηθά στη διατήρηση της άλιπης μυϊκής μάζας.

Πόσο ασφαλής είναι η Κετογονική Διατροφή;

Αυτό το σχήμα φαγητού δεν συνιστάται για άτομα με:

  • Παγκρεατική νόσο
  • Ηπατικές παθήσεις
  • Προβλήματα στον θυρεοειδή
  • Διατροφικές διαταραχές ή ιστορικό διατροφικών διαταραχών
  • Νόσο της χοληδόχου κύστης ή ιστορικό αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης

Επιπλέον, υπάρχουν βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία για όλους τους ανθρώπους που ακολουθούν αυτή τη δίαιτα στην καθημερινότητά τους.

Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία περιλαμβάνουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που εμφανίζονται σε μια γρίπη.

Για παράδειγμα, ενόχληση στο στομάχι, κεφαλαλγία, κόπωση και ζαλάδες. Αυτό ονομάζεται «keto γρίπη».

Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης προβλήματα στον ύπνο.

Κρατώντας πίσω την κατανάλωση των λαχανικών υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί επίσης να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης δυσκοιλιότητας.

Συχνά στους ακόλουθους αυτής της διατροφής συνιστάται να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα διαιτητικών ινών για την πρόληψη αυτών των συμπτωμάτων.

Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία της κετογονικής δίαιτας περιλαμβάνουν διάφορες παθήσεις όπως νεφρολιθίαση, ηπατική νόσο και ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων.

Για να περιοριστούν οι υδατάνθρακες, πολλά λαχανικά και φρούτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αναγκαστικά αποκόπτονται από τη διατροφή. Έτσι, οι προσλήψεις βιταμινών Α, C, K και φολικού οξέος είναι συνήθως χαμηλές.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά της κετογονικής διατροφής είναι αρκετά αμφιλεγόμενη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Τι μας λέει η επιστήμη για την Κετογονική Διατροφή;

  • Η κετογονική διατροφή έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επιληψίας.
  • Πιο πρόσφατες μελέτες αξιολογούν αυτή τη διατροφή ως εναλλακτική διαιτητική θεραπεία για την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τα οφέλη της για αυτές τις συνθήκες υγείας είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Έγιναν μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της σε μικρές ομάδες ανθρώπων.
  • Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για τη νόσο του Αλτσχάιμερ βασίζεται σε έρευνα που έγινε σε εργαστηριακά ζώα.

Για να εκτιμηθεί πλήρως η ασφάλεια αυτού του τρόπου διατροφής, απαιτείται περισσότερη έρευνα. Επιπλέον, πρέπει να γίνουν μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που ακολουθούν ένα τέτοιο πλάνο διατροφή.

Ο δείκτης μάζας σώματος και ο βασικός μεταβολικός ρυθμός επηρεάζονται πολύ γρήγορα στα άτομα που παράγουν κετόνες.

Αυτό σημαίνει ότι μέσω της συγκεκριμένης διατροφής, κάποιοι άνθρωποι χάνουν βάρος πιο αργά από τους κάποιους άλλους- ακόμα κι αν ακολουθούν ακριβώς το ίδιο πλάνο διατροφής.

Συμπέρασμα

Η κετογονική διατροφή έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε ωφέλιμες μεταβολικές αλλαγές βραχυπρόθεσμα. Συγκεκριμένα, μαζί με την απώλεια βάρους και άλλοι παράμετροι υγείας που σχετίζονται με αυξημένο σωματικό βάρος φαίνεται να βελτιώνονται. Ωστόσο, αποτελεί ένα αρκετά περιοριστικό σχήμα διατροφής.

Σε κάθε περίπτωση για είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο πριν ακολουθήσετε μια κετογονική διατροφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ