Logodiatrofis.gr
Παθήσεις

Διατροφικές Οδηγίες για τη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Θα έχετε ακούσει δεκάδες φορές τη φράση “μου έκατσε στο στομάχι”!

Όπως επίσης πολλές φορές  Θα ακούσετε να λένε μετά από το φαγητό “νοιώθω  να θέλω να κάνω εμετό γιατί έχω καούρες και ξινίλες”. Κι όμως σε αυτό δεν ευθύνεται η ποσότητα του φαγητού που καταναλώθηκε αλλά μία πάθηση,  κατά την οποία τα όξινα γα­στρικά υγρά προχωρούν από το στομάχι και ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο εξαιτίας της χαλάρωσης του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, ο οποίος σε φυσιολογικές καταστάσεις παρεμποδίζει τη παλινδρόμηση της τροφής από το στομάχι στον οισοφάγο.

Η παθολογική αυτή κατάσταση μπορεί να γίνει αντιληπτή είτε κατά τη διάρκεια του φαγητού, είτε μετά από αυτό κυρίως λόγω του όξινου χαρακτήρα του γεύματος. Η διάρκεια της μπορεί να είναι από λεπτά μέχρι και ώρες, ενώ συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορούν να υπάρχουν κατά τη διάρκεια του ύπνου ή μετά από υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση(Γ.Ο.Π.) είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς 4 στους 10 Έλληνες φαίνεται να νοσούν απο ΓΟΠ, ωστόσο μόνο 1 από αυτούς γνωρίζει για την ύπαρξη της νόσου.

Η ΓΟΠ χωρίζεται ανάλογα με τα συμπτώματα σε 3 επιμέρους κατηγορίες:

  1. Το οπισθοστερνικό κάψιμό(καούρες), το οποίο αποτελεί και το πιο συχνό σύμπτωμα, και οφείλεται κυρίως στην παλινδρόμηση του υδροχλωρικού οξέος στον οισοφάγο. Οι καούρες μπορούν ναεμφανιστούν και σε περιοχές όπως η κοιλιακή χώρα, το στήθος ή ο λαιμός.
  2. Οι όξινες ερυγές(ξινίλες), οι οποίες οφείλονται στο όξινο περιεχόμενο του στομάχου, το οποίο ανεβαίνει ως στον οισοφάγο, προκαλώντας την αίσθηση της ξινίλας και τέλος
  3. Ο πόνος κατά την κατάποση, ο οποίος  προκαλείται από την στένωση του οισοφάγου, κυρίως λόγω παθογόνων καταστάσεων π.χ.  οισοφαγίτιδα, και ο οποίος είναι αρκετά σοβαρός και πρέπει να υπάρξει ιατρική παρακολούθηση.

Άλλα συμπτώματα κατά την ΓΟΠ είναι το φούσκωμα, ο επίμονος λόξυγγας, η ναυτία, η αιματόπτυση, η φθορά των δοντιών καθώς και η αλλοίωση των φωνητικών χορδών.

Για την πρόληψη της ΓΟΠ συνίσταται:

1)    H κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων.

2)    H αποφυγή κατάκλισης για 2-3 ώρες μετά το γεύμα.

3)    H αποφυγή κάποιων κατηγοριών τροφίμων όπως λιπαρά, τηγανητά, γλυκά, σοκολάτα και τα όξινα φρουτα και οι χυμοί τους.

4)    Η αποφυγή του καπίσματος και η ελάττωση του υπερβάλλοντος βάρους.

5)    Η αποφυγή στενών ενδυμάτων, κυρίως στην περιοχή της κοιλιακής χώρας και τέλος

6)    Η αποφυγή κατανάλωσης  γευμάτων αργά το βράδυ.  

Όσον αφορά τη θεραπεία της ΓΟΠ αυτή μπορεί να γίνει φαρμακευτικά και διατροφικά.

Φαρμακευτικά χρήσιμη θεωρείται η χορήγηση:

  1. Aντιόξινων φαρμάκων, τα οποία εξουδετερώνουν τα γαστρικά οξέα του στομάχου και έτσι αποφεύγεται η παλινδρόμησή τους στον οισοφάγο. Η δράση τους όμως είναι παρωδική και η αλλόγιστη κατανάλωσή τους μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητα συμπτώματα.
  2. Φάρμακα, τα οποία προάγουν την ελάττωση της παραγω γής οξέων στο στομάχι, έτσι παύει να υπάρχει η αίσθηση του οπισθοστερνικού καύσους. Φάρμακα με αρκετά άμεση δράση και  αποτελέσματα.
  3. Τέλος υπάρχουν και τα φάρμακα, τα οποία που προκαλούν μια βελτίωση στην κινητικότητα στη λειτουργία του κατώτατου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Έτσι οι ασθενείς ωφελούνται από την ομαλή κινητικότητα του οισοφάγου και μειώνονται τα κρούσματα  Γ.Ο.Π.

‘Οσον αφορά διατροφικά,  προτείνεται :

  1. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με την αποφυγή λιπαρών  ή τηγανητών γευμάτων,  σοκολάτας, μπαχαρικών, αλκοόλ, όξινων χυμών και τροφίμων όπως σάλτσες και σαντιγύ.
  2. Περιορισμός των μεγάλων γευμάτων
  3. Μικρά, τακτικά και ελαφριά γεύματα
  4. Κατανάώση 8 ποτηριών νερού ανά ημέρα διότι σύμφωνα με μελέτες το νερό μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της Γ.Ο.Π.

Συμπερασματικά σίγουρα η Γ.Ο.Π. αποτελεί μια νόσο, η οποία απαιτεί θεραπεία. Ωστόσο ο ασθενής μπορεί είτε διατροφικά, είτε φαρμακευτικά να την ελέγξει! Έτσι βλεπουμε για ακόμα μια φορά να εξακριβώνεται το ρητό του Ιπποκράτη  ” Κάνε την τροφή το φάρμακό σου και το φάρμακό σου την τροφή σου”.  

Αχιλλέας Τελμετίδης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Bsc
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr 
Email : achilleas1993 @ hotmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ