Logodiatrofis.gr
Αληθειες - ΜυθοιΔιατροφή

Η διατροφική αξία του ελληνικού καφέ χωρίς καφεΐνη

Ο ελληνικός καφές αποτελεί αγαπημένο ρόφημα και μία καθημερινή συνήθεια.

Σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει στις Ευρωπαϊκές αγορές, «ντεκαφεϊνέ» χαρακτηρίζεται ο καφές, το περιεχόμενο καφεΐνης του οποίου είναι λιγότερη από 0,1% στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ και από 0,3% στον διαλυτό/ στιγμιαίο καφέ.

Η διαδικασία της αποκαφεϊνοποίησης
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αποκαφεϊνοποίησης, άλλες με χημικούς διαλύτες και άλλες με απλό νερό. Η αποκαφεϊνοποίηση με νερό, που χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρίες καφέ, είναι μια μέθοδος κατά την οποία χρησιμοποιείται απλό νερό για να απομακρύνει την καφεΐνη από τους κόκκους του καφέ ακριβώς πριν το καβούρδισμά τους. Με απλά λόγια, ο πράσινος καφές βυθίζεται στο νερό, η περιεχόμενη καφεΐνη διαλύεται και απομακρύνεται. Στη συνέχεια, ακολουθεί η διαδικασία της άλεσης και του καβουρδίσματος, όπου απελευθερώνονται τα φυσικά αρώματα του καφέ. Κατά συνέπεια, ο καφές διατηρεί όλο το άρωμα και τη γεύση του καφέ, χωρίς να περιέχει καφεΐνη.

Η διατροφική του αξία: Ο ελληνικός καφές, χωρίς καφεΐνη, εξακολουθεί να διατηρεί αναλλοίωτα τα αντιοξειδωτικά συστατικά του, με αποτέλεσμα να περιέχει τις προστατευτικές ιδιότητες του κανονικού καφέ.

  1. Προστατεύει από χρόνιες παθήσεις:
    Οι ευεργετικές δράσεις του καφέ φαίνεται να οφείλονται σε διάφορες φυτοχημικές ουσίες που περιέχει ανεξάρτητα από την καφεΐνη. Οι θετικές επιδράσεις αφορούν στη ρύθμιση της φλεγμονής, στη λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών και στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη.
    Έτσι, η κατανάλωση του καφέ με ή χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ), έχει συσχετισθεί με λιγότερες πιθανότητες θανάτου λόγω καρδιακής πάθησης, χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικά επεισόδια και διάφορους τύπους καρκίνου.
  2. Αυξάνει τη μακροζωία: Συγκεκριμένα, για να ρίξουν φως στο ζήτημα της σχέσης του καφέ με την ανθρώπινη υγεία, γιατροί από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και της Μαδρίτης, παρακολούθησαν 41.736 μεσήλικες άνδρες και 84.214 μεσήλικες γυναίκες που συμμετείχαν σε μακροχρόνιες, προοπτικές επιδημιολογικές έρευνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άνθρωποι που έπιναν περισσότερο καφέ κέρδιζαν χρόνια ζωής κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.
    Ο κυριότερος λόγος της χαμηλότερης θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις, ήταν το γεγονός πως οι συμμετέχοντες έπιναν περισσότερο καφέ. Οι συσχετισμοί που βρέθηκαν δεν φαίνεται να έχουν σχέση με την καφεΐνη, αλλά με άλλα συστατικά του καφέ, καθώς ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου εντοπίστηκε τόσο στους ανθρώπους που έπιναν καφέ με καφεΐνη όσο και σε αυτούς που κατανάλωναν ντεκαφεϊνέ καφέ. Ακόμη, σε μια άλλη πρόσφατη έρευνα βρέθηκε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 2-3 φλιτζανιών καφέ ημερησίως συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο σε υγιείς, μη καπνίστριες γυναίκες.
  3. Αποτελεί σύμμαχο στο αδυνάτισμα: ο ελληνικός καφές χωρίς καφεΐνη, λόγω της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικές ουσίες και πολυφαινόλες, αποτελεί σύμμαχο στο αδυνάτισμα, καθώς παρατηρείται πως τα άτομα που καταναλώνουν άφθονα αντιοξειδωτικά, τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος. Τα αποτελέσματα της ευρύτερης έρευνας για την επίδραση των αντιοξειδωτικών στα λιπώδη κύτταρα υποδεικνύουν ότι παρεμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα. Οι μηχανισμοί που παρουσιάζονται σχετικά με την επίδραση του καφέ, περιλαμβάνουν κατά πρώτο λόγο τη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας, της ικανότητας δηλαδή της ινσουλίνης να διενεργεί αποτελεσματικά το μεταβολισμό των υδατανθράκων και ιδιαίτερα της γλυκόζης. Επιπρόσθετοι μηχανισμοί αφορούν στην παρεμπόδιση της λιπογένεσης, στη ρύθμιση των ενζύμων και των ορμονών που εμπλέκονται στη σύνθεση και το μεταβολισμό των λιπιδίων, στη μείωση του οξειδωτικού στρες των παχύσαρκων ατόμων, αλλά και στον περιορισμό της φλεγμονής, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη στους παχύσαρκους.

Τέλος, η θερμιδική αξία του σκέτου ελληνικού καφέ, χωρίς καφεΐνη είναι σχεδόν μηδενική. Αυτό το οποίο πρέπει όμως να προσέχουμε είναι οι ποσότητες προσθήκης ζάχαρης (1 κ.γλ.= 20 kcal περίπου), κρέμας γάλακτος (1 κ.γλ.: 50 kcal & 5g λιπαρά), και γάλακτος (1 μερίδα: 30 kcal περίπου).

Να θυμάστε λοιπόν ότι η καθημερινή κατανάλωση 3 – 4 καφέδων χωρίς καφεΐνη, προσθέτει ακόμη ένα λιθαράκι στο «προστατευτικό τείχος» του οργανισμού μας, με αποτέλεσμα να αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας μας.

 

Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφoλόφος, ΒSc

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ