Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Dragon fruit (Το φρούτο του δράκου)

Το Dragon fruit είναι ένα υπέροχο φρούτο, με έντονο ροζ χρώμα εξωτερικά και λευκή σάρκα.

Το φρούτο Pitaya, γνωστό και ως Dragon fruit, είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και υπέροχα σε γεύση εξωτικά φρούτα, που ανήκει στην οικογένεια των κάκτων.

Η γεύση του είναι υπόγλυκη και έχει πολύ λίγες θερμίδες θυμίζει και ακτινίδιο και πεπόνι ταυτόχρονα.

Καταναλώνεται ως φρούτο ή ως χυμός που είναι αρκετά δροσιστικός.

Η εσωτερική όψη του λόγω των δεκάδων μικρών σπόρων μπορεί να θυμίζει ακτινίδιο, αλλά η γεύση φέρνει περισσότερο σε πεπόνι και τρώγεται καλύτερα εάν το βγάλετε με κουτάλι όπως και το αβοκάντο.

Είναι πολύ διαδεδομένο σε Μεξικό, Κεντρική / Νότια Αμερική, Ανατολική Ασία, Νότια Αυστραλία, Βόρεια Κίνα και σε πολλές άλλες χώρες.

‘Aνθρωποι με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και παχυσαρκία, που καταναλώνουν τακτικά τον συγκεκριμένο καρπό, παρατηρούν μείωση του σωματικού τους βάρους, χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Επίσης βελτιώνει την όραση, τα προβλήματα άσθματος και βήχα, ενώ θεωρείτε και τονωτικό αφού ανεβάζει τα επίπεδα τις ενέργειας.

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά:

  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Το όποιο το καθιστά κατάλληλο για άτομα με αυξημένες διατροφικές ανάγκες όπως νέοι, αθλητές, έγκυοι και θηλάζουσες μητέρες, ηλικιωμένοι καθώς επίσης έχει μέταλλα.
  • Πλούσιο σε φυτικές ίνες που μειώνουν το λίπος και βελτιώνουν την πέψη. Το καροτένιο βοηθάει στην υγεία των ματιών.
  • Το ασβέστιο ενισχύει τα οστά και το σχηματισμό των υγιών δοντιών.
  • Βιταμίνη Β2 λειτουργεί ως πολυβιταμίνη και βοηθάει στην απώλεια της όρεξης.
  • Βιταμίνη Β1, που μεταβολίζει τους υδατάνθρακες με αποτέλεσμα την παραγωγή ενέργειας.
  • Βιταμίνη Β3 μειώνει τα επίπεδα της χολιστερόλης και ενυδατώνει το δέρμα.
  • Ο φώσφορος βοηθά στο σχηματισμό των οστών.

Η κίτρινη ποικιλία είναι διαθέσιμη στις αγορές μας από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο και από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο.

Η κόκκινη ποικιλία είναι διαθέσιμη από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Ο καρπός της κίτρινης ποικιλίας θεωρείται ώριμος όταν το δέρμα του φρούτου γίνεται κίτρινο, ενώ ο καρπός της κόκκινης ποικιλίας όταν τα βράκτια κιτρινίζουν.

Πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό και ξηρό χώρο, χωρίς άμεση επαφή με το φως του ήλιου και μακριά από πηγές θερμότητας. Πρέπει να μένει λίγη ώρα εκτός ψυγείου πριν το σερβίρισμα.

Μπορείτε να το φάτε σκέτο σε φρουτοσαλάτες, σε smoothies ,με γιαούρτι και δημητριακά ,σε γλυκά ή να το κάνετε μαρμέλαδα.

Καθώς και στην Ελλάδα έχουμε και τα δικά μας φραγκόσυκα που μπορούμε να τα προτιμούμε τα όποια είναι συγγενικά φρούτα με το Dragon fruit .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ