Logodiatrofis.gr
CRASH TEST στις δίαιτες

Ο κίνδυνος με τις “γρήγορες” δίαιτες

Στη σημερινή εποχή, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι δυτικές κοινωνίες παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει πολλές από αυτές, χαρακτηρίζονται από την υπερκατανάλωση υλικών αγαθών.

Το μανιώδες αίσθημα του υπερκαταναλωτισμού, σε συνδυασμό με τη πολιτική των μεγάλων εταιριών να δημιουργούν συνεχώς νέες ανούσιες ανάγκες στους καταναλωτές, τους αναγκάζει να εργάζονται όλο και περισσότερο, με σκοπό την απόκτηση όλων αυτών των αγαθών.

Έτσι, στις κοινωνίες αυτές, αναμφισβήτητα μικροί και μεγάλοι κινούνται σε γρήγορο ρυθμό. Επιλέγουν την κατανάλωση fast foods και προμαγειρεμένων τροφίμων, τρώνε γρήγορα, παραλείπουν γεύματα κ.α. Η υιοθέτηση του συγκεκριμένου τρόπου ζωής, σε συνδυασμό με τη καθιστική ζωή, την έλλειψη άσκησης και το άγχος ευνοούν την αύξηση του σωματικού βάρους

Η εν λόγω αύξηση του σωματικού βάρους οδηγεί πλήθος ανθρώπων στο να εφαρμόσουν διάφορα προγράμματα και δίαιτες που οδηγούν σε απώλεια σωματικού βάρους. Η επιθυμία να χάσουν σε μικρό χρονικό διάστημα πολλά κιλά, οδηγεί πολλές φορές στο να ακολουθήσουν δίαιτες πολύ χαμηλές σε θερμίδες, δίχως λόγο. “Γρήγορες” δίαιτες υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Στις ημέρες μας βέβαια έχουν γνωρίσει μεγάλη άνθιση, καθώς οι περισσότεροι ζητάμε γρήγορες και εύκολες λύσεις στα προβλήματα μας.

Πόσο ασφαλείς είναι οι “γρήγορες” δίαιτες?

Τα μειονεκτήματα στις γρήγορες δίαιτες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ περισσότερα από τα πλεονεκτήματα. Πιο συγκεκριμένα, πολλές από αυτές τις δίαιτες βασίζονται στον ακραίο περιορισμό των θερμίδων με κίνδυνο να μην παρέχουν τις απαραίτητες ημερήσιες ποσότητες θρεπτικών ουσιών χωρίς την προσθήκη διατροφικών συμπληρωμάτων, οδηγώντας τελικά σε ανισορροπίες στα επίπεδα του καλίου και άλλων μετάλλων του σώματος, ανεπάρκεια βιταμινών, αλλά και απώλεια σωματικών πρωτεϊνών.

Άλλες “γρήγορες” δίαιτες συμβουλεύουν για μείωση της κατανάλωσης των υδατανθράκων, περιλαμβάνοντας πολύ λίγα, έως και καθόλου, φρούτα, λαχανικά και σπόρους, τροφές που παρέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα και βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών.

Οι συνέπειες της ανεπαρκούς διατροφής που οδηγούν οι “γρήγορες” δίαιτες είναι:

  1. γενική αδυναμία και κόπωση
  2. μειωμένη σωματική και πνευματική ανάπτυξη
  3. μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ο αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων
  4. ελάττωση του ρυθμού επούλωσης τραυμάτων
  5. αυξημένος κίνδυνος χρόνιων νοσημάτων
  6. ελάττωση μυϊκής δύναμης
  7. προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη.

Διαρκεί η απώλεια σωματικού βάρους από τις “γρήγορες” δίαιτες?

Οι “γρήγορες” δίαιτες μπορεί να οδηγούν σε γρήγορη και σχετικά εύκολη απώλεια σωματικού βάρους, αλλά σπάνια επιτυγχάνουν την επιθυμητή μόνιμη απώλεια κιλών. Ο λόγος είναι η διαταραχή του βασικού μεταβολισμού, οδηγώντας σε μακροπρόθεσμη μείωση αυτού, μέσω της οποίας ο ανθρώπινος οργανισμός προσαρμόζεται φυσιολογικά στην ελαττωμένη πρόσληψη θερμίδων. Μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας το βάρος τείνει να αυξάνει πολύ γρήγορα, συχνά και πάνω από το αρχικό οδηγώντας τελικά σε αντίθετο αποτέλεσμα.

Τελικά τι δίαιτα να ακολουθήσω?

Με την πάροδο των ετών, εμφανίστηκαν τόσες στρατηγικές για την απώλεια βάρους που αυτή η υπερπληθώρα πληροφοριών μπορεί τελικά να μας κάνει να ξεχάσουμε τι είναι πραγματικά αποτελεσματικό. Ο μόνος τρόπος για μείωση του σωματικού βάρους είναι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από τις απαιτούμενες. Παρόλο που οι παλιές παραδοσιακές συμβουλές μοιάζουν βαρετές και δύσκολες, αυτές είναι που εξασφαλίζουν καλή υγεία και παράλληλα μόνιμη απώλεια βάρους.

Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη της μείωσης των κιλών, είναι ο συνδυασμός άσκησης ή αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και υιοθέτηση υγιεινής διατροφής με αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών. Τα παραπάνω απαιτείται να γίνουν τρόπος ζωής, με το λιγότερο δυνατό οικονομικό κόστος.

Όσον αφορά την επιθυμητή απώλεια σωματικού βάρους, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση και πάντα η απόφαση πρέπει να αφορά το συγκεκριμένο άτομο. Σε γενικές γραμμές προτείνεται απώλεια σωματικού βάρους ~ 250 g την εβδομάδα, ακολουθώντας μια συντηρητική δίαιτα και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 900 – 1000 g την εβδομάδα στις περιπτώσεις παχυσαρκίας με επιπλοκές όπως υπέρταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ