Logodiatrofis.gr
Παθήσεις

Η δίαιτα χαμηλή σε λίπος & υδατάνθρακες μπορεί να είναι προστατευτική έναντι ημικρανιών

Καταναλώνοντας καφέ, επεξεργασμένα τρόφιμα και μεγάλες ποσότητες αλκοόλ προκαλείται πονοκέφαλος σε άτομα που έχουν συχνά ημικρανίες.

Λέει ο Vincent Martin, καθηγητής του τμήματος Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Cincinnati (UC).

Υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της ημικρανίας μέσω της δίαιτα.

Η πρώτη προσέγγιση είναι μία δίαιτα αποκλεισμού φαγητών και ποτών που είναι γνωστό ότι προκαλούν ημικρανία. Η δεύτερη προσέγγιση είναι μια ολοκληρωμένη διατροφή της οποίας η ίδια η σύνθεση μπορεί να αποτρέψει τους πονοκέφαλους, εξηγεί ο Martin, συν-διευθυντής του Headache and Facial Pain Center στο Πανεπιστήμιο Cincinnati και εμπειρογνώμονας στον τομέα της ημικρανίας. Τα συμπεράσματα αυτά έρχονται μετά από την ανασκόπηση βιβλιογραφίας, πάνω από 180 μελέτες σχετικά με το θέμα της ημικρανίας και της διατροφής.

«Μία από τις αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο είναι η απόσυρση της καφεΐνης» υποστηρίζει ο Martin. Κάποιος ο οποίος συνηθίζει να πίνει δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ κάθε πρωί και αποφασίσει να παραλείψει την ρουτίνα αυτή, μπορεί να έχει πονοκέφαλο την ίδια μέρα. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο για έξαρση ημικρανίας, για αυτό προτείνεται κατανάλωση όχι πάνω από 400mg καφεΐνης –ένα φλιτζάνι υπολογίζεται ότι παρέχει 128mg καφεΐνης- σε άτομα με ημικρανίες. «Μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μπορούν να προκαλέσουν άγχος, συμπτώματα κατάθλιψης καθώς και ημικρανίες», εξηγεί.

Άλλη αιτία που ευθύνεται για την εμφάνιση ημικρανίας είναι το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG), ένα ενισχυτικό γεύσης που χρησιμοποιείται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων ή κονσερβοποιημένων τροφίμων, σε σούπες, διεθνή φαγητά, σνακ, σάλτσες σαλάτας, καρυκεύματα, κέτσαπ, σάλτσα μπάρμπεκιου, και σε μεγάλο βαθμό στην κινέζικη κουζίνα. «Καταναλώνοντας φυσικά τρόφιμα όπως φρέσκα λαχανικά, φρέσκα φρούτα και φρέσκα κρέατα μειώνεται σημαντικά η πρόσληψη MSG. Η πρόσληψη MSG είναι μεγαλύτερη όταν καταναλώνονται τα προαναφερόμενα τρόφιμα σε υγρή μορφή όπως σούπα», εξηγεί.

Τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά τροφίμων σε επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον, λουκάνικα, ζαμπόν για να διατηρείται το χρώμα και η γεύση. Έρευνα δείχνει ότι άτομα με ημικρανία που καταναλώνουν τρόφιμα με νιτρώδη έχουν 5% μεγαλύτερη πιθανότητα για έξαρση συμπτωμάτων ημικρανίας. Η χρήση των νιτρωδών στα τρόφιμα έχει μειωθεί με την αυστηρότερη ρύθμιση της κυβέρνησης. Παρόλα αυτά, ο έλεγχος στις ετικέτες τροφίμων για την ύπαρξη ή όχι αυτών κρίνεται απαραίτητος.

Το αλκοόλ αποτελεί έναν από τις πιο γνωστούς παράγοντες για εμφάνιση ημικρανίας. Έρευνες δείχνουν ότι ποτά όπως βότκα, κόκκινο κρασί, ιδιαίτερα εκείνα με υψηλότερη ισταμίνη, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Πολύ ενδιαφέρον βρίσκεται στις δίαιτες ελεύθερες γλουτένης η οποία φαίνεται πως δρα προστατευτικά έναντι των πονοκεφάλων σε ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Υπάρχουν τρεις ολοκληρωμένες δίαιτες των οποίων η σύνθεση μπορεί να αποτρέψει τους πονοκέφαλους, όπως η χαμηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτες, καθώς και δίαιτες που αυξάνουν την ποσότητα των ω-3 λιπαρών οξέων και μειώνουν την ποσότητα των ω-6 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με τον Martin.

Οι χαμηλές σε λίπος δίαιτες περιορίζουν την πρόσληψη λίπους σε λιγότερα από 20% των ημερήσιων αναγκών και όχι μόνο μειώνουν τους πονοκεφάλους, αλλά προκαλούν και μείωση του σωματικού βάρους και του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι δίαιτες χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων, όπως οι κετογονικές δίαιτες, μπορούν να μειώσουν την συχνότητα των πονοκεφάλων, αλλά χρειάζεται αυστηρή επίβλεψη από γιατρό. Οι δίαιτες αυτές αναφέρονται σε μεγαλύτερη μείωση υδατανθράκων από την γνωστή δίαιτα Atkins.

Οι δίαιτες που είναι ενισχυμένες με ω-3 λιπαρά οξέα και ελαττωμένες σε ω-6 φαίνονται να έχουν θετικά αποτελέσματα στην εξάλειψη των συμπτωμάτων σε άτομα με συχνές ημικρανίες. Τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνονται είναι ο λιναρόσπορος, ο σολομός, ο μπακαλιάρος ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται τα φιστίκια και τα κάσιους.

«Άτομα με πονοκεφάλους και ημικρανίες έχουν περισσότερες διατροφικές επιλογές από ποτέ. Τελικά, μια υγιής, για άτομα με ημικρανίες και πονοκεφάλους , δίαιτα αποκλείει τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ελαχιστοποιεί την πρόσληψη καφεΐνης και ενισχύει την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριού και άπαχου κρέατος», υποστηρίζει ο Martin.

iliana tsikrikou diaitologosΗλιάνα Τσικρικού
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: il.tsikrikou @ gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ