Logodiatrofis.gr
ΓλυκάΜαγειρεύω - ΕνδυναμώνωΣυνταγές

Κέϊκ λεμόνι με κινόα

ΚΕΪΚ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΚΙΝΟΑ της Ντίνας Νικολάου, μία τέλεια επιλογή για επιδόρπιο, πρωινό γεύμα ή το κολατσιό μας.

  • Προετοιμασία: 15’

  • Ψήσιμο: 55-60’

ΥΛΙΚΑ (10-12 μερίδες)

  • 135 γρ. Λευκό Κινόα Fytro
  • 350 ml νερό
  • 25 γρ. αλεύρι βρώμης
  • 2 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
  • 110 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 165 ml σπορέλαιο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Λίγο βούτυρο ή σπορέλαιο για το άλειμμα της φόρμας
  • Λίγο αλεύρι βρώμης για το πασπάλισμα της φόρμας
  • Για το γλάσο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • Χυμό από ½ λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω την κινόα και το νερό σε μια μικρή κατσαρολίτσα και βάζω σε μέτρια φωτιά.
  2. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνω τη θερμοκρασία, σκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω την κινόα για 15-18 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά.
  3. Σβήνω τη φωτιά και την αφήνω για 5 λεπτά σκεπασμένη.
  4. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  5. Αλείφω με βούτυρο ή σπορέλαιο μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση και πασπαλίζω με λίγο αλεύρι βρώμης.
  6. Βάζω την βρασμένη κινόα στο μπλέντερ ή στην κουζινομηχανή με τα μαχαίρια.
  7. Προσθέτω το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, τα αυγά, τη βανίλια, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, τη πούδρα αμυγδάλου, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και χτυπάω τα υλικά για 2 λεπτά.
  8. Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω στο φούρνο για 55-60 λεπτά.
  9. Αποσύρω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.
  10. Το αναποδογυρίζω σε μια σχάρα.

Για το γλάσο:

  • Βάζω την άχνη σε ένα μπολ και προσθέτω λίγο λίγο το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο γλάσο. Ραντίζω το κέικ, κόβω και σερβίρω.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Μια συνταγή με ιδιαίτερα πλούσια διατροφική αξία.

Η κινόα ανήκει στις λεγόμενες superfoods… Οι Ίνκας την είχαν ονομάσει “μητέρα όλων των τροφών” και δεν είχαν άδικο.

Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη και έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε σίδηρο, βιταμίνες Β, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες.

Είναι μία από τα λίγες φυτικές τροφές που θεωρείται ότι είναι “πλήρης πρωτεΐνη” και έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Επίσης, η κινόα έχει υψηλή αναλογία πρωτεϊνών – υδατανθράκων σε σύγκριση με άλλα δημητριακά. Βιταμίνες της ομάδας Β και μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών καθιστούν την επιλογή αυτού του ΚΕΪΚ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΚΙΝΟΑ ως μία τέλεια επιλογή για επιδόρπιο, πρωινό γεύμα ή το κολατσιό μας.

Εκτός από την ποικιλία θρεπτικών συστατικών, η συνταγή μας ξεχωρίζει ιδιαίτερα και για τις πρωτεΐνες ανώτατου βιολογικού σκορ που προσφέρει.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσω ότι γενικότερα η συμβουλή μου είναι να επιλέγετε γλυκίσματα που περιέχουν αλεύρι βρώμης!

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν ποσότητα γλυκόζης και λιπαρών στο γαστρεντερικό σύστημα, παρεμποδίζοντας έτσι την πλήρη απορρόφηση της.

Στην διατροφικό μας καμβά δεν θα να παραλείψουμε και τη φανταστική γεύση, αυτού του υπέροχου γλυκίσματος της Ντίνας! 

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΩ
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ