Kόκκινα κι εντυπωσιακά λάμπουν τώρα το φθινόπωρο!
Πολλοί χαρακτηρίζουν τα εν λόγω φρούτα ως τις κορυφαίες υπερτροφές, καθώς αυξάνουν τη ζωτικότητα του σώματος, υπερνικούν τις νευρικές διαταραχές και την κόπωση.
Με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά νοσήματα, προφυλάσσουν την υγεία του εντέρου και ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Εντάξτε τα, λοιπόν, στη διατροφή σας με διάφορους τρόπους. Είναι τα δώρα του φθινοπώρου! Επωφεληθείτε!
Κράνμπερι
Αν ψάχνετε για μούρα που ωριμάζουν το φθινόπωρο, μην ψάχνετε άλλο! Γιατί τα κράνμπερις φτάνουν και περισσεύουν. Τα κράνμπερις ως μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, είναι έτσι κι αλλιώς μια καλή επιλογή για το διαιτολόγιό σου.
Υπάρχουν όμως ιδιαίτεροι λόγοι να τα προτιμήσεις, αν αντιμετωπίζεις κάποια από τις ακόλουθες καταστάσεις. Τα κράνμπερις περιέχουν ανθοκυανίνες, τα πολύτιμα για την υγεία μας αντιοξειδωτικά.
Προστασία από ουρολοιμώξεις
Οι προανθοκυανιδίνες των κράνμπερις φαίνεται πως μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό σου ενάντια σε κάποια βακτήρια, όπως το E. coli, που είναι συχνά αιτία για ουρολοιμώξεις.
Στοματική υγεία
Οι ίδιες ιδιότητες των βιοενεργών συστατικών (αντιοξειδωτικά) των κράνμπερις, μπορούν, επίσης, να σου προσφέρουν προστασία έναντι της δημιουργίας πλάκας και της ανάπτυξης τερηδόνας, καθώς αποτρέπουν την παραγωγή και δέσμευση οξέων και το σχηματισμό μεμβράνης από το βακτήριο Streptococcus mutants.
Καρδιαγγειακή υγεία
Τα αντιοξειδωτικά των κράνμπερις (συγκεκριμένα οι προανθοκυανιδίνες, τα φλαβονοειδή που περιέχουν και η κερκετίνη) είναι υπό μελέτη για την πιθανή βοηθητική τους δράση στα καρδιαγγειακά νοσήματα
Νευροεκφυλιστικές παθήσεις
Ακόμα μία δράση των βιοενεργών συστατικών των κράνμπερις έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ερευνητών. Διευκολύνοντας την πλαστικότητα των νευρώνων, ρυθμίζοντας τους νευροδιαβιβαστές και τα μονοπάτια που δίνουν σήματα σχετικά με τη φλεγμονή, τα πολύτιμα αυτά μόρια, λένε οι ερευνητές ότι είναι σύμμαχοι των ατόμων που έχουν προδιάθεση για ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως Alzheimer’s, Parkinson’s κ.ά.
Ρόδι
Πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες, είναι ένα από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά φρούτα του φθινοπώρου. Μάλιστα, περιέχει κάποιες ουσίες που δεν συναντώνται πουθενά αλλού στη φύση.
Η περιεκτικότητα του χυμού του ροδιού σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να είναι υψηλότερη από τη περιεκτικότητα άλλων φρουτοχυμών, του κόκκινου κρασιού ή ακόμη και από το πράσινο τσάι.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας.
Το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ταννίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.
Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου. Ακόμη, ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση (συγκεκριμένα τη συστολική) και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL).
Πώς μπορείς να τα καταναλώσεις;
- Κράνμπερι: Η συγκομιδή των κράνμπερι πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Μόνο το 10% περίπου της εμπορικής καλλιέργειας πωλείται φρέσκο -κυρίως από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο. Το υπόλοιπο μπορεί να βρεθεί ως χυμός, αποξηραμένο ή σε σάλτσα από κράνμπερι.
- Ρόδι: Στύβεται στο στίφτη, όπως τα λεμόνια και τα πορτοκάλια αλλά ακόμα καλύτερα σε αποχυμωτή, αν και η πίεση στη λευκή σάρκα και στο κουκούτσι απελευθερώνει πικρίλα. Τους σπόρους του μπορούμε να τους πάρουμε εύκολα για σαλάτα αν το κόψουμε στη μέση, το κρατήσουμε με τη κομμένη πλευρά του πάνω από ένα μπολ στη παλάμη μας και το χτυπήσουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού για να ξεκολλήσουν οι σπόροι από τη λευκή σάρκα.
Συντάκτης: Μαρία Γκέκα
Αρχική δημοσίευση στο naturanrg.gr