Logodiatrofis.gr
Παθήσεις

Δημητριακά ολικής αλέσεως και πρόληψη καρκίνου

Γνωρίζετε ότι  ο κίνδυνος να προσβληθείτε από καρκίνο σχετίζεται απόλυτα με τα τρόφιμα που καταναλώνετε;

Συγκεκριμένα, 33% των καρκίνων που καταγράφονται σε ετήσια βάση οφείλονται στην κακή διατροφή.

Ποιο είναι το βασικότερο συστατικό που μπορεί να μας προστατεύσει;

Το βασικότερο συστατικό που περιέχεται στα τρόφιμα και φαίνεται η κατανάλωσή του να προστατεύει από κακοήθη νοσήματα κυρίως του ανώτερου και κατώτερου πεπτικού είναι οι φυτικές ίνες. 

Φυτικές ίνες : Οι φυτικές ίνες είναι συστατικά τροφών φυτικής προέλευσης, που δεν διασπώνται στον οργανισμό, γι’ αυτό και δεν αφομοιώνονται. Μετά τη λήψη τους, περνούν από το γαστρεντερικό σωλήνα και αποβάλλονται. Βρίσκονται μόνο σε τροφές από το φυτικό βασίλειο ενώ τα προϊόντα ζωικής προέλευσης δεν περιέχουν φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες, ανάλογα με την διαλυτότητά τους στο νερό, διαχωρίζονται σε διαλυτές και αδιάλυτες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βρίσκονται στη στο κριθάρι , στη σίκαλη, στα εσπεριδοειδή, στο μήλο,  στο αχλάδι, στα δαμάσκηνα, στο μπρόκολο, στα μπιζέλια, στα λαχανάκια Βρυξελλών, στα όσπρια(ξηρά φασόλια, ρεβίθια, φακές), στη σόγια και στο λιναρόσπορο. Πλούσιες πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών θεωρούνται το ψωμί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Σύμφωνα με έρευνες, ακολουθώντας μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε κορεσμένα (ζωικά) λιπαρά, μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.
Έρευνες

Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι καταναλώνοντας καθημερινά επιπλέον 10 γραμμάρια φυτικών ινών, τα οποία όμως προέρχονται από δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνεται κατά 10% ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Επίσης, η συστηματική καθημερινή κατανάλωση 3 μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως συμβάλλει σε μείωση κατά 20% του κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Επιπλέον σε μελέτη που διεξήχθη στο Μιλάνο σε 10.000 άτομα παρατηρήθηκε ότι στα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά δημητριακά ολικής αλέσεως, μειώθηκε η συχνότητα εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου: της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα, του στομάχου, του ορθού, του ήπατος, του λάρυγγα, σαρκωμάτων μαλακών μορίων, του μαστού, του ενδομητρίου, λεμφώματος  Hodgkin και μη Hodgkin λεμφωμάτων, πολλαπλού μυελώματος, και καρκίνο της ουροδόχου κύστεως.

Ο μηχανισμός που ερμηνεύει τα παραπάνω είναι ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν χαμηλότερο ρυθμό απορρόφησης από ότι τα ραφιναρισμένα.

Συγκεκριμένα, τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, μετά την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως να είναι σχετικά χαμηλότερα από αυτά που παρατηρούνται μετά την κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών. 

Έτσι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως συμβάλλουν στη μείωση της συγκέντρωσης ενός παράγοντα  που είναι ισχυρά μεταλλαξιογόνος και διεγείρει την καρκινογένεση (insulin growth factor I).

Μία ακόμα σημαντική παράμετρος είναι ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μειώνει  την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών ασθενειών, τριών σημαντικών προδιαθεσικών  παραγόντων  για την εμφάνιση καρκίνου.

Συμπερασματικά, η καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης (2-3 μερίδες) μας προσφέρει σημαντική προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου.

Βιργινία Παπαεμμαουηλ
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ