Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Το θαλασσινό αλάτι και η επίδραση του στην υγεία μας

Το αλάτι είναι αλλιώς γνωστό και ως χλωριούχο νάτριο (NaCl).

Eίναι μια στερεή κρυσταλλική ένωση που αποτελείται από θετικά ιόντα νατρίου (Να+) και αρνητικά ιόντα χλωρίου (Cl-) και που έχει σημείο τήξης τους 801οC.

Το αλάτι βρίσκεται άφθονο στην φύση είτε ως ορυκτό είτε ως θαλασσινό αλάτι.

Το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης αλατιού καλύπτεται από το ορυκτό αλάτι το οποίο προέρχεται από το αλάτι που άφησαν οι ωκεανοί με την απόσυρση του νερού.

Το υπόλοιπο 30% καλύπτεται από την θάλασσα όπου το χλωριούχο νάτριο έχει περιεκτικότητα 2,7-3,8% ανάλογα με την θερμοκρασία και τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος (π.χ όπου το κλίμα είναι θερμό η περιεκτικότητα αυξάνεται ενώ όταν στις θάλασσες εκβάλουν πολλοί ποταμοί ή τήκονται πάγοι μειώνεται).

Το πρόβλημα των τελευταίων ετών είναι ότι γίνεται υπερκατανάλωση αλατιού. Μάλιστα πριν από 100 χρόνια το αλάτι άρχισε να κατηγορείτε για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Για αυτό τον λόγο μελετήθηκε η σχέση που έχει το NaCl με την υπέρταση και διαπιστώθηκε επιστημονικά πως η αυξημένη κατανάλωση αλατιού συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

Τι είναι όμως η υπέρταση;

Ως υπέρταση χαρακτηρίζεται η αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα εάν ένα άτομο έχει συστολική πίεση πάνω από 140mmHg και διαστολική πίεση πάνω από 90mmHg σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις έχει υπέρταση.

Η υπέρταση χαρακτηρίζεται ως σιωπηλός δολοφόνος καθώς δεν εμφανίζει συμπτώματα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία.

Έτσι αυτό με την σειρά του οδηγεί σε παροδικές βλάβες στα αγγεία και έτσι η υπέρταση γίνεται αντιληπτή κυρίως μέσω των σοβαρών προβλημάτων που προκαλεί (Ζαμπέλας).

Τα προβλήματα που προκαλεί είναι η ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων όπως η υπερτροφία της αριστερής κοιλίας, η στεφανιαία νόσος, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς επίσης προκαλεί και νοσημάτων των νεφρών.

Παρόλα αυτά δε θα πρέπει να αποκλείσουμε εντελώς το αλάτι από την διατροφή μας καθώς βοηθά στο να επιτελεστούν πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα ο οργανισμός χρησιμοποιεί το Na:

  • Για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης
  • Για τον έλεγχο του όγκου του αίματος
  • Για την σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων

Υπάρχουν 4 βασικά είδη αλατιού τα οποία είναι το θαλασσινό αλάτι, το επιτραπέζιο αλάτι, το αλάτι Ιμαλαίων και το υποκατάστατο αλατιού.

Θαλασσινό αλάτι

Το θαλασσινό αλάτι όπως αλώστε το υποδουλώνει και το όνομα του εξάγεται από τις θάλασσες και του ωκεανούς. Αυτό το είδος αλατιού μπορεί να παραχθεί με ελάχιστη επεξεργασία.

Πιο συγκεκριμένα το αλάτι αυτό εξάγεται μέσω της εξάτμισης του νερού είτε μέσω του ηλίου είτε μέσω τεχνητής θέρμανσης.

Η περιεκτικότητα του σε χλωριούχο νάτριο είναι 97% σε χλωριούχο κάλιο 2% και σε ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά είναι 1%.

Το θαλασσινό αλάτι έχει τραχιά ύφη το οποίο υποδηλώνει πως είναι ανεπεξέργαστο. Το αλάτι αυτό έχει μια έντονη και ταυτόχρονα όχι τόσο αλμυρή γεύση. Το χρώμα του εξαρτάται από την περιεκτικότητα του σε ανόργανα στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα το αλάτι λευκού χρώματος προέρχεται από την επιφάνεια της συμπυκνωμένης άλμης ενώ το αλάτι που έχει γκρι χρώμα δείχνει πως έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε μέταλλα και ότι εξάγεται από το κατώτερο σημείο των λιμνών άλατος.

Το θαλασσινό αλάτι όταν δεν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία διότι:

  • Βοηθά στην διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας καθώς μεταφέρει θρεπτικά συστατικά μέσα και έξω από τα κύτταρα
  • Βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • Στηρίζει την λειτουργία των επινεφριδίων τα οποία παράγουν σημαντικές ορμόνες όπως αδρεναλίνη, κορτιζόλη και νοραδρεναλίνη
  • Είναι σημαντικό συστατικό του πλάσματος του αίματος, του λεμφικού, του εξωκυττάριου και αμνιακού υγρού
  • Βοηθά στην επικοινωνία μυαλού και μυών ώστε να μπορείτε να κουνάτε τους μύες κατά παραγγελία μέσω της μεταφοράς νατρίου καλίου
  • Βοηθά στην αύξηση των νευρογλοιακών κυττάρων του εγκεφάλου τα οποία είναι υπεύθυνα για την δημιουργική σκέψη

Ακόμα θετικό για την υγεία είναι ότι το θαλασσινό αλάτι βρίσκεται στην φυσική του μορφή δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία και έτσι δεν περιέχει χημικά τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Για να μπορέσετε να απολαύσετε όλα τα οφέλη που προσφέρει το θαλασσινό αλάτι θα πρέπει να το χρησιμοποιείται σε έτοιμο φαγητό διότι όταν το θαλασσινό αλάτι διαλύεται ή χρησιμοποιείται στην μαγειρική χάνει τα ιχνοστοιχεία που περιέχει και γίνεται ισοδύναμο με το επιτραπέζιο αλάτι συγκριτικά με τα συστατικά που περιέχει.

Φίλιππος Σολάκης
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ