Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Δημητριακά ολικής αλέσεως, μια ευεργετική ομάδα τροφίμων για την υγεία μας

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως προσδίδουν κάποιες ευεργετικές ιδιότητες.

Αυτές αφορούν τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα λοιπόν με επιδημιολογικές μελέτες, η συχνή κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει έως και 30% τον κίνδυνο στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων (CHD), καθώς και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η βάση της μεσογειακής διατροφής, εδώ και αιώνες αποτελείται από τα δημητριακά, τα οποία εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία και καταναλώνονται σε όλον τον κόσμο. Τα δημητριακά ολικής άλεσης παρασκευάζονται με αλεύρι από σιτηρά των οποίων έχει αλεστεί το σύνολο των μερών τους – φλοιός, φύτρο και ενδοσπέρμιο – και γι΄αυτό περιέχουν μεγαλύτερο εύρος θρεπτικών συστατικών.

Θρεπτική αξία
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ανόργανα στοιχεία όπως το σελήνιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο φωσφόρος. Επιπρόσθετα, περιέχουν πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και κάποιες προστατευτικές ουσίες, όπως οι λιγνάνες (φυτοοιστρογόνα τα οποία παρέχουν προστασία κατά των καρδιακών νόσων και του καρκίνου). Έτσι, είναι φανερό πως τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιλαμβάνοντας αυτό το πλήθος θρεπτικών συστατικών και προστατευτικών ουσιών, μπορούν να προάγουν την υγεία και να προστατεύσουν τον οργανισμό από κάποιες ασθένειες.

Καρδιακές παθήσεις, καρκίνος & δημητριακά ολικής αλέσεως
Σύμφωνα με μία προοπτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Iowa, ΗΠΑ σε περισσότερες από 34.000 γυναίκες ηλικίας 55-69 ετών, ”τα άτομα που δήλωσαν ότι καταναλώνουν τουλάχιστον μια μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα, είχαν ουσιαστικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από CHD από άτομα που δεν έτρωγαν σχεδόν καμία. Πιο συγκεκριμένα, μετά από περαιτέρω μελέτη, ”οι γυναίκες που καταναλώνουν περίπου 2,7 μερίδες τροφίμων ολικής αλέσεως ημερησίως, είχαν 30% μειωμένο κίνδυνο για CHD , έναντι των γυναικών που καταναλώνουν μόνο 0,13 μερίδες ανά ημέρα. Επίσης, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ αυτών των προϊόντων και του χαμηλού κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.

Όσον αφορά στο καρκίνο, οι προστατευτικές ιδιότητες των τροφίμων ολικής αλέσεως επεκτείνονται σε διάφορες μορφές του, αλλά κυρίως στον καρκίνο στο κόλον. Αρχικά, αυτό συμβαίνει γιατί ο όγκος των κοπράνων αυξάνεται και οι καρκινογόνες ουσίες δεσμεύονται από τις ίνες ολικής άλεσης και αποβάλλονται από το έντερο γρήγορα, πριν γίνουν αιτία προβλημάτων. Επιπλέον, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως αποτελούν πλούσιες πηγές ζυμώσιμων υδατανθράκων, οι οποίοι μέσω της εντερικής χλωρίδας μετατρέπονται σε λιπαρά οξέα βραχέας αλύσου. Κάποιοι καρκινογόνοι παράγοντες εμφανίζουν μείωση στη δραστικότητα τους λόγω αυτών των οξέων.

Ισχυρισμοί Υγείας
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έχει εγκρίνει έναν ισχυρισμό υγείας, στον οποίο αναγνωρίζεται ο ρόλος των τροφίμων ολικής αλέσεως και άλλων φυτικών τροφίμων στη μείωση του κινδύνου για CHD και κάποιες μορφές καρκίνου.

Βιβλιογραφικές αναφορές
VTT symposium on Wholegrain and human health (2001) Proceedingw of the Symposium, Finland, June 13-15, 2001. Technical Research Centre of Finland (VTT), pp 1-145
Eufic. Δύναμη ολικής αλέσεως. Food today 02/2002. Web: http://www.eufic.org

Ευαγγελία Τζιούρα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
vaggeliw7@hotmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ