Logodiatrofis.gr
Γλυκά Μαγειρεύω - Προστατεύω Συνταγές

Brookie – Το Brownies Cookie

brookie brownies cookie

Μια γλυκιά συνταγή της Ντίνας Νικολάου, φτιαγμένη από τα πιο αγνά και ταυτόχρονα νόστιμα υλικά.

  • Προετοιμασία: 10´

  • Ψήσιμο: 35´-40´

ΥΛΙΚΑ (24 μερίδες)

Για το brownie

  • 240 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, λιωμένο και κρύο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
  • 350 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 65 γρ. κακάο άγλυκο
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη ζύμη cookie

  • 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο
  • 130 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 αυγό
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • ¾ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το brownie:

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  2. Βουτυρώνω ελαφρά ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι 20×30 εκ.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύω με το σύρμα τη ζάχαρη με το κακάο.
  4. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά και τη βανίλια και τα χτυπάω όλα μαζί μέχρι να αφρατέψουν.
  5. Τέλος, προσθέτω το αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύω καλά.
  6. Αδειάζω το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψάκι.

Για τη στρώση cookie:

  1. Χτυπάω με το μίξερ χειρός το βούτυρο και της ζάχαρες για 2-3 λεπτά.
  2. Προσθέτω το αυγό, τον κρόκο και τη βανίλια.
  3. Τέλος, προσθέτω τη σόδα, το αλεύρι και το αλάτι και μόλις ενωθούν προσθέτω και τα ¾ φλιτζανιού σταγόνες σοκολάτας.
  4. Αδειάζω τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί και ανοίγω με τον πλάστη σε φύλλο 20×30 εκ.
  5. Αφαιρώ την επάνω λαδόκολλα και αναποδογυρίζω τη ζύμη στο ταψάκι με το μείγμα brownie και σκορπίζω τις υπόλοιπες σταγόνες σοκολάτας.
  6. Ψήνω το brookie για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει τη ζύμη.
  7. Αν η ζύμη πάρει γρήγορα χρώμα, σκεπάζω με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο.
  8. Αφήνω το brookie να κρυώσει εντελώς, κόβω σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρω.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

dimitris grigorakis pyramida

Μια ακόμα γλυκιά συνταγή της αγαπημένης μας Ντίνας Νικολάου, φτιαγμένη από τα πιο αγνά και ταυτόχρονα νόστιμα υλικά.

Το κακάο έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε φλαβονοειδή , συστατικά με αντιοξειδωτική δράση που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.

Το βούτυρο είναι πλούσιο στην μορφή της βιταμίνης Α που απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό για την υγεία του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων.

Η βιταμίνη Α έχει ιδιαίτερο ρόλο μεταξύ άλλων στη διατήρηση της καλής όρασης, στην νευρολογική λειτουργία, στην υγεία του δέρματος και στη λειτουργία του θυρεοειδή.

Γενικότερα, προτιμάμε το βούτυρο συγκριτικά με την μαργαρίνη καθώς η βασικότερη διαφορά είναι ότι το βούτυρο είναι φυσικό προϊόν ενώ η μαργαρίνη βιομηχανικό.

Συνδυάζοντας λοιπόν ένα κομμάτι brookie με μία πηγή πρωτεΐνης, όπως γιαούρτι, γάλα ή κεφίρ, έχουμε ένα πλήρες σνακ, που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς τύψεις.

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ