Ειδήσεις

Δίαιτες των σταρ… Τι κινδύνους εγκυμονούν CRASH TEST στις δίαιτες

Υπάρχουν πολλές δίαιτες που υπόσχονται απώλεια κιλών μέσα σε λίγες μέρες. 

 

 

Πόσο ασφαλείς όμως είναι;

Οι ανορθόδοξες δίαιτες βασίζονται στην κατανάλωση θρεπτικών συστατικών σε συγκεκριμένες αναλογίες και στην κατανάλωση ή αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων. Όλες αυτές, απέχουν πολύ από την ισορροπημένη διατροφή. Οι περισσότερες από αυτές συστήνουν τη μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων και αυξημένη πρωτεϊνική πρόσληψη.

Η παραπάνω σύσταση μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, αλλά κρύβει πολλές αρνητικές επιπτώσεις για τον οργανισμό όπως:
•πονοκέφαλοι
•τριχόπτωση,
•ατονία
•έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων
•καρδιαγγειακά και νεφρολογικά προβλήματα
•αναιμία
•υπερλιπιδαιμία
•οστεοπόρωση

Οι δίαιτες αυτές στοχεύουν στην ταχεία μείωση του βάρους και όχι στην υιοθέτηση μιας σωστής ισορροπημένης διατροφής. Επιπρόσθετα, τα κιλά που ‘’χάνονται’’ είναι συνήθως σωματικά υγρά και μυϊκός ιστός παρά λίπος.

Η σύγχυση που δημιουργείται από τις καθημερινές πληροφορίες που λαμβάνουμε για τη διατροφή, η μειωμένη φυσική δραστηριότητας, η έλλειψη χρόνου για την προετοιμασία του φαγητού, η υπερκατανάλωση τροφής και η άρνηση υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που αναγκάζουν κάποιους να καταφεύγουν σε τέτοιου είδους δίαιτες.

Οι δημοφιλείς δίαιτες μπορεί να υπόσχονται καλλίγραμμα κορμιά σε σύντομο χρονικό διάστημα, κρύβουν όμως, πολλούς κινδύνους για την υγεία.

«Μην θέτουμε την υγεία σε κίνδυνο, καταφεύγοντας σε ανορθόδοξες δίαιτες!!!»

 

Εύα Καφετζή, BSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδας
Αναπληρώτρια Υπεύθυνη Βορείου Ελλάδας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kafetzi@logodiatrofis.gr

 

Δείτε επίσης

Ο κίνδυνος με τις “γρήγορες” δίαιτες

Ο κίνδυνος με τις “γρήγορες” δίαιτες

Στη σημερινή εποχή, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι δυτικές κοινωνίες παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει πολλές από αυτές, χαρακτηρίζονται από την υπερκατανάλωση υλικών αγαθών. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία