Ειδήσεις

Δίκταμος, το απόλυτο διατροφικό φάρμακο. Τροφογνωσία

Ο Δίκταμος είναι ενδημικό φυτό που προερχόταν από την Κρήτη. 

 

 

Το όνομα αυτού δόθηκε απο την αρχική εύρεση του στο Όρος Δίκτη στην περιοχή Λασιθιώτικα της Κρήτης,όπου και παλαιότερα αφθονούσε. Στην Μινωική Κρήτη και την Αρχαία Ελλάδα ήταν απο τα σπουδαιότερα φαρμακευτικά βότανα. Ο Ιπποκράτης γιατρός γνωστός και σαν πατέρας της ιατρικής,το χρησιμοποιούσε συχνά σαν έμπλαστρο ή ρόφημα για την πούλωση των πληγών,ως καταπραύντικο των παθήσεων του πεπτικού συστήματος αλλά και για παθήσεις του ήπατος.

Ακόμη σαν αντιφλεγμονώδες βοηθά στην αντιμετώπιση της γρίπης,του κρυολογήματος,στα κυκλοφορικά και καρδιολογικά προβλήματα,διότι δρά ως σπασμολυτικό και τονωτικό.

Επίσης ανακουφίζει πονοκεφάλους, ρευματικούς και ρθριτικούς πόνους. Είναι εμμηναγωγό (καλύτερη ροή αίματος) καθώς δρά σαν αντισπασμωδικό σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας (πόνοι περιόδου). Έχει γίνει αναφορά οτι βοηθά και στην πτώση του υψηλού σακχάρου στο αίμα. Στην Κρήτη το ονομάζουν και Έρωντα διότι υπάρχουν αναφορές για αφροδισιακές ιδιότητες.
Ζεστό ή κρύο ρόφημα ή όπως σας αρέσει, είναι απολαυστικό! 

 

Νικολίνα Μάλλιου
Σύμβουλος Διατροφής

 

 

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία