Logodiatrofis.gr
Εποχιακά Θέματα

Διαιτα express πριν τις διακοπές!

Διαιτα express πριν τις διακοπές! - express

O χρόνος ειναι μεγαλύτερος εχθρός στην προσπάθεια μείωσης του βάρους.

Ο άνθρωπος όταν έχει ένα πρόβλημα και του προτείνεται μια λύση, η λύση αυτή θέλει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη και ταχύτερη, ή έτσι του έχουν μάθει να σκέφτεται! Λανθασμένες πληροφορίες που στοχεύουν στην παραπλάνηση του ασθενή, έχουν αντικαταστήσει τις λέξεις υπομονή και επιμονή με τις λέξεις γρήγορα και χωρίς προσπάθεια! Γι’ αυτό οι άνθρωποι που επισκέπτονται τους διατροφολόγους το βλέπουν σαν μια λύση η οποία θα είναι η τελευταία.

Πρώτα από αυτό έχουν δοκιμάσει οι περισσότεροι δίαιτες λεγόμενες express ή έχουν δοκιμάσει σκευάσματα που υπόσχονται τόσο απλά γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς οι ίδιοι να κάνουν απολύτως τίποτα! Μα ας αναρωτηθείτε λίγο, πως είναι δυνατόν να έχετε μια απώλεια βάρους και κυρίως διατήρησή αυτού χωρίς καν να αλλάξετε τις διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής?? είναι λοιπόν μάλλον αδύνατον!

Είναι ψέμα λοιπόν ότι η καταπολέμηση της παχυσαρκίας είναι απλή υπόθεση και είναι επίσης ψέμα ότι αυτή η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί σε μία εβδομάδα. Οι άνθρωποι έχει παρατηρηθεί πως όσο περισσότερες ενοχές έχουν για τις λάθος συνήθειες τους, τόσο πιο βίαιες λύσεις επιλέγουν για απώλεια βάρους! Έτσι λοιπόν είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως μπορούμε να χάσουμε κιλά όχι “γρήγορα και εύκολα” αλλά “σταθερά και υπομονετικά” αν θέλουμε να κρατήσουμε αυτά και μετά το καλοκαίρι!

  1. Δεν υπάρχουν τρόφιμα που παχαίνουν και αδυνατίζουν: δεν χρειάζεται τόσο να αποκόψετε διάφορες τροφές από την καθημερινότητα σας, όσο να τις περιορίσετε. Συνήθως όταν ένα άτομο ξεκινάει δίαιτα, ξαφνικά τρώει συγκεκριμένες τροφές και αποφεύγει κάποιες άλλες….. μα κάποια στιγμή θα ξαναενταχθούν αυτές οι τροφές στο καθημερινό διατροφολόγιο και μετά τι?? Ίδια συνηθισμένη ιστορία! Η άρνηση και η προσπάθεια να μείνουμε συνειδητά μακριά από κάποιες τροφές, κάνει αυτές τις τροφές ακόμα πιο ελκυστικές. Καλό λοιπόν είναι να μην αποφεύγετε τροφές απλά να τις περιορίζετε και να τις τρώτε στην ατομική ποσότητα που σας αναλογεί! Σε αυτό το κομμάτι σίγουρα ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει!
  2. Προγραμματίστε τα γεύματά σας: Πόσοι άνθρωποι τρώνε μόνο 2 γεύματα την μέρα?? ακόμη και ένα?? Ότι χειρότερο σε ένα υγιεινό διατροφολόγιο! Μικρά και συχνά γεύματα είναι αυτά που θα σας βοηθήσουν να ενεργοποιήσετε τον εαυτό σας και να γίνονται πιο σωστά οι καύσεις! Να θυμάστε τρώγοντας θα χάσετε βάρος!! Η ίδια ποσότητα ενέργειας εάν καταναλωθεί υπό διαφορετικές συνθήκες δημιουργεί διαφορετικά μεταβολικά αποτελέσματα επηρεάζοντας ανάλογα το σωματικό βάρος. Μια ποσότητα θερμίδων εάν καταναλωθεί σε ένα γεύμα μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στο σωματικό βάρος, ενώ εάν μοιραστεί σε περισσότερα γεύματα, μπορεί να έχει θετική μεταβολική επίπτωση. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι το μειωμένο βάρος σχετίζεται σημαντικά με την συχνότητα των γευμάτων. Όσο, δηλαδή, τα άτομα καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα τείνουν να έχουν σταθερά χαμηλό βάρος σε σχέση με άτομα που δεν καταναλώνουν συχνά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Η συχνότητα των γευμάτων συμβάλει στον εφοδιασμό του οργανισμού με ενέργεια όλη την ημέρα σταθερά και βοηθάει ώστε να απορροφηθούν σωστά τα όλα θρεπτικά συστατικά. Τα πολλά μικρά και συχνά γεύματα συμβάλλουν και στην καύση του λίπους. Τρώγοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα το στομάχι δεν προλαβαίνει να κενωθεί, συνεπώς οι τροφές καθυστερούν να μεταβούν στο λεπτό έντερο και αυτό έχει ως συνέπεια τον μειωμένο ρυθμό απορρόφησης της γλυκόζης. Έτσι, μειώνεται η έκκριση ινσουλίνης, η οποία είναι αναβολική ορμόνη, και ο οργανισμός καταφεύγει στην χρήση του λίπους για να εκτελέσει τις λειτουργίες του.
  3. Η ενυδάτωση αδυνατίζει: Η διατήρηση του κατάλληλου επιπέδου στην ποσότητα νερού του σώματος συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς τα άλατα που περιέχονται στο νερό που καταναλώνουμε εξισορροπούν το φορτίο των ηλεκτρολυτών στο κυκλοφοριακό σύστημα. Τα άλατα καθορίζουν την ποσότητα του θετικού και του αρνητικού φορτίου στα υγρά του σώματος, και μόνο όταν βρίσκονται στην κατάλληλη ποσότητα αλληλοεξουδετερώνονται ώστε να υπάρχει ουδέτερο φορτίο. Η κατανάλωση νερού συμβάλλει στην βελτίωση της πέψης και καταπολεμά την δυσκοιλιότητα. Επίσης, έχει τις θετικές του συνέπειες και στην επιδερμίδα μας, ενυδατώνοντάς την και κρατώντας την υγιή και νεανική, ενώ απομακρύνει και τις ουσίες που προκαλούν την ακμή. Να θυμάστε, όσο ανοιχτόχρωμα είναι τα ούρα σας κατά τη διαδικασία της ούρησης στην διάρκεια της μέρας, τόσο καλύτερη ενυδάτωση έχετε στον οργανισμό σας! Τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει, φρόντισε περισσότερο για την ενυδάτωσή σου. Να έχεις πάντα κοντά σου ένα-δυο μπουκαλάκια με νερό, καθώς και μία ποικιλία ροφημάτων που μπορούν να σε ενυδατώσουν… απολαυστικά! Εφοδιάσου με ροφήματα όπως γάλα, χυμούς, αναψυκτικά (χωρίς θερμίδες αν προσέχεις το βάρος σου), τσάι ή ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ, καθώς αποτελούνται κυρίως από νερό και μπορούν να συμβάλλουν και αυτά στην ενυδάτωσή σου! Φυσικά, να θυμάσαι ότι, πολλά ροφήματα μπορεί να «περιέχουν» θερμίδες που πρέπει να συνυπολογίζεις ώστε να μην υπερβαίνεις το «όριο» των θερμίδων που σου αναλογούν καθημερινά.
  4. Πόσα φρούτα και λαχανικά καταναλώσατε σήμερα? Δροσιστική επιλογή για τα σνακ στη παραλία! Πλούσια σε αντιοξειδωτικά που πέρα ότι προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού προστατεύουν και την επιδερμίδα. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην αποβολή τοξινών από το έντερο. Συμβάλλουν στην πρόληψη εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνος, διαβήτης τύπου 2 και παχυσαρκία. Ακόμα καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα, παρέχουν σταθερή ενέργεια στον οργανισμό και ρυθμίζουν το αίσθημα της πείνας. Τα λαχανικά είναι μια τέλεια επιλογή για τον έλεγχο του βάρους, αφού περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες και βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού, συνδυάζοντας τα με τα γεύματα. Τα πλεονεκτήματα των βιταμινών, των αντιοξειδωτικών, των ιχνοστοιχείων και των υπόλοιπων θρεπτικών στοιχείων που μας παρέχουν δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους. Ειδικά τα φρούτα του καλοκαιριού, είναι πλούσια σε συστατικά που μας βοηθάνε και στο μαύρισμα. Τρόφιμα πλούσια στις αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνη Ε, C, Α) και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β συνδυάζοντας ταυτόχρονα αντηλιακή προστασία. Συγκεκριμένα, οι βιταμίνες Β6 και το φυλλικό οξύ, ενισχύουν το μεταβολισμό και προστατεύουν τα αγγεία, ενώ η βιταμίνη Ε σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C παρουσιάζουν έντονη αντιοξειδωτική δράση και βελτιώνουν την υφή του δέρματος, δίνοντάς της ομοιομορφία, λείανση και σφριγηλότητα. Πέντε μερίδες την μέρα φρούτων και λαχανικών θα σας βοηθήσει πολύ.
  5. Μην ξεχνάτε να αυξήσετε τη φυσική δραστηριότητα. Όχι απαραίτητα να πηγαίνετε σε γυμναστήριο αλλά μπορείτε 3-4 φορές την εβδομάδα να κάνετε περπάτημα διάρκειας τουλάχιστον μισής ώρας ή να γραφτείτε σε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν όπως π.χ χορό! Σίγουρα είναι μια καλή λύση για να χάσετε πιο γρήγορα τα κιλά που σας ενοχλούν, βοηθώντας παράλληλα αρνητικά στη χαλαρότητα του σώματος!

 

kontogiannou-tsampika-75x100Τσαμπίκα Κοντόγιαννου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ρόδος

Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

kontogiannou@logodiatrofis.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ