Logodiatrofis.gr
Υγεία

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη στην αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης

Η κοιλιοκάκη (celiac disease ή non tropical sprue) αποτελεί ένα από τα τουλάχιστον 80 καταγεγραμμένα αυτοάνοσα νοσήματα (AARDA, 2016) που εντοπίζονται στους ανθρώπους και επομένως συνδέεται στενά με την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι μια χρόνια διαταραχή του λεπτού εντέρου. Τα γενικά συμπτώματα περιλαμβάνουν χρόνια διάρροια, αδυναμία ανάπτυξης (σε παιδιά) και κόπωση.

Στην περίπτωση της διατροφικής αντιμετώπισης της κοιλιοκάκης ισχύει ότι και για τα υπόλοιπα αυτοάνοσα νοσήματα.

Ο στόχος είναι διττός:

  1. Η διατροφική προστασία του ανοσοποιητικού εφόσον αυτό αποτελεί το ουσιαστικό επίκεντρο του προβλήματος και
  2. Η διατροφική διαχείριση των συμπτωμάτων που προκύπτουν στο όργανο στόχο και εν προκειμένω στο λεπτό έντερο. 

Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η διά βίου διατροφή χωρίς γλουτένη και η αυστηρή τήρησή της επιτρέπει στο έντερο να λειτουργήσει φυσιολογικά.

Η διαιτολογική συμβουλή είναι επιβεβλημένη προκειμένου ο ασθενής να ενημερωθεί για το ποια φαγητά περιέχουν γλουτένη, ποια είναι ασφαλή και πώς μπορεί να εφαρμόζει μια ισορροπημένη διατροφή, παρά τους περιορισμούς.

Αντίθετα, η μη συμμόρφωση στη δίαιτα μπορεί να προκαλέσει άμεση υποτροπή.

Σκοπός της δίαιτας χωρίς γλουτένη είναι η παροχή επαρκών θρεπτικών συστατικών στα άτομα που εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη δίαιτα.

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι πολύ σημαντικές οι ακόλουθες οδηγίες:

  • Να μην καταναλώνεται κανένα τρόφιμο το οποίο περιέχει αλεύρι, σίκαλη και κριθάρι.
  • Υπάρχουν ειδικά προϊόντα «ελεύθερα γλουτένης», όπως ψωμί, φρυγανιές, αλεύρι και ζυμαρικά.
  • Ορισμένα προϊόντα «ελεύθερα γλουτένης» δεν περιέχουν συντηρητικά. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να γίνεται προσεκτική χρήση και αποθήκευση αυτών των προϊόντων.
  • Να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή έτοιμων τροφίμων, κατά την αγορά και την κατανάλωσή τους εκτός σπιτιού.
  • Να διαβάζονται προσεκτικά οι ετικέτες των τροφίμων και να μην καταναλώνονται τα τρόφιμα που περιέχουν κάποιο από τα ακόλουθα συστατικά: σταθεροποιητές, άμυλο, ενισχυτικά γεύσης, γαλακτοματοποιητές, υδρολυμένες φυτικές πρωτεΐνες, δημητριακά ή σπόρους δημητριακών, χρώματα, φυτικό κόμμι και ξίδι που παράγεται από σπόρους δημητριακών.
  • Να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα τηγανητά τρόφιμα και στα φαγητά σχάρας που καταναλώνονται εκτός σπιτιού, καθώς οι σχάρες και τα τηγάνια μπορεί να είναι «μολυσμένα» με γλουτένη που περιέχονταν σε κάποιο άλλο, προηγούμενο φαγητό.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα τρόφιμα που μπορούν και που δεν μπορούν να περιλαμβάνονται στη δίαιτα «ελεύθερη γλουτένης».

Περιεκτικότητα τροφίμων σε γλουτένη

Ομάδα τροφίμων

Τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης

Τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη

Δημητριακά

Ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά ή άλλα προϊόντα από καλαμπόκι, ρύζι, σόγια, πατάτα

Ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά ή άλλα  προϊόντα από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη, πλιγούρι

Κρέας

Όλα τα κρέατα, πουλερικά και ψάρια, εκτός από αυτά που περιέχουν γλουτένη

Αυγά

Κάθε κρέας, πουλερικό ή ψάρι το οποίο παρασκευάζεται με αλεύρι ή περιέχει υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη ή σταθεροποιητές από κριθάρι, σιτάρι, βρόμη, σίκαλη ή γλουτένη. Προσοχή πρέπει να δίνεται στα ψάρια ιχθυοτροφείου, καθώς μπορεί να σιτίζονται με τροφή που περιέχει γλουτένη

Όσπρια

Φακές, φασόλια, ρεβίθια

Φασόλια και γενικά όσπρια σε κονσέρβα

Γάλα ή γαλακτοκομικά

Γάλα φρέσκο, εβαπορέ και σε σκόνη

Όλα τα τυριά, εκτός από αυτά που περιέχουν γλουτένη

Όλα τα γιαούρτια, εκτός από εκείνα που περιέχουν δημητριακά

Στιγμιαία ροφήματα γάλακτος, έτοιμο σοκολατούχο γάλα

Μπλε τυρί, ροκφόρ, επεξεργασμένα και κρεμώδη τυριά

Έτοιμο παγωτό

 

Λαχανικά

Όλα τα φρέσκα λαχανικά

Κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα λαχανικά που δεν παρασκευάζονται με γλουτένη

Έτοιμα προς κατανάλωση λαχανικά

Κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα λαχανικά που παρασκευάζονται με γλουτένη

Φρούτα

Όλα τα φρούτα (φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα)

Πολτοποιημένα φρούτα

Κομπόστες σε σιρόπι

Σάλτσες φρούτων

Λίπη

Βούτυρο, μαργαρίνη χωρίς αλεύρι

Ελαιόλαδο και σπορέλαια

Ελιές

Ξηροί καρποί (αν είναι ανεκτοί)

Μαγιονέζα με υλικά που δεν περιέχουν γλουτένη

Έτοιμα ντρέσινγκ

Φυτική κρέμα

Υποκατάστατα λίπους

Μαγιονέζα που περιέχει κριθάρι, βρόμη, σίκαλη ή σιτάρι

Σούπες

Σούπες που δεν περιέχουν κριθάρι, βρόμη, σίκαλη ή σιτάρι

Έτοιμες σούπες

Έτοιμοι ζωμοί

Σούπες που περιέχουν κριθάρι, βρόμη, σίκαλη ή σιτάρι

Επιδόρπια

Γρανίτες, ζελέ

Σοκολάτα, σιρόπι σοκολάτας, κακάο

Μέλι, μαρμελάδα, ζάχαρη

Κέικ και μπισκότα που περιέχουν κριθάρι, βρόμη, σίκαλη ή σιτάρι

Επιδόρπια που περιέχουν κριθάρι, βρόμη, σίκαλη ή σιτάρι σε οποιαδήποτε μορφή

Ροφήματα

Τσάι, κακάο, καφές χωρίς γεύση

Αναψυκτικά (με μέτρο)

Αλκοολούχα ποτά που δεν περιέχουν γλουτένη (με μέτρο)

Καφέ, υποκατάστατα καφέ και τσάι που περιέχουν γλουτένη

Ροφήματα βοτάνων που περιέχουν κριθάρι

Έτοιμα ροφήματα σοκολάτας

Μπίρα, τζιν, βότκα, ουίσκι

Καρυκεύματα

Μαύρο πιπέρι, αλάτι

Όλα τα βότανα

Ξίδι από σταφύλια

Ξίδι από δημητριακά

 

.

Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή | Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης.

 
 
 
 
 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η 2η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Μάθετε περισσότερα...

Συνεχείς επιστημονικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών!

Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 10 ενήλικες Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή. Τα νοσήματα με σημείο αναφοράς το ανοσοποιητικό όπως είναι οι Θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κλπ. παρουσιάζουν σημαντική έξαρση τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Διατροφικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων.

Το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή', μάς μυεί εμπεριστατωμένα στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής.

Στο πρώτο του μέρος περιγράφει τις βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού. Προτείνοντας μια κατεξοχήν διατροφοκεντρική αντίληψη, συστήνει στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ. Επιπλέον, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την κληρονομική φύση των αυτοάνοσων, τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά.

Στο δεύτερο μέρος ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 21 πιο διαδεδομένων (και συνοπτικά έτερων 21 πιο σπάνιων) αυτοάνοσων διαταραχών. Συγκεκριμένα, αναλύονται εκτενώς αναφορικά με τη διατροφική τους διαχείριση τα παρακάτω νοσήματα:

  1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
  2. Νόσος του Crohn
  3. Ελκώδης κολίτιδα
  4. Κοιλιοκάκη
  5. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  6. Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
  7. Αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα
  8. Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
  9. Νόσος Graves
  10. Ινομυαλγία
  11. Λεύκη
  12. Μυασθένεια Gravis
  13. Ρευματική πολυαλγία
  14. Σκληρόδερμα
  15. Σύνδρομο Sjögren
  16. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
  17. Ψωρίαση
  18. Σκλήρυνση κατά πλάκας
  19. Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα
  20. Αλλεργικό άσθμα
  21. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ή Σύνδρομο Bechterew ή νόσος Marie Strumpell

Επιπλέον, αναφέρονται και άλλες λιγότερο συχνές αυτοάνοσες παθήσεις, για τις οποίες οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιορισμένες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι: αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αυτοάνοση δερματίτιδα, αυτοάνοση νευροπάθεια, αυτοάνοση ηπατίτιδα, αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία, αυτοάνοση νόσος των επινεφριδίων, αυτοάνοση ωοθηκίτιδα και ορχίτιδα, γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata), δερματοπολυμυοσίτιδα, ερπητοειδής δερματίτιδα, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (TTP), κοκκιωματώδης αγγειίτιδα Wegener, κροταφική αρτηρίτιδα, μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα, νόσος του Behçet, πρωτοπαθής χολική κίρρωση, αυτοάνοση μυοκαρδιοπάθεια και το σύνδρομο Guillain-Barré.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην υγειά μας ρε παιδια" στον ΣΚΑΪ, προτείνει το βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη: "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή", Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

...και η Ελένη Φιλίνη προτείνει το βιβλίο "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή".

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει ένα μοναδικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους έναν απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών. Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρος Συντώσης.

ISBN: 978-618-02-0762-0  ● Διαστάσεις: 14 Χ 20,5 ● Σελίδες: 400 ● Τιμή: 28,00 €

Διαβάστε τις κριτικές για το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και διατροφή' ΕΔΩ!

Μπείτε στο επίσημο κατάστημα eshop του Logodiatrofis.gr και βρείτε όλα τα βιβλία των Επιστημονικών Εκδόσεων ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!

Βιβλία Διατροφής και Υγείας, με ποικίλη θεματολογία για τον άντρα, τη γυναίκα, το παιδί, καθώς και βιβλία για δίαιτα, σωστή διατροφή, αλλά και βιβλία με υγιεινές συνταγές.

Αποκτήστε τα βιβλία στο eshop.logodiatrofis.gr με πλούσια ΔΩΡΑ σε κάθε σας παραγγελία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ