Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Διαιτητικές ίνες και καταπολέμηση παχυσαρκίας

Η παρακάτω έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “British Journal of Nutrition.

 

Μία έρευνα σε ποντικούς έδειξε ότι η ανθεκτική γλυκάνη και η υδρογωνομένη ανθεκτική γλυκάνη οι οποίες δεν απορροφούνται εύκολα από το γαστρεντερικό μας σύστημα μπορεί να φανούν χρήσιμα εργαλεία στην εκστρατεία ενάντια στις ασθένειες που συσχετίζονται με την παχυσαρκία.

Οι άπεπτοι υδατάνθρακες όπως η πυριδοξάνη (PD) και η ανθεκτική μαλδοτρεξίνη (RMD) πρόσφατα προστέθηκαν σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως π.χ. σε έναν παράγοντα διόγκωσης χαμηλής ενέργειας και έχει παρατηρηθεί ότι προλαμβάνουν το μεταβολικό σύνδρομο και ασθενείς συσχετισμένες με τον τρόπο ζωής. Νωρίτερα αυτό το χρόνο η επιτροπή «European Food Safety Authority, EFSA”  ισχυρίστηκε μια ευνοϊκή γλυκαιμική απόκριση όταν τα σάκχαρα αντικαθιστώνται από άπεπτους υδατάνθρακες.

Εν αντιθέσει, η ανθεκτική γλυκάνη (RG) και η υδρογονωμένη ανθεκτική γλυκάνη (HRG), οι οποίες πρόσφατα προστέθηκαν στους άπεπτους υδατάνθρακες , πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω τόσο αυτές όσο και οι μεταβολικές τους οδοί όσο και οι φυσιολογικές του δράσεις.

Ο Tsuneyuki Oku και οι συνάδελφοί του από 3 ιαπωνικά πανεπιστήμια αποφάσισαν να ερευνήσουν εάν η RG και η HRG έχουν την ίδια δράση με την PD και την RMD, λόγω της παρόμοιας βιοχημικής δομής.

Λεπτομέρειες

Διεξήγαν μία σειρά από πειράματα in vivo, in vitro και σε πειραματόζωα για να δουν την επίδραση και την πέψη των νέων αυτών διαιτητικών ινών συγκρινόμενες με αυτές που ήδη έχουν εμπλουτιστεί στα τρόφιμα.

Επίσης παρατήρησαν και τις φυσικές επιδράσεις σε αρουραίους που ακολουθούσαν μία διατροφή που περιέχει RG και HRG για 4 βδομάδες σημειώνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης, το γραστροοισοφαγικό μονοπάτι και το βάρος άλλων οργάνων, αιματοβιοχημικούς δείκτες και σχήμα κοπράνων.

Αποτελέσματα

Οι ποντικοί που ακολούθησαν τη δίαιτα που περιέχει RG και HRG είχαν πιο κακοσχηματισμένα κόπρανα, ενώ αυτοί που ακολούθησαν δίαιτα πλούσια σε φρουκτολιγοσακχαρίτες επανήλθαν από αυτή την ενόχληση με το πέρασμα της πρώτης εβδομάδας, έχοντας αργότερα φυσιολογικά κόπρανα. Η καθαρή RG βρέθηκε να είναι πιο ανθεκτική στη πέψη άρα 99% δεν μεταβολίστηκε.

Οι συγγραφείς συμπερασματικά είπαν ότι «Οι RG και HRG περιέχουν μικρά ποσά άπεπτων και πεπτών ολιγοσακχαριτών και μεγάλα ποσά πολυμερών γλυκόζης όπου υδρολήθηκαν ελάχιστα από την α-αμυλάση και μικρά εντερικά ένζυμα , και είχαν λιγότερο επιβλαβή επιδράσεις στην ανάπτυξη και των ποντικών. Οπότε, τόσο η RG όσο και η HRG μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως νέες διαιτητικές ίνες.»

Επόμενο στάδιο

Οι συγγραφείς αναρωτήθηκαν γιατί οι αρουραίοι που ακολούθησαν την δίαιτα πλούσια σε φρουκτολιγοσακχαρίτες αναρρώσαν από την εντερική ενόχληση πιο γρήγορα συγκρινόμενοι με αυτούς που ακολούθησαν την δίαιτα πλούσια σε RG και HRG. «Μια εξήγηση για αυτό είναι ότι τα μικρόβια του εντέρου που κατανάλωσαν τους άπεπτους ολιγοσακχαρίτες αυξήθηκαν απότομα και γρήγορα χρησιμοποίησαν τους ολιγοσακχαρίτες. Στην παρούσα μελέτη τα κακοσχηματισμένα κόπρανα που ήταν αποτέλεσμα της δίαιτας πλούσιας σε RG και HRG έμειναν μέχρι το τέλος των πειραμάτων.»

«Αυτά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα εντερικά μικρόβια που χρησιμοποιούν τις RG και HRG δεν πολλαπλασιάστηκαν. Έμμεσα αυτό υποστηρίζει την άποψη ότι οι RG και HRG είναι ανθεκτικές στην ζύμωση από τα εντερικά μικρόβια από την οποία και παράγεται υδρογόνο. Οπότε, θα θέλαμε να μετρήσουμε την παραγωγή υδρογόνου σε παραπάνω πειράματα στα οποία θα χρησιμοποιήσουμε τόσο ποντίκια όσο και ανθρώπους.»

Μελίνα Τσαγκατάκη

Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

melinatsag@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ