Οι πίτες έχουν καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως ένα πολύ θρεπτικό σνακ ή πρωινό, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει την θέση τους στο μεσημεριανό μας γεύμα.
Αν και έχουν θεωρηθεί απαγορευτικές για ανθρώπους που προσέχουν την σιλουέτα τους ή βρίσκονται σε κάποιο πρόγραμμα μείωσης βάρους, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγονται από κανέναν αρκεί να καταναλώνονται στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Ας ξεκινήσουμε βλέποντας τα συστατικά τους: αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο, μαργαρίνη και νερό αποτελούν τα συστατικά ενός χειροποίητου φύλλου.
Το ευκόλως εννοούμενο είναι πως πρέπει να επιλέγουμε πίτες με σπιτικά φύλλα καθώς είναι φτιαγμένα με αγνά υλικά.
Αντίθετα, επιλέγοντας μια πίτα για παράδειγμα με έτοιμη σφολιάτα θα προσλάβουμε τουλάχιστον 100 kcal παραπάνω και περίπου 20 γρ λιπαρών από ότι στο χωριάτικο φύλλο. Οι έτοιμες σφολιάτες αποτελούν την μεγαλύτερη παγίδα.
Πέρα από την παρασκευή τους, η οποία είναι αυξημένη σε λιπαρά και χοληστερόλη, καθώς χρησιμοποιείται βούτυρο και όχι ελαιόλαδο, το μεγαλύτερο κακό γίνεται στο ψήσιμο των καταστημάτων.
Ας δούμε την ανάλυση των φύλλων:
ΣΦΟΛΙΑΤΑ:
ΘΕΡΜΙΔΕΣ |
395 Kcal / 100g |
ΛΙΠΑΡΑ |
24.60g / 100g |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ |
36.70g / 100g |
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ |
6.50g / 100g |
ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ:
ΘΕΡΜΙΔΕΣ |
293 Kcal / 100g |
ΛΙΠΑΡΑ |
3.30g / 100g |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ |
58.90g / 100g |
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ |
8.80g / 100g |
ΚΟΥΡΟΥ:
ΘΕΡΜΙΔΕΣ |
386Kcal / 100g |
ΛΙΠΑΡΑ |
23.00g / 100g |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ |
37.50g / 100g |
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ |
6.80g / 100g |
Για την γέμιση η επιλογή των χόρτων αντί για το τυρί, αποτελεί ιδανική επιλογή.
Με αυτό τον τρόπο προσλαμβάνουμε λιγότερη χοληστερόλη και λιπαρά και περισσότερες φυτικές ίνες, το οποίο θα βοηθήσει και στην κινητικότητα του εντέρου.
Επιλέγοντας μια σπανακόπιτα, το σπανάκι θα μας εφοδιάσει με σίδηρο, ο οποίος προλαμβάνει την σιδηροπενική αναιμία.
Επίσης, θα μας προσφέρει βιταμίνη C , μαγνήσιο και β-καροτένιο. Ακόμη, μια ιδανική επιλογή αποτελούν και οι χορτόπιτες οι οποίες λόγω της ποικιλίας των χόρτων είναι πλούσιες σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Αναλόγως την επιλογή των χόρτων θα μας παρέχουν βιταμίνη C (ραδίκια), σίδηρο και άλλα μέταλλα (τσουκνίδα). Επιλέγοντας, λοιπόν μια πίτα χωρίς την προσθήκη τυριού μπορούμε να γλιτώσουμε από θερμίδες, λιπαρά και περιττή χοληστερόλη.
ΑΝΑΛΥΣΗ |
ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ |
ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ |
ΤΥΡΟΠΙΤΑ |
ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
187 kcal |
232 kcal |
275 kcal |
ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΑΡΑ |
12.1 gr |
15 gr |
21.2gr |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ |
1.7 gr |
5.2 gr |
6.6gr |
ΠΡΩΤΕΙΝΗ |
4.1 gr |
9.7 gr |
8.2gr |
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ |
0 mgr |
0 mgr |
73 mgr |
ΝΑΤΡΙΟ |
82 mgr |
279 mgr |
387 mgr |
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ |
3.5 gr |
2.2 gr |
0.5 gr |
Β-ΚΑΡΟΤΕΝΙΟ |
2372 μg |
441 μg |
17 μg |
ΣΙΔΗΡΟΣ |
144 mgr |
1.4 mgr |
0,7 mgr |
ΑΣΒΕΣΤΙΟ |
2.3 mgr |
214 mgr |
165 mgr |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C |
24 mgr |
11 mgr |
0 mgr |
ΜΑΓΝΗΣΙΟ |
39 mgr |
15 mgr |
14 mgr |
ΦΩΣΦΟΡΟΣ |
62 mgr |
186 mgr |
150 mgr |
Το μέγεθος της μερίδας που μπορούμε να καταναλώσουμε είναι ανάλογο με το πρόγραμμα στο οποίο βρισκόμαστε ή ανάλογο των θερμίδων που χρειαζόμαστε.
Ενδεικτικά αναφέρω πως ένα κομμάτι περίπου 100 γρ θα αποτελούσε ένα ιδανικό σνακ, ενώ μεγαλύτερη ποσότητα περίπου 200-300 γρ θα κάλυπτε και το μεσημεριανό μας γεύμα, κατά το οποίο προκειμένου να αυξήσουμε την κατανάλωση πρωτεΐνης – και κατά συνέπεια να αυξήσουμε το αίσθημα πληρότητας και κορεσμού – θα μπορούσαμε να συνοδέψουμε τη σπανακόπιτα με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.
Συνοψίζοντας λοιπόν, οι πίτες αποτελούν ένα πολύ θρεπτικό σνακ για όλους!
Δεν χρειάζεται να το αποφεύγουμε αρκεί να το εντάσσουμε σε ένα ισορροπημένο πλάνο και να το καταναλώνουμε με μέτρο.