Ειδήσεις

DEBATE: Ψάρι ή Κρέας; Τροφογνωσία

Ψάρι ή Κόκκινο κρέας; Οι Διατροφολόγοι καλούνται να απαντήσουν...

ΨΑΡΙ & ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ - ΚΡΕΑΣ (ΜΟΣΧΆΡΙ, ΧΟΙΡΙΝΌ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΑΡΝΙ, ΚΑΤΣΙΚΙ):

  • Σύμμαχος της καρδιάς: το ψάρι είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση, τη θρόμβωση, μειώνουν την υπέρταση, τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Ό,τι πρέπει για σιδηρά υγεία: Το κόκκινο κρέας αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου με τη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα και συμμετέχει στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και στην πρόληψη της αναιμίας. Η χαμηλή πρόσληψη σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αναιμίας με επακόλουθα συμπτώματα κόπωσης και αδυναμία.
  • Χαρίζουν λαμπερά μάτια: τα ψάρια έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε φώσφορο και βιταμίνη Α, που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία της όρασης.
  • Τονώνει τον οργανισμό: το κρέας λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.
  • Χτίζουν γερά οστά και δόντια: τα ψάρια έχουν υψηλό περιεχόμενο σε βιταμίνη D, ασβέστιο και σε συνδυασμό με το φώσφορο είναι υπεύθυνα για την αύξηση και τον εμπλουτισμό των οστών και των δοντιών.
  • Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου: Τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά περισσότερες από δύο μερίδες (περισσότερα από 160γρ) κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος όπως τα αλλαντικά , διατρέχουν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα (λιγότερο από 20 γραμμάρια κάθε μέρα).
  • Βελτιώνουν τη λειτουργία του θυρεοειδή: το υψηλό περιεχόμενο των ψαριών σε ιώδιο συμβάλλει στην καλύτερη παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.
  • Είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος: η υπερβολική κατανάλωση κρέατος μπορεί να συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο δυσλιπιδαιμιών και καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Πλούσια σε πρωτεΐνη: τόσο το ψάρι όσο και το κρέας είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό και μυϊκή ενδυνάμωση.
  • Πλούσια σε ψευδάργυρο: τόσο το ψάρι όσο και το κρέας περιέχουν ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη, τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση των τραυμάτων και τον έλεγχο της όρεξης.

Στο ερώτημα λοιπόν «Ψάρι ή Κόκκινο κρέας», υπέρμαχος φαίνεται να είναι το ψάρι και τα θαλασσινά, εφόσον το υψηλό περιεχόμενο του κρέατος σε κορεσμένο λίπος έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες. Ωστόσο, κάθε τρόφιμο έχει τη θέση του στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Έτσι, συστήνεται η εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού 2-3 φορές, ενώ το κρέας 1 φορά.

Γεωργία Καπώλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli @ logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία