Ειδήσεις

DEBATE: Βούτυρο ή Μαργαρίνη; Συμβουλές & Tips

Η μαργαρίνη κερδίζει ολοένα και συνεχώς έδαφος έναντι του βουτύρου.

Συνηθισμένη επιλογή για πρωινό αποτελούσε ανέκαθεν το ζεστό ψωμί με μέλι και βούτυρο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί με μαργαρίνη.

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο τρόφιμα και τι κερδίζουμε τελικά από τη νέα μας διατροφική επιλογή;

ΦΥΤΙΚΗ SOFT ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ

ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΒΟΥΤΥΡΟ

Δεν περιέχει trans λιπαρά: οι φυτικές soft μαργαρίνες δεν περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά, άρα η περιεκτικότητα τους σε  trans λιπαρά είναι μηδαμινή.

Περιέχει trans λιπαρά: οι διαχρονικές έρευνες έδειξαν ότι τα trans λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, αλλοιώσεις του συστήματος άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού, να μειώσουν την καλή HDL-χοληστερίνη και έχουν συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα αλλεργίας και άσθματος.

Καλή πηγή απαραίτητων ω-3 & ω-6 λιπαρών: περιέχει λινελαϊκό οξύ και α-λινολενικό οξύ. Ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει τα παραπάνω λιπαρά και πρέπει να τα πάρει από τις τροφές,  δεδομένου ότι είναι απαραίτητα για τη δομή και λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, καθώς και για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. 

Το βούτυρο δεν περιέχει ω-3 και ω-6 λιπαρά

Μικρότερη περιεκτικότητα σε «κακά» κορεσμένα λιπαρά: έχει 60% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από το αγελαδινό βούτυρο και  δεν περιέχει χοληστερόλη.

Αυξημένα κορεσμένα λιπαρά:  το βούτυρο έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, που αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της ολικής, όσο και της κακής χοληστερόλης του αίματος και σχετίζονται μακροπρόθεσμα με πολλά χρόνια νοσήματα. Περιέχει χοληστερίνη.

 

 

Στο ερώτημα λοιπόν «βούτυρο ή μαργαρίνη», η ζυγαριά κλείνει προς τη μαργαρίνη, δεδομένου ότι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, δεν περιέχει  trans λιπαρά, αντίθετα έχει περισσότερα απαραίτητα ω-3 και ω-6 λιπαρά Εξάλλου, έγκριτοι επιστημονικοί φορείς, συστήνουν την αντικατάσταση των ζωικών λιπαρών (όπως το αγελαδινό βούτυρο) με φυτικά έλαια και μαλακές μαργαρίνες.

 

MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli@logodiatrofis.gr

 

 

Δείτε επίσης

Easy Cook Diet

Easy Cook Diet

Για εσένα που δεν έχεις χρόνο να μαγειρέψεις αλλά θες να τρως σωστά και να χάσεις βάρος (Διαιτολόγιο για 3 εβδομάδες).!

Κορυφαίοι συνδυασμοί θρεπτικών συστατικών

Κορυφαίοι συνδυασμοί θρεπτικών συστατικών

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες έρευνες και μελέτες υπάρχουν κάποιες μικροθρεπτικές ουσίες, οι οποίες όταν καταναλωθούν συνδυαστικά, προκαλούν ακόμα μεγαλύτερο όφελος στον ανθρώπινο οργανισμό από ότι εάν καταναλωνόταν μεμονωμένα. !

Πώς να χάσετε το λίπος στα πόδια

Πώς να χάσετε το λίπος στα πόδια

Αν πλησιάζει ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή σας ή για παράδειγμα θέλετε να πάτε διακοπές, ίσως θελήσετε να χάσετε λίπος από την περιοχή των ποδιών μέσα στον επόμενο μήνα.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία