Logodiatrofis.gr
ΓυναικαΔιατροφή

Διατροφή για υγιές δέρμα και λαμπερή επιδερμίδα

Διατροφή για υγιές δέρμα και λαμπερή επιδερμίδα - Διατροφή

Οι γυναίκες ασχολούμαστε περισσότερο για την αγορά προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας .

Το δέρμα αποτελεί όργανο του σώματός μας όπως και τα υπόλοιπα. Καλύπτει το σώμα, μας προστατεύει από εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες, από επιβλαβείς ουσίες, από την εισβολή μικροοργανισμών, από μηχανικές βλάβες και από την ακτινοβολία.

Στο εσωτερικό του δέρματος λαμβάνουν χώρα πολλές και περίπλοκες διαδικασίες όπως η ρύθμιση της ομοιόστασης του σώματος καθώς και η θερμοκρασία του.

Επίσης, έχει πολλές νευρικές απολήξεις που μας δίνουν την δυνατότητα να ‘αισθανόμαστε’ ένα άγγιγμα και να νιώθουμε πόνο με κάποιο ερέθισμα και κυριότερο αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος αφού μας προστατεύει από την είσοδο των μικροβίων στο εσωτερικό του σώματος.

Ανεξαρτήτως φύλου όλοι θέλουμε να έχουμε υγιές και σφριγηλό δέρμα που να λάμπει και ειδικά οι γυναίκες ενδιαφερόμαστε πολύ για την όψη του προσώπου μας χρησιμοποιώντας συχνά διάφορες ενυδατικές κρέμες ή διάφορα προϊόντα μακιγιάζ για την βελτίωσή της.

Η φύση όμως έχει προβλέψει γι’ αυτό πριν την έναρξη κατασκευής καλλυντικών ομορφιάς και περιποίησης σώματος προσφέροντας μας τα “αντιοξειδωτικά”.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που περιλαμβάνονται στα τρόφιµα και προστατεύουν το γενετικό µας υλικό (DNA), εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την καταστροφή του DNA και έχουν σαν αποτέλεσμα την χαλάρωση και την γήρανση.

Τα 3 βασικά βήματα για υγιή επιδερμίδα είναι:

  1. Η καλή ποιότητα ύπνου
  2. Η σωματική άσκηση
  3. Η διατροφή

Φαίνεται λοιπόν ότι τα φαγητά που βάζουμε στο πιάτο μας μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα μας.

Η βιταµίνη C και η βιταµίνη Ε αποτελούν τις κυριότερες αντιοξειδωτικές βιταµίνες, διαθέτοντας παράλληλα ισχυρή φωτοπροστατευτική δράση.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που αποτελεί τη βάση όλων των συνδετικών ιστών.

Η έλλειψή της, εκτός των άλλων, συνεπάγεται και µειωµένη ικανότητα επούλωσης των πληγών, γεγονός που καθιστά ακόµη πιο σηµαντική την επαρκή πρόσληψή της.

  • ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ: πορτοκάλι, µανταρίνι, ντομάτες, μπρόκολο, λεµόνι, γκρέιπ-φρουτ (κυρίως εσπεριδοειδή), ακτινίδιο, φράουλες, αλλά και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, µαρούλι), πιπεριά και µαϊντανό.

Η βιταµίνη Ε δρα επίσης προστατευτικά στα κύτταρα του οργανισµού και επιβραδύνει τα σηµάδια φθοράς του χρόνου, παρεµποδίζοντας το σχηµατισµό των ελευθέρων ριζών.

  • ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ:φυτικά έλαια, κυρίως το ελαιόλαδο, οι σπόροι σιταριού, τα αυγά, τα δηµητριακά, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα λαχανικά.

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την ελαστικότητα και σφριγηλότητα της επιδερμίδας μας.

  • ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ: συκώτι, αυγά, φρούτα και τα λαχανικά µε βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώµα, όπως η ντοµάτα, το πεπόνι, το καρότο και πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το µαρούλι και τα πράσινα χόρτα.

Τα ιχνοστοιχεία φαίνεται και αυτά να βοηθούν στην καλή διατήρηση της επιδερμίδας μας.

Το σελίνιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την καταστροφή του δέρματος από τον ήλιο.

  • ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ: δημητριακά ολικής αλέσεως, θαλασσινά και ξηροί καρποί.

Άλλο ένα βασικό ιχνοστοιχείο αποτελεί ο ψευδάργυρος , ο οποίος φαίνεται να προστατεύει το DNA των κυττάρων.

  • ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ: οστρακοειδή , μαλάκια, κρέας ,μανιτάρια, σύκα , κρέας και ξηροί καρποί.

Άλλη κατηγορία ουσιών µε αντιοξειδωτική δράση αποτελούν τα φλαβονοειδή που συναντώνται στο τσάι, τις φράουλες, τα κρεµµύδια, τα µήλα, τις πατάτες, τις µπανάνες και το κόκκινο κρασί.

Τέλος βασικό μέρος για την ανάπλαση της επιδερμίδας και την λαμπερή όψη της αποτελεί και η ενυδάτωσή της.

Το νερό αποτελεί την κύρια πηγή ενυδάτωσης του οργανισµού και ιδιαίτερα του δέρµατος, αφού καµία κυτταρική λειτουργία δεν µπορεί να γίνει χωρίς την παρουσία αυτού. Επιπρόσθετα, βοηθά στην αποβολή των τοξινών και κάνει το δέρµα πιο ελαστικό, καθιστώντας µια πρόσληψη της τάξης του 1 – 1,5lt ηµερησίως απαραίτητη.

Πριν λοιπόν ενδιαφερθούμε για την αγορά καλλυντικών περιποίησης της επιδερμίδας και μακιγιάζ ας προσθέσουμε στην διατροφή μας τρόφιμα που αναζωογονούν , προστατεύουν και περιποιούνται όχι μόνο το δέρμα μας αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό μας, προσφέροντάς μας υγιή οργανισμό και κατά συνέπεια δέρμα που ακτινοβολεί και μας γεμίζει αυτοπεποίθηση.

Έλενα Γελαδά
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
elenagelada @ gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ