Logodiatrofis.gr
Μαγειρευτά Μαγειρεύω - Ενδυναμώνω Συνταγές

Δροσερό Βελουτέ Αρακά με σάλτσα γιαουρτιού

veloute arakas

Απολαυστικό πιάτο με υψηλή διατροφική αξία, το οποίο περιλαμβάνει τα μοναδικά χαρακτηριστικά της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής!

  • Προετοιμασία: 15´
  • Μαγείρεμα: 10´
  • Αναμονή: 2 ώρες

ΥΛΙΚΑ (6 μερίδες)

  • 2 συσκευασίες αρακάς Μπάρμπα Στάθης, 450γρ.
  • 45 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο
  • 800 ml ζωμό λαχανικών, ζεστό
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 6 φέτες μπέικον, ψημένες μέχρι να γίνουν τραγανές
  • ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την σάλτσα γιαουρτιού

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 3 κουτ. σούπας λευκό ξίδι (ή μηλόξιδο)
  • ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σαλάτα

  • 1 συσκευασία σαλάτα Τραγανή, Μπάρμπα Στάθης, με λάχανο και καρότο
  • 1 κόκκινο μήλο
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
  • Χυμός από ½ λεμόνι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ρίχνω το πράσο και το κρεμμύδι.
  2. Αλατίζω και σοτάρω για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτω τον αρακά, απευθείας από την κατάψυξη, και ανακατεύω για 3 λεπτά.
  4. Προσθέτω τον ζωμό, τον κουρκουμά και το τζίντζερ.
  5. Αλατοπιπερώνω και αφήνω την αρακά να βράσει για 10 λεπτά, σε δυνατή φωτιά.
  6. Αποσύρω από τη φωτιά και πολτοποιώ τη σούπα με το ραβδομπλέντερ.
  7. Προσθέτω το γιαούρτι και συνεχίζω την πολτοποίηση μέχρι να γίνει μια απαλή, κρεμώδης σούπας.
  8. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτω λίγο ζωμό ακόμη.
  9. Αφήνω τη σούπα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  10. Τη μεταφέρω σε ένα μπολ και τη βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού:

  1. Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί.

Για το σερβίρισμα:

  1. Σερβίρω τη σούπα στα πιάτα ή σε κούπες με 1 μεγάλη κουταλιά σάλτσα γιαουρτιού και μια φέτα, τραγανό μπέικον.
  2. Πλένω καλά το μήλο, αφαιρώ τους πυρήνες και το κόβω σε λεπτές φέτες.
  3. Βάζω την τριπλοπλυμμένη & έτοιμη προς κατανάλωση σαλάτα σε ένα μπολ και προσθέτω τις φέτες μήλου.
  4. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τον χυμό λεμονιού με τη μουστάρδα, το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι.
  5. Ρίχνω σε αργή ροή το ελαιόλαδο ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί μια πλούσια βινεγκρέτ.
  6. Περιχύνω τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ και σερβίρω μαζί με τη δροσερή σούπα βελουτέ.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

dimitris grigorakis pyramida

Απολαυστικό πιάτο με υψηλή διατροφική αξία, το οποίο περιλαμβάνει τα μοναδικά χαρακτηριστικά της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής!

Πλούσια συνταγή σε βιταμίνες της ομάδας Β (και ιδιαίτερα σε φυλλικό οξύ) που ενισχύουν τη μεταβολική λειτουργία και το νευρικό σύστημα.

Επιπλέον, ο αρακάς παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και Κ, όπως και β- καροτένιο που αναβαθμίζουν την ανοσοποιητική λειτουργία και ενισχύουν την παραγωγή μελατονίνης!

Το ασβέστιο και η βιταμίνη Α που προέρχονται από το γιαούρτι θεωρούνται ότι συμβάλλουν στην προστασία από την οστεοπόρωση, αλλά και από διάφορες μορφές καρκίνου και ιδιαίτερα του μαστού και του προστάτη.

Τη θρεπτική αξία του πιάτου συμπληρώνουν οι φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Απολαύστε το με την υπέροχη σαλάτα από διαλεχτά λαχανικά, λάχανο και καρότο, τα οποία προσφέρουν μοναδικές διατροφικές ουσίες: επιπλέον βιταμίνες B, C και Κ, β-καροτένιο, Κάλιο, Κοβάλτιο, Χαλκό, Ιώδιο, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο και πολλές άλλες.

Τα συγκεκριμένα συστατικά, εκτός των άλλων ενισχύουν την όραση, το νευρικό και συνολικά το αμυντικό σύστημα.

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΩ
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ