Logodiatrofis.gr
Με αποψη... (dGrigorakis blog)

Διατροφικό συστατικό το κλειδί για τον Κορωνοϊό

Διατροφικό συστατικό το κλειδί για τον Κορωνοϊό - Γρηγοράκης

Κι όμως είναι ΑΛΗΘΕΙΑ: Διατροφικό συστατικό μπορεί να είναι το κλειδί για τον κορωνοϊό (COVID-19).

H βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα και είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με αυτό το δεδομένο, η υπόθεση είναι ότι η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού (COVID-19).

Για να δούμε λοιπόν πως έχουν τα πράγματα… 

Διάφορες έρευνες δείχνουν ότι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D, καθώς και η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D, μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές ώστε να μπορεί να προστατεύσει από τις αναπνευστικές διαταραχές.

Η βιταμίνη D διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προαγωγή της ανοσολογικής αντίδρασης. Παρουσιάζει τόσο αντιφλεγμονώδεις όσο και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες και είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση των αμυντικών συστημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος (1).

Η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι ενισχύει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των Τ-κυττάρων και των μακροφάγων, που προστατεύουν το ανθρώπινο σώμα από τους παθογόνους οργανισμούς (2).

Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη D είναι άκρως σημαντική για την ανοσολογική λειτουργία.

Τα χαμηλά επίπεδά της έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (COPD), καθώς και των ιογενών και βακτηριακών αναπνευστικών λοιμώξεων (4, 5, 6, 7).

Επιπλέον, η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με μειωμένη πνευμονική λειτουργία, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις αναπνευστικές λοιμώξεις (8, 9). 

Επίσης, πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να βλάψει την ανοσολογική λειτουργία και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αναπνευστικών νόσων (10).

Τέλος, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση και να προστατεύσουν ενάντια στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος συνολικά.

Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση και μεταανάλυση που περιλάμβανε 11.321 άτομα από 14 χώρες έδειξε ότι η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D μείωσε τον κίνδυνο οξείας αναπνευστικής λοίμωξης (ARI) τόσο σε εκείνους που είχαν έλλειψη βιταμίνης D, όσο και σε άτομα με επαρκή επίπεδα.

Συνολικά, η μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μείωσαν τον κίνδυνο ανάπτυξης οξείας αναπνευστικής λοίμωξης κατά τουλάχιστον 12%. Η προστατευτική επίδραση ήταν ισχυρότερη σε εκείνα τα άτομα που παρουσίαζαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (11). 

Επιπλέον, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D ήταν πιο αποτελεσματικά στην προστασία έναντι της οξείας αναπνευστικής λοίμωξης όταν λαμβάνονταν καθημερινά ή εβδομαδιαίως σε μικρές δόσεις και λιγότερο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται σε μεγαλύτερες, ευρέως διατιθέμενες δόσεις (12).

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη θνησιμότητα σε ηλικιωμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν αναπνευστικές νόσους, όπως συμβαίνει με την προσβολή από τον κορωνοϊό (COVID-19) (13).

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με το αν η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D μπορεί να προστατεύσει από τον κορωνοϊό (COVID-19). Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει και γενικότερα με τη θεραπεία του;

Είναι όμως γνωστό, ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σε γενικές λοιμώξεις και ασθένειες επιβαρύνοντας την ανοσοποιητική λειτουργία. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένου ότι πολλά άτομα στην Ελλάδα εμφανίζουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D και ειδικά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τις πιο σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό (COVID-19) (14).
 
Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι απαραίτητο να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα βιταμίνης D ώστε να γνωρίζετε εάν έχετε ανεπάρκεια σε αυτό το πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Στα άτομα εκείνα με χαμηλά επίπεδα στο αίμα απαιτείται συμπληρωματική λήψη (15).

Μία πολύ καλή ιδέα είναι η κατανάλωση μουρουνέλαιου (είναι γνωστό για τις ανοσοπροστατευτικές του ιδιότητες), το οποίο περιλαμβάνει τον ιδιαίτερο συνδυασμό βιταμίνης D και ω-3 λιπαρών και μάλιστα σε απόλυτα βιοδιαθέσιμη μορφή.

Το μουρουνέλαιο επιλογής θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, κατά προτίμηση να προέρχεται από τη Νορβηγία (θεωρείται το καλύτερο) και βέβαια να αγοράζεται από αξιόπιστο προμηθευτή.

Συνοψίζοντας, η βιταμίνη D διαδραματίζει πολλούς και σημαντικούς ρόλους στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της προαγωγής της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η επιστημονική έρευνα υπογραμμίζει ότι η συμπληρωματική πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να προστατεύσει από αναπνευστικές λοιμώξεις, ιδιαίτερα τα άτομα εκείνα που εμφανίζουν ανεπάρκεια.

Συμβουλευτείτε λοιπόν τον ιατρό ή τον διατροφολόγο σας, ώστε να λάβετε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη συμπληρωματική πρόσληψη βιταμίνης D με στόχο να προστατευθείτε αποτελεσματικά από τον κορωνοϊό (COVID-19).

Βιβλιογραφία

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6305614/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3194221/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21527855/
 4.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4776550/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2759054/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5491340/
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4214003/
 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21297070/
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28320552/
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5949172/
 11. https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536320/pdf/Bookshelf_NBK536320.pdf
 13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24414552/
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6178567/
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/
 16. https://www.nature.com/articles/s41430-020-0564-0
 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3908963/

Στο βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας» του Δρα Δημήτρη Γρηγοράκη σας αποκαλύπτεται το μυστικό που θα αλλάξει τη ζωή σας!

Η βιταμίνη D είναι η απόλυτη θρεπτική ουσία της υγείας!

Στην Ελλάδα παρά την ηλιοφάνεια αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα έλλειψης και ανεπάρκειάς της.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην Υγειά μας ρε παιδιά" προτείνει το βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας»

Διατροφικό συστατικό το κλειδί για τον Κορωνοϊό - Γρηγοράκης

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Μάθετε τα πάντα για τη Βιταμίνη D!

Πώς βοηθά:

στην πρόληψη του καρκίνου,

των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων,

της Οστεοπόρωσης,

της Αρτηριακής Υπέρτασης,

της Κατάθλιψης,

της Παχυσαρκίας,

αλλά και πώς θωρακίζει από τα αυτοάνοσα νοσήματα!

Αναγνωρίστε τα σημάδια της έλλειψής της στον οργανισμό σας & μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να την αναπληρώσετε!

.

Η έγκριτη δημοσιογράφος υγείας και παρουσιάστρια ειδήσεων του STAR Channel, Κατερίνα Παπακωστοπούλου μέσα από την εκπομπή της προτείνει επίσης το βιβλίο «Βιταμίνη D, Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας!»

Διατροφικό συστατικό το κλειδί για τον Κορωνοϊό - Γρηγοράκης

Ακόμα:
 • Δέκα «αλήθειες» που πρέπει να ξέρετε για τη βιταμίνη D
 • Η σημασία των μετρήσεων της 25(ΟΗ)D στη διατήρηση της υγείας
 • Ποιες είναι οι τιμές που ορίζουν το πρόβλημα της έλλειψης και της ανεπάρκειάς της
 • Ποια είναι η σωστή εξέταση που πρέπει να πραγματοποιείτε
 • Ποιοι χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D και ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έλλειψή της
 • Δέκα "καμπανάκια" που επισημαίνουν σας λείπει η βιταμίνη D
 • Πως θα προσδιορίσετε το «D-Status» σας
 • Διατροφικές πηγές της Βιταμίνης D
 • Και διαιτολόγια για επαρκή πρόσληψη ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Γιατί, «Λόγω… διατροφής» η υγεία μας γίνεται καλύτερη!

Διατροφικό συστατικό το κλειδί για τον Κορωνοϊό - Γρηγοράκης

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ στο eshop.logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ