Logodiatrofis.gr
Αυτοάνοσα

Διατροφή και κοιλιοκάκη

Διατροφή και κοιλιοκάκη - Διατροφή

Κοιλιοκάκη καλείται μία αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει μορφολογικά τις λάχνες (τοιχώματα) του λεπτού εντέρου και αποδίδεται στη δυσανεξία που παρουσιάζει οργανισμός στην γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη.  

Πιο συγκεκριμένα, η γλιαδίνη (γλουτένη), όταν εισέρθει στον οργανισμό, τροποποιείται από το ένζυμο τρανσγλουταμινάση, ενεργοποιώντας με αυτόν τον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο ευθύνεται για την ανάπτυξη φλεγμονώδους αντίδρασης και μετέπειτα την περικοπή των λαχνών του εντέρου.

Ο ρόλος του λεπτού εντέρου, και συγκεκριμένα των τοιχωμάτων του, έχουν καθοριστικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού εφόσον εκεί λαμβάνει χώρα η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και των υγρών.

Η κοιλιοκάκη αποτελεί  μια διαταραχή, η οποία οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του ανθρώπου με κύρια ηλικία τη μέση βρεφική.

Μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε χώρες της Ευρώπης έδειξαν ότι η εμφάνιση της αποδίδεται σε 1 άτομο ανά 100 (1:100), ενώ συγκεκριμένα στην Ελλάδα, δεν έχουμε κάποιο ποσοστό καταγραφής κρουσμάτων λόγω έλλειψης αντίστοιχων ερευνών.

Συμπτωματολογία

Στα κύρια συμπτώματα της νόσου συγκαταλέγεται η  χρόνια διάρροια, το κοιλιακό άλγος,  οι κράμπες ή ο τυμπανισμός με μεγάλη διάταση.

Όπως είναι κατανοητό βέβαια, τα συμπτώματα της κοιλιοκάκη ποικίλλουν ανάλογα το άτομο και εξαρτώνται από το βαθμό της σοβαρότητας. Ένας ασθενής που πάσχει από την ήπια μορφή της νόσου μπορεί να μην εμφανίσει κανένα από τα συνήθη συμπτώματα εκτός από κόπωση ή/και αναιμία, ενώ κάποιος με σοβαρή κοιλιοκάκη, θα εμφανίσει κυρίως, ωχρότητα, στεατόρροια, μη ηθελημένη απώλεια βάρους ή αδυναμία πρόσληψης βάρους.

Δυσαπορρόφηση

Όπως προαναφέρθηκε, η κοιλιοκάκη, συνδέεται άμεσα με αλλαγές στη δομή του λεπτού εντέρου με κύριο αποτέλεσμα τη  δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, των μετάλλων και των λιποδιαλυτών βιταμινών A,D,E,K και B12.

Πιο αναλυτικά:

 1. Η δυσαπορρόφηση των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες) οδηγεί σε έλλειψη ενέργειας, απώλεια βάρους καθώς και μη φυσιολογική/καχεκτική ανάπτυξη στα παιδιά.
 2. Η δυσαπορρόφηση ασβεστίου  και βιταμίνης D οδηγεί στην εμφάνιση οστεοπενίας και οστεοπόρωσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης καταγμάτων ενώ σημειώνονται πόνοι στις αρθρώσεις και απώλεια σμάλτου των δοντιών.
 3. Η μη φυσιολογική απορρόφηση της βιταμίνης Κ, επίσης, επηρεάζει την ομαλή πήξη του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο για μη ελεγχόμενη αιμορραγία.
 4. Η δυσαπορρόφηση του σιδηρού, οδηγεί στην ανεπάρκεια τόσο του σιδήρου όσο και του φυλλικού οξέος και κατά συνέπεια στην πρόκληση σιδηροπενικής και μεγαλοβλαστικής αναιμίας.

Περαιτέρω συμπτώματα που είναι πιθανόν να εμφανιστούν είναι ωχρές κηλίδες στην στοματική κοιλότητα, δερματικά εξανθήματα, μούδιασμα στα πόδια, περιφερική νευροπάθεια, άγχος και κατάθλιψη.

Θεραπεία

Η μόνη θεραπευτική αντιμετώπιση για την κοιλιοκάκη είναι η δια βίου χωρίς γλουτένη διατροφή.

Δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που θα αποτρέψει τη βλάβη ή το σώμα από το να επιτεθεί στο έντερο όταν η γλουτένη είναι παρούσα. Πολλές φορές, δεν διαγνώσκεται άμεσα διότι τα συμπτώματά της συχνά αποδίδονται σε αυτά του ευερέθιστου εντέρου.

Η διάγνωση όσο και η θεραπεία της αποτελούν εξαιρετικά σημαντικούς παράγοντες καθώς η ανεξέλεγκτη εξέλιξη της νόσου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος (καρκίνο του λεπτού εντέρου) και λεμφώματος του εντέρου, σε ελκώδη φλεγμονή της νήστιδας (έλκος λεπτού εντέρου) και στένωση του εντέρου.  

Η υιοθέτηση μιας σωστής και κατάλληλης διατροφής μπορεί να αποτελεί μια δύσκολη, ορισμένες φορές, διαδικασία που απαιτεί χρόνο, υπομονή και αυξημένο οικονομικό κόστος.

Όταν ψωνίζετε τρόφιμα, ελέγξτε πάντα τις ετικέτες τους για να δείτε την περιεκτικότητά τους σε γλουτένη και μην διακινδυνεύσετε να αγοράσετε κάποιο προϊόν με την ένδειξη «ίχνη γλουτένης» διότι μπορεί να σας πειράξει. Στα τρόφιμα στα οποία εμπεριέχεται γλουτένη και είναι θεμιτό να αποφεύγετε είναι εκείνα που περιέχουν:

 • HVP – υδρολυμένη πρωτεΐνη λαχανικών.
 • HPP – υδρολυμένη πρωτεΐνη φυτών.
 • Μαλτοδεξτρίνες.
 • Άμυλο
 • Βύνη
 • Ξύδι
 • Σάλτσα σόγιας

Αξίζει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μαγειρικά σκεύη και το σχολαστικό καθαρισμό τους καθώς η επαναχρησιμοποίησή τους έπειτα από κάποια προηγούμενη μαγειρική διεργασία (π.χ. βράσιμο ζυμαρικών) μπορεί να «μεταφέρει» ἰχνη γλουτένης στα τρόφιμά μας.

Σε περίπτωση, που θέλετε να γευματίσετε έξω ή να ταξιδέψετε κάπου, προτιμήστε κυρίως να καταναλώσετε κρέας (κόκκινο/λευκό) με συνοδεία λαχανικών, ώστε να αποφύγετέ τυχόν τρόφιμα με «κρυμμένη» γλουτένη και τις δυσάρεστές επιπτώσεις τους.  

.

Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή | Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης.

 
 
 
 
 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η 2η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Μάθετε περισσότερα...

Συνεχείς επιστημονικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών!

Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 10 ενήλικες Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή. Τα νοσήματα με σημείο αναφοράς το ανοσοποιητικό όπως είναι οι Θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κλπ. παρουσιάζουν σημαντική έξαρση τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Διατροφικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων.

Το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή', μάς μυεί εμπεριστατωμένα στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής.

Στο πρώτο του μέρος περιγράφει τις βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού. Προτείνοντας μια κατεξοχήν διατροφοκεντρική αντίληψη, συστήνει στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ. Επιπλέον, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την κληρονομική φύση των αυτοάνοσων, τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά.

Στο δεύτερο μέρος ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 21 πιο διαδεδομένων (και συνοπτικά έτερων 21 πιο σπάνιων) αυτοάνοσων διαταραχών. Συγκεκριμένα, αναλύονται εκτενώς αναφορικά με τη διατροφική τους διαχείριση τα παρακάτω νοσήματα:

 1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
 2. Νόσος του Crohn
 3. Ελκώδης κολίτιδα
 4. Κοιλιοκάκη
 5. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 6. Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
 7. Αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα
 8. Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
 9. Νόσος Graves
 10. Ινομυαλγία
 11. Λεύκη
 12. Μυασθένεια Gravis
 13. Ρευματική πολυαλγία
 14. Σκληρόδερμα
 15. Σύνδρομο Sjögren
 16. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
 17. Ψωρίαση
 18. Σκλήρυνση κατά πλάκας
 19. Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα
 20. Αλλεργικό άσθμα
 21. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ή Σύνδρομο Bechterew ή νόσος Marie Strumpell

Επιπλέον, αναφέρονται και άλλες λιγότερο συχνές αυτοάνοσες παθήσεις, για τις οποίες οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιορισμένες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι: αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αυτοάνοση δερματίτιδα, αυτοάνοση νευροπάθεια, αυτοάνοση ηπατίτιδα, αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία, αυτοάνοση νόσος των επινεφριδίων, αυτοάνοση ωοθηκίτιδα και ορχίτιδα, γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata), δερματοπολυμυοσίτιδα, ερπητοειδής δερματίτιδα, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (TTP), κοκκιωματώδης αγγειίτιδα Wegener, κροταφική αρτηρίτιδα, μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα, νόσος του Behçet, πρωτοπαθής χολική κίρρωση, αυτοάνοση μυοκαρδιοπάθεια και το σύνδρομο Guillain-Barré.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην υγειά μας ρε παιδια" στον ΣΚΑΪ, προτείνει το βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη: "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή", Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

Διατροφή και κοιλιοκάκη - Διατροφή

...και η Ελένη Φιλίνη προτείνει το βιβλίο "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή".

Διατροφή και κοιλιοκάκη - Διατροφή

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει ένα μοναδικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους έναν απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών. Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρος Συντώσης.

ISBN: 978-618-02-0762-0  ● Διαστάσεις: 14 Χ 20,5 ● Σελίδες: 400 ● Τιμή: 28,00 €

Διαβάστε τις κριτικές για το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και διατροφή' ΕΔΩ!

Μπείτε στο επίσημο κατάστημα eshop του Logodiatrofis.gr και βρείτε όλα τα βιβλία των Επιστημονικών Εκδόσεων ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!

Βιβλία Διατροφής και Υγείας, με ποικίλη θεματολογία για τον άντρα, τη γυναίκα, το παιδί, καθώς και βιβλία για δίαιτα, σωστή διατροφή, αλλά και βιβλία με υγιεινές συνταγές.

Αποκτήστε τα βιβλία στο eshop.logodiatrofis.gr με πλούσια ΔΩΡΑ σε κάθε σας παραγγελία!

Διατροφή και κοιλιοκάκη - Διατροφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ