Ειδήσεις

Δυσανοχή στη λακτόζη Παθήσεις

Η δυσανοχή στη λακτόζη είναι η εκδήλωση των συμπτωμάτων της δυσαπορρόφησης της λακτόζης.

 

 

Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες, πρήξιμο, μετεωρισμό και τυμπανισμό. Η αποχή από το γάλα φαντάζει η μοναδική λύση για τα άτομα με δυσανοχή στη λακτόζη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Έρευνες έχουν δείξει ότι στα άτομα αυτά η πρόσληψη του ασβεστίου είναι κατά 33-45% χαμηλότερη συγκριτικά με αυτά που δεν εκδηλώνουν το σύνδρομο. Κατά συνέπεια η μακροχρόνια μειωμένη πρόσληψή του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης. Καταρχάς πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η δυσανοχή στη λακτόζη δεν απαιτεί πλήρη αλακτασία. Έχει βρεθεί ότι άτομα με δυσαπορρόφηση της λακτόζης μπορούν να καταναλώσουν έως 2 φλιτζάνια γάλα την ημέρα, αν αυτά κατανεμηθούν στη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, μην ξεχνάτε να:

  • Καταναλώνετε γάλα χωρίς λακτόζη και συνδυάστε το πάντα με κράκερ ή φρυγανιές ή δημητριακά .
  • Αυξήστε προοδευτικά την κατανάλωση γαλακτοκομικών, δίνοντας χρόνο στον οργανισμό να προσαρμοστεί στις νέες διατροφικές συνήθειες.
  • Αν δεν ανέχεστε καθόλου το γάλα προτιμήστε γιαούρτι, σκληρά τυριά και εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως μπρόκολο, αμύγδαλα και μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκκαλο (π.χ. σαρδέλες)

 

Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒSc 
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ηράκλειο Κρήτης,
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
fragiadoulaki @ logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Αρθρίτιδα και Διατροφή

Αρθρίτιδα και Διατροφή

Αρθρίτιδα καλείται η φλεγμονή των αρθρώσεων και η πρόκλησή της μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες όπως κάποιο παλαιό κάταγμα, υπερχρησία της άρθρωσης (φθορά), μικροβιακά στελέχη ή σε αυτοάνοσα νοσήματα. !

Οστεοπόρωση και διατροφή

Οστεοπόρωση και διατροφή

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους!

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Η φλεγμονή είναι σαν μια πυρκαγιά που βρυχάται μέσα μας και που πολύ από σας μπορεί να μην γνωρίζετε την ύπαρξη της. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία