Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΤροφογνωσια

Crash test στις Πίτες

Οι πίτες έχουν καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως ένα πολύ θρεπτικό σνακ ή πρωινό, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει την θέση τους στο μεσημεριανό μας γεύμα.

Αν και έχουν θεωρηθεί απαγορευτικές για ανθρώπους που προσέχουν την σιλουέτα τους ή βρίσκονται σε κάποιο πρόγραμμα μείωσης βάρους, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγονται από κανέναν αρκεί να καταναλώνονται στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Ας ξεκινήσουμε βλέποντας τα συστατικά τους: αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο, μαργαρίνη και νερό αποτελούν τα συστατικά ενός χειροποίητου φύλλου.

Το ευκόλως εννοούμενο είναι πως πρέπει να επιλέγουμε πίτες με σπιτικά φύλλα καθώς είναι φτιαγμένα με αγνά υλικά.

Αντίθετα, επιλέγοντας μια πίτα για παράδειγμα με έτοιμη σφολιάτα θα προσλάβουμε τουλάχιστον 100 kcal παραπάνω και περίπου 20 γρ λιπαρών από ότι στο χωριάτικο φύλλο. Οι έτοιμες σφολιάτες αποτελούν την μεγαλύτερη παγίδα.

Πέρα από την παρασκευή τους, η οποία είναι αυξημένη σε λιπαρά και χοληστερόλη, καθώς χρησιμοποιείται βούτυρο και όχι ελαιόλαδο, το μεγαλύτερο κακό γίνεται στο ψήσιμο των καταστημάτων.

Ας δούμε την ανάλυση των φύλλων:

ΣΦΟΛΙΑΤΑ:

ΘΕΡΜΙΔΕΣ

395 Kcal / 100g

ΛΙΠΑΡΑ

24.60g / 100g

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

36.70g / 100g

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

6.50g / 100g

 ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ:

ΘΕΡΜΙΔΕΣ

293 Kcal / 100g

ΛΙΠΑΡΑ

3.30g / 100g

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

58.90g / 100g

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

8.80g / 100g

ΚΟΥΡΟΥ:

ΘΕΡΜΙΔΕΣ

386Kcal / 100g

ΛΙΠΑΡΑ

23.00g / 100g

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

37.50g / 100g

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

6.80g / 100g

Για την γέμιση η επιλογή των χόρτων αντί για το τυρί, αποτελεί ιδανική επιλογή.

Με αυτό τον τρόπο προσλαμβάνουμε λιγότερη χοληστερόλη και λιπαρά και περισσότερες φυτικές ίνες, το οποίο θα βοηθήσει και στην κινητικότητα του εντέρου.

Επιλέγοντας μια σπανακόπιτα, το σπανάκι θα μας εφοδιάσει με σίδηρο, ο οποίος προλαμβάνει την σιδηροπενική αναιμία.

Επίσης, θα μας προσφέρει βιταμίνη C , μαγνήσιο και β-καροτένιο. Ακόμη, μια ιδανική επιλογή αποτελούν και οι χορτόπιτες οι οποίες λόγω της ποικιλίας των χόρτων είναι πλούσιες σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Αναλόγως την επιλογή των χόρτων θα μας παρέχουν βιταμίνη C (ραδίκια), σίδηρο και άλλα μέταλλα (τσουκνίδα). Επιλέγοντας, λοιπόν μια πίτα χωρίς την προσθήκη τυριού μπορούμε να γλιτώσουμε από θερμίδες, λιπαρά και περιττή χοληστερόλη.

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ

ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

187 kcal

232 kcal

275 kcal

ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΑΡΑ

12.1 gr

15 gr

21.2gr

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

1.7 gr

5.2 gr

6.6gr

ΠΡΩΤΕΙΝΗ

4.1 gr

9.7 gr

8.2gr

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

0 mgr

0 mgr

73 mgr

ΝΑΤΡΙΟ

82 mgr

279 mgr

387 mgr

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

3.5 gr

2.2 gr

0.5 gr

Β-ΚΑΡΟΤΕΝΙΟ

2372 μg

441 μg

17 μg

ΣΙΔΗΡΟΣ

144 mgr

1.4 mgr

0,7 mgr

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

2.3 mgr

214 mgr

165 mgr

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

24 mgr

11 mgr

0 mgr

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

39 mgr

15 mgr

14 mgr

ΦΩΣΦΟΡΟΣ

62 mgr

186 mgr

150 mgr

Το μέγεθος της μερίδας που μπορούμε να καταναλώσουμε είναι ανάλογο με το πρόγραμμα στο οποίο βρισκόμαστε ή ανάλογο των θερμίδων που χρειαζόμαστε.

Ενδεικτικά αναφέρω πως ένα κομμάτι περίπου 100 γρ θα αποτελούσε ένα ιδανικό σνακ, ενώ μεγαλύτερη ποσότητα περίπου 200-300 γρ θα κάλυπτε και το μεσημεριανό μας γεύμα, κατά το οποίο προκειμένου να αυξήσουμε την κατανάλωση πρωτεΐνης – και κατά συνέπεια να αυξήσουμε το αίσθημα πληρότητας και κορεσμού – θα μπορούσαμε να συνοδέψουμε τη σπανακόπιτα με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

Συνοψίζοντας λοιπόν, οι πίτες αποτελούν ένα πολύ θρεπτικό σνακ για όλους!

Δεν χρειάζεται να το αποφεύγουμε αρκεί να το εντάσσουμε σε ένα ισορροπημένο πλάνο και να το καταναλώνουμε με μέτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ