Logodiatrofis.gr
Δίαιτα ORACΜε αποψη... (dGrigorakis blog)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ORAC: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο «μαγικό» κόσμο των αντιοξειδωτικών!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ORAC: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο «μαγικό» κόσμο των αντιοξειδωτικών! - αντιοξειδωτικά

Να αρχίσουμε και πάλι να χαιρόμαστε τις χαρές της ζωής!

 

Μετά από τουλάχιστον 25 χρόνια  που έχω την τύχη και την τιμή να υπηρετώ το χώρο της Διαιτολογικής επιστήμης έχω διαπιστώσει ότι η επιστήμη της Διατροφής και Διαιτολογίας είναι συναρπαστική. Αναμφίβολα, εξελίσσεται συνεχώς μέρα με τη μέρα. Από το 1990, που ξεκίνησα ουσιαστικά την επαγγελματική μου διαδρομή, κατάλαβα ότι όσο ως επιστήμονας την τροφοδοτούσα με ενέργεια τόσο εκείνη μου χάριζε συνεχώς δύναμη και περισσότερη ζωή!

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου: Χειμερινή Αντιοξειδωτική Δίαιτα ORAC με την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ (Σάββατο 09/01/2016) θα ήθελα να σας παρουσιάσω μία μικρή αναδρομή της μύησης μου στο «μαγικό» κόσμο των αντιοξειδωτικών ουσιών, καθώς και τη σημαντικότητα αυτών.

Στο πλαίσιο τόσο της μετεκπαίδευσής μου όσο και της εκπόνησης της διδακτορικής μου διατριβής ήρθα σε επαφή με τον εκπληκτικό κόσμο των αντιοξειδωτικών, την εξέλιξη του οποίου παρακολουθώ επί τουλάχιστον 20 χρόνια. Ως επιστέγασμα της επιστημονικής μου γνώσης και με τον κατάλληλο συνδυασμό των δεδομένων του Αμερικανικού Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων (USDA), το 2010 διατύπωσα τη θεωρία «Αντιοξειδωτικής Δίαιτας ORAC». Το σκεπτικό της ήταν τόσο απλό όσο και θαυματουργό… Από τη μια η επίθεση, η φθορά και η καταστροφή και από την άλλη η άμυνα και η αντίσταση. Σε ένα διαρκή αγώνα «επιβίωσης» προσπαθούν να επικρατήσουν οι πρώτες των δεύτερων. Με βάση τα σημερινά επώδυνα δεδομένα και το σύγχρονο επιβαρυμένο τρόπο ζωής, τις περισσότερες πιθανότητες επικράτησης παρουσιάζουν οι πρώτες, με ό,τι καταστροφικά αποτελέσματα μπορεί αυτό να συνεπάγεται.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πόσο αποτελεσματική θα είναι η άμυνα του οργανισμού εξαρτάται κυρίως από διατροφικούς παράγοντες. Από εμάς λοιπόν εξαρτάται να πάρουμε αυτή τη βιολογική κατάσταση στα χέρια μας και να την αντιστρέψουμε. Ο τρόπος ονομάζεται Αντιοξειδωτική Διατροφή ORAC, της οποίας κεντρικός στόχος αποτελεί η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα επιπλέον οφέλη θα είναι πολλά και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, καλύτερη υγεία, περισσότερη ευεξία και πάνω απ’ όλα θετική ενέργεια. Γιατί ο μαγικός κόσμος των αντιοξειδωτικών προσφέρει απλόχερα θετική ενέργεια, αφού οι τροφές στις οποίες κατεξοχήν περιλαμβάνονται είναι τροφές που παράγει η ίδια η ενέργεια της φύσης. Και αυτή δεν μπορεί παρά να επιτελεί και μόνο θετικό έργο!

Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηροί καρποί θα πρέπει με αφορμή το βιβλίο μου «Χειμερινή Αντιοξειδωτική Δίαιτα ORAC», να πλημμυρίσουν το διατροφολόγιό μας. Ας ενδώσουμε λοιπόν στο κέλευσμα αυτό και ας νιώσουμε τη χαρά να είμαστε περισσότερο υγιείς! Ας αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, την ευκαιρία που μας χαρίζει ο μοναδικός πλούτος της ελληνικής φύσης και η ιδιαίτερη τύχη να ζούμε σε μια χώρα η οποία γέννησε όχι μόνο τον πολιτισμό αλλά και τις διατροφικές αξίες. Ας αρχίσουμε και πάλι να χαιρόμαστε τις χαρές της ζωής! Αυτής της ζωής που μας δίδαξαν με τις άδολες αρχές τους όλοι εκείνοι οι πρόγονοί μας, που με τη σωστή διατροφή, το καλό κρασί, το γλέντι και το χορό, μάς έδειξαν το δρόμο του «ευ ζην» και της μακροζωίας!

[showpost show=content]ARTICLE_ID[/showpost]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ