Logodiatrofis.gr
Παχυσαρκία

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) και τα κρυφά επίπεδα λίπους

Ο ΔΜΣ, γνωστός ως Δείκτης Μάζας Σώματος, είναι ίσως η πιο γνωστή μέτρηση υγείας μετά το ύψος και το βάρος.

Είναι μια απλή μαθηματική αναλογία του βάρους σας, σε κιλά, διαιρούμενη με το ύψος σας στο τετράγωνο και χρησιμοποιείται συνήθως για να καθορίσει εάν ένα άτομο θεωρείται ελλιποβαρή, φυσιολογικό, υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Ωστόσο, η αξιοποίηση του ΔΜΣ ως δείκτη υγείας δεν είναι απλώς λανθασμένη. Μπορεί επίσης να είναι εντελώς παραπλανητική και να καλύπτει τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτό συμβαίνει επειδή ότι ο  ΔΜΣ σας αφήνει στο σκοτάδι όσον αφορά στο σπλαγχνικό λίπος σας.

Το σπλαχνικό λίπος κρύβεται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα  και περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Κάθε άνθρωπος έχει, καθώς  όταν βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα ,προστατεύει τα ζωτικά μας όργανα.

Με τον Δείκτη Μάζας Σώματος είναι αδύνατος ο υπολογισμός τόσο του ολικού όσο και του σπλαχνικού λίπους. Εάν βασίζεστε στο ΔΜΣ ως κύριο εργαλείο για την εκτίμηση βάρους, μπορεί να έχετε σημαντικές ποσότητες σπλαχνικού λίπους και να μην το ξέρετε.

Τι είναι το σπλαχνικό λίπος?

Αν και το επιφανειακό λίπος είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν, το σπλαχνικό λίπος είναι στην πραγματικότητα το πιο επικίνδυνο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αυξημένο σπλαχνικό λίπος δρα σαν ένα επιπλέον ζωντανό όργανο μέσα στο σώμα σας, σαμποτάροντας τα ζωτικά όργανα και επηρεάζοντας σοβαρά πολλές σωματικές λειτουργίες.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το σπλαχνικό λίπος εκκρίνει αρκετές ορμόνες και χημικές ουσίες.

Μια ομάδα αυτών των χημικών ουσιών ονομάζεται κυτοκίνες. Οι κυτοκίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα, αλλά τα αυξημένα επίπεδα τους λόγω υπερβολικού σπλαχνικού λίπους μπορεί να είναι προβληματικά.

Μόλις οι κυτοκίνες εισέλθουν στο ήπαρ, επηρεάζουν την παραγωγή λιπιδίων του αίματος, η οποία έχει συνδεθεί με την υψηλή χοληστερόλη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα  και την αντίσταση στην ινσουλίνη που οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2 .

Πώς προκύπτει το σπλαχνικό λίπος?

Το αυξημένο σπλαγχνικό λίπος είναι περιττό, επιβλαβές  και αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα του θερμιδικού πλεονάσματος.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το σπλαχνικό λίπος αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης  ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής.

Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Ελάχιστη  ή καθόλου άσκηση
  • Κακή διατροφή, υψηλή σε υδατάνθρακες και κορεσμένα λιπαρά
  • Άστατη διατροφή-Λίγα γεύματα μέσα στην ημέρα
  • Μη επαρκής και κακής ποιότητας ύπνος
  • Στρες
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Κάπνισμα

Αξιολογώντας τον κίνδυνο

Πώς μπορείτε να υπολογίσετε με ακρίβεια το  σπλαχνικό σας λίπος;

Μην στέκεστε στο ΔΜΣ. Δεν θα βοηθήσει. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες μέθοδοι μέτρησης του σπλαχνικού λίπους.

  1. Η πιο  ακριβής μέθοδος για τον προσδιορισμό των επιπέδων του  σπλαχνικού λίπους  είναι η  ιατρική  εξέταση, όπως η ηλεκτρονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία ή η εξέταση DEXA.
  2. Ένας άλλος τρόπος υπολογισμού του σπλαχνικού λίπους είναι η μέτρηση σε ένα αναλυτή σύστασης σώματος. Ανάλυση σύστασης σώματος είναι η διαδικασία με την οποία μετράμε το σύνολο της άλιπης σωματικής μάζας και του λίπους που αποτελούν το συνολικό βάρος του σώματος. Η μέτρηση γίνεται με την μέθοδο της βιοηλεκτρικής εμπέδησης (αγωγιμότητας) και  βασίζεται στο γεγονός ότι οι ιστοί του σώματος άγουν το ηλεκτρικό ρεύμα. Το ρεύμα ακολουθεί το δρόμο με την μικρότερη αντίσταση δηλαδή την άλιπη μάζα του σώματος και κατόπιν, υπολογίζει  με εξαιρετική ακρίβεια το σωματικό λίπος, το σπλαχνικό λίπος ,τη μυϊκή μάζα και τα υγρά του σώματος.

Επομένως, γνωρίζοντας τη  σύσταση  του σώματός σας θα έχετε μια πολύ καλύτερη εικόνα σχετικά με την ποσότητα σπλαχνικού λίπους σας σε σχέση με το  ΔΜΣ.

Εάν το βάρος και/ή ο ΔΜΣ σας θεωρούνται “φυσιολογικοί”, αλλά η ανάλυση της  σωματικής σας σύνθεσης αποκαλύψει  ότι έχετε ένα υψηλό ποσοστό σωματικού και σπλαχνικού λίπους ίσως θελήσετε να κάνετε  κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ας ελπίσουμε ότι με όλα τα παραπάνω έγινε ξεκάθαρο ότι  δεν πρέπει να  βασίζεστε στο ΔΜΣ για να μετρήσετε τον εαυτό σας!

Τα καλά νέα είναι ότι αν ασκηθείτε, τραφείτε σωστά και ακολουθήσετε γενικότερα έναν υγιεινό τρόπο ζωής, θα αποφύγετε τα αυξημένα επίπεδα σπλαχνικού λίπους  ως αποτέλεσμα των καλών επιλογών που κάνετε.

Αλλά αν δεν ασκείστε, δεν τρέφεστε σωστά , αλλά έχετε ένα “φυσιολογικό” βάρος με βάση το ΔΜΣ, μην επαναπαύεστε!

Ο ΔΜΣ σας μπορεί να σας παραπλανήσει. Ο έλεγχος της σύνθεσης του σώματος σας πάντα δίνει πολύ περισσότερες πληροφορίες από ό, τι  ο ΔΜΣ σας, και μπορεί να σας δώσει μια πολύ καλύτερη εικόνα για όλα όσα αποτελούν το βάρος σας, συμπεριλαμβανομένου του σπλαχνικού σας λίπους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ