Logodiatrofis.gr
Βιταμινη D

Βιταμίνη D και Υγεία

Η βιταμίνη D είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του σκελετού του σώματος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.

Τι είναι η Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D (καλσιφερόλη) είναι μια λιποδιαλυτή (δηλαδή, διαλυτή στο λίπος) βιταμίνη. Σχηματίζεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της απορρόφησης της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας από το δέρμα, αλλά και από ορισμένες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D.

Οι δύο κύριες μορφές της βιταμίνης D στους ανθρώπους είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη) και η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη). H βιταμίνη D2 περιλαμβάνεται κυρίως στις τροφές και εντοπίζεται κυρίως στα φυτά (π.χ. ορισμένα μανιτάρια) και στις ζύμες.

Η βιταμίνη D3 είναι πολύ περισσότερο βιοενεργή και παράγεται κυρίως στο δέρμα όταν εκτεθεί σε ακτινοβολία UVB (290-320 nm).

Η βιταμίνη D στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μία προ-στεροειδής ορμόνη, η οποία παρουσιάζει άμεση δράση στα ανθρώπινα γονίδια.

Το τελικό προϊόν του μεταβολισμού της, η καλσιτριόλη (1,25-διυδροξυβιταμίνη D), μπορεί να αλληλοεπιδρά με περισσότερα από 2.500 γονίδια στο ανθρώπινο σώμα.

Οι πολλαπλές δράσεις της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό

Η βιταμίνη  D είναι απολύτως απαραίτητη  για τη διατήρηση της υγείας του σκελετού του σώματος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.

Επιπλέον όμως έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί και έναν σημαντικό ανοσορρυθμιστικό παράγοντα που επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν όλων των ιστών του σώματος.

Πρόσφατες μελέτες, αλλά και αρκετές άλλες που βρίσκονται σε εξέλιξη, παρουσιάζουν συνεχώς όλο και νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η βιταμίνη D φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία.

Μεταξύ των πολλαπλών ιδιοτήτων της σημειώνεται η συμβολή της στη μείωση των φλεγμονών, στην καλή ρύθμιση και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Η απόλυτη σπουδαιότητα της βιταμίνης D για την υγεία

Πολλαπλές επιστημονικές αναφορές επισημαίνουν τη σημασία της βιταμίνης D στην ενδυνάμωση του αμυντικού συστήματος.

Πολυάριθμες έρευνες αποδεικνύουν την σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του φάσματος ανάπτυξης και αντιμετώπισης διάφορων χρόνιων ασθενειών.

Μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ο ρόλος της στην ελάττωση του κινδύνου αυτοάνοσων νοσημάτων (πρόσφατα, τεκμηριώθηκε ο ρόλος της στην αποτροπή του κινδύνου του διαβήτη τύπου 1 και της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας), λοιμωδών νόσων και παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος (Szabó 2011).

Στους ενήλικες, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει (ή να επιδεινώσει) σε οστεοπενία, οστεοπόρωση, μυϊκή αδυναμία και μολυσματικές ασθένειες.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου (προστάτη, μαστού και του παχέος εντέρου) και διαβήτη τύπου 2.

Τον Απρίλιο του 2012, διακεκριμένοι καθηγητές Αμερικανικών Πανεπιστημίων, με ανοικτή επιστολή τους, κάλεσαν την επιστημονική κοινότητα σε δράση για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την επίδραση της βιταμίνης D, όχι στην οστεοπόρωση, αλλά και σε μια σειρά άλλων σοβαρών χρόνιων παθήσεων (διαφόρων μορφών καρκίνου, διαβήτη, σκλήρυνσης κατά πλάκας και άλλων).

Η ενέργεια αυτή είχε την υποστήριξη και από έγκριτες εφημερίδες όπως η Washington Post, αλλά και από διάφορους σημαντικούς ιστότοπους.

Δυστυχώς η ανεπάρκεια και έλλειψη της βιταμίνης D φαίνεται να αποτελούν ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο.

Μάλιστα, υπάρχουν συσσωρεμένες και άφθονες αποδείξεις για το ότι λαμβάνουν σήμερα διαστάσεις επιδημίας, η οποία οδηγεί σε ποικίλες διαταραχές το ανθρώπινο βιολογικό σύστημα.

Τα επίπεδα της βιταμίνης D σε μερικές βόρειες χώρες, αλλά και στην Ελλάδα, είναι πολύ χαμηλά κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Αυτό σημαίνει ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D και εμπλουτισμένων τροφίμων μπορεί να αποτελεί την καλύτερη λύση στην ενίσχυση της πρόσληψης βιταμίνης D.

Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παρουσιάζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D με εμφανείς επιπτώσεις τόσο στην υγεία τους όσο και στην ποιότητα της ζωής τους.

Η σχέση της βιταμίνης D και των χρόνιων νοσημάτων

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D ασκεί πλειοτροπικά αποτελέσματα στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι η παρουσία της επηρεάζει τη λειτουργία πολλών ιστών στο ανθρώπινο σώμα.

Η βιταμίνη D συνδέεται με την πρόληψη  και την προστασία από τις χρόνιες λοιμώξεις (π.χ. φυματίωση), τον καρκίνο (π.χ. του μαστού, του παχέος εντέρου) και τις αυτοάνοσες νόσους, καθώς συμμετέχει στη ρύθμιση της έμφυτης και της επίκτητης ανοσίας.

Πράγματι, τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D εμπλέκονται στην αιτιολογία πολλών χρόνιων νοσημάτων.

Η έλλειψη βιταμίνης D : <20 ng / ml θεωρούνται ενδεικτικές έλλειψης της βιταμίνης D

Παρακάτω (Εικόνα 4) παρουσιάζονται από τη μία οι διάφορες πιθανές αιτίες έλλειψης της βιταμίνης D και από την άλλη οι επιπτώσεις της ανεπάρκειάς της σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα.

Στην πραγματικότητα μια ανεπάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να δημιουργεί την υποδομή και να αποτελεί την πιθανή αιτία των περισσότερων χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων.

Εικόνα 4: Αίτιες έλλειψης της βιταμίνης D και επιπλοκές της ανεπάρκειάς της σε ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό. Θα μπορούσε να διατυπωθεί η θεωρία ότι η επάρκεια της βιταμίνης D είναι απαραίτητη ώστε να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα να μεταπέσει σε μια αρρύθμιστη, υπερδραστήρια και έντονα φλεγμονώδη κατάσταση, που αποτελούν φαινόμενα, εν μέρει τουλάχιστον, όλων των νοσημάτων που οφείλονται στη γήρανση.

Βιταμίνη D και γενική θνησιμότητα

Σύμφωνα τα αποτελέσματα πρόσφατης μετα-ανάλυση του 2015, για πρώτη φορά τα επίπεδα της βιταμίνης D συσχετίζονται ευθέως με τη γενική θνησιμότητα, επιβεβαιώνοντας ότι τα χαμηλά επίπεδα της 25(OH)D στον ορό συσχετίζονται με σημαντική αύξηση του κινδύνου για όλες τις αιτίες θανάτου.

Τα άτομα με σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D παρουσιάζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο γενικής θνησιμότητας, σε σχέση με εκείνους όπου τα επίπεδά της 25(ΟΗ) D είναι ≥ 30 ng/ml (≥ 75 nmol / L).

Η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 73 μελετών παρατήρησης και 22 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών με 849.412 και 30.716 συμμετέχοντες, αντίστοιχα, αποκάλυψε σε εκείνους με επίπεδα 25(OH )< 10 ng / ml έναντι εκείνων με ≥ 30 ng/ml μία αύξηση του σχετικού κινδύνου 1,14 (14%) για θάνατο από καρκίνο, 1,35 (35%) για θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο, 1,30 (30%) για θάνατο από διάφορες άλλες αιτίες και 1.35 (35%) για όλες τις αιτίες θνησιμότητας (Gröber et al. 2015).

Η σύνδεση μεταξύ των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D (25(OH)D) και της θνησιμότητας από κάθε αίτιο είχε διερευνηθεί και από μία προηγούμενη, αλλά εξίσου πρόσφατη μετα-ανάλυση των Garland και συν, (2014).

Συμπεριέλαβε ένα σύνολο 32 μελετών από τον Ιανουάριο 1966 – Ιανουάριο 2013 με περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες (Μ.Ο. ηλικίας: 55 έτη).

Στις 25 από τις 32 μελέτες υπήρξε μια σημαντική σχέση μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων 25(OH)D, τα οποία μείωναν αναλογικά τον κίνδυνο από όλα τα παθολογικά αίτια θανάτου (p<0,05).

Στο Σχήμα 8 διακρίνεται καθαρά πως τα άτομα με σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D [25(OH)D]: 0-9 ng/ml (0-22,5 nmol/L) εμφανίζουν 90% υψηλότερο κίνδυνο (αναλογία κινδύνου 1,9 95% CI=1,6-2,2 p<0,001) να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με εκείνους που παρουσιάζουν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D [25(ΟΗ)D]: > 30 ng/ml (>75 nmol/L).

Σχήμα 8: Ηλικιακά προσαρμοσμένη Αναλογία Κινδύνου για τα συνολικά επίπεδα της 25-Υδροξυβιταμίνης D σε σχέση με όλες τις αιτίες θνησιμότητας (Garland et al. 2014).

Όπως διαπιστώνεται στο παραπάνω διάγραμμα (Σχήμα 8), αν τα επίπεδα του ορού 25(OH)D κυμαίνονται κάτω από ≤30 ng/ml (≤75 nmol/L) υπάρχει σημαντικά αυξημένη πιθανότητα θνησιμότητας από κάθε αιτία, σε σύγκριση με τα επίπεδα >30 ng/ml (p<0,01). Και μάλιστα ο κίνδυνος αυξάνεται αντιστρόφως αναλογικά: όσο μικρότερη είναι η τιμή της 25(OH)D τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Επιπλέον, μια σημαντική αντίστροφη σχέση μεταξύ των επιπέδων της 25(ΟΗ)D και του συνολικού κίνδυνου θνησιμότητας παρατηρήθηκε επίσης σε μια άλλη μετα-ανάλυση 8 προοπτικών μελετών με περισσότερους από 26.000 άνδρες και γυναίκες (ηλικίας 50 έως 79 ετών), από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη από το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο Έρευνας στη Χαϊδελβέργη.

Ερευνητές, τέλος, από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο (UCSD), επισημαίνουν ότι «η μη επαρκής έκθεση στον ήλιο προκαλεί 600.000 θανάτους από καρκίνο κάθε χρόνο».

Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι αν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα του πληθυσμού παγκοσμίως ήταν υψηλότερα, περισσότερα από 1.500.000 περιστατικά καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί.

Ακόμη και πέραν του καρκίνου, υπέδειξαν ότι υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D θα μπορούσαν να προλάβουν νοσήματα που κοστίζουν τη ζωή σε 1.000.000 περίπου ανθρώπους κάθε χρόνο!

Η σημασία των μετρήσεων της 25(ΟΗ)D στη διατήρηση της υγείας

Μετρώντας τα επίπεδα της 25(ΟΗ)D καθορίζεται αν κάποιο άτομο εμφανίζει έλλειψη, ανεπάρκεια, επάρκεια ή τοξικά επίπεδα βιταμίνης D.

Βάσει προβλέψεων από διάφορες διασταυρούμενες μελέτες τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται επίσης με την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης πολλών μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών νόσων, αυτοάνοσων νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 και 2, νευρολογικών διαταραχών, σοβαρών βακτηριδιακών και ιογενών λοιμώξεων, αλλά και με ανεπιθύμητες επιπλοκές στην κύηση.

Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D  σχετίζεται με τον περιορισμό της  θνησιμότητας  όλων των παθολογικών αιτίων.

Όλες αυτές οι πληροφορίες έχουν υποστηριχτεί από έναν υψηλό αριθμό κατάλληλα κατευθυνόμενων τυχαιοποιημένων  και ελεγχόμενων κλινικών ερευνών.

Τιμές αναφοράς της βιταμίνης D στις αιματολογικές εξετάσεις

Η αλήθεια είναι ότι η επιστημονική έρευνα έχει εστιάσει στον προσδιορισμό των βέλτιστων οριακών τιμών που υποδηλώνουν Έλλειψη, Ανεπάρκεια, Επάρκεια και Τοξικότητα:

 Μέγιστη έλλειψη: < 10 ng/ml

 Έλλειψη: < 20 ng/ml

 Ανεπάρκεια: 20-30 ng/ml

 Επάρκεια: 30-100 ng/ml

 Τοξικότητα: > 100 ng/ml

Ήλιος, η βασική πηγή της βιταμίνης D

Η περιπτωσιακή έκθεση του σώματος στο ηλιόφως είναι εκείνη που κυρίως καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες σε βιταμίνη D.

Η δερματική παραγωγή της βιταμίνη D3 από την 7-διυδροχοληστερόλη εξαρτάται από την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία ποικίλει ανάλογα με τις εποχές του έτους, τη διάρκεια έκθεσης του σώματος στην ακτινοβολία και το γεωγραφικό πλάτος που διαμονής των ατόμων, τη γήρανση του δέρματος και την περιεκτικότητά του σε μελανίνη.

Η χρήση ηλιοπροστατευτικών ουσιών (αντηλιακά) όπως και η ενδυμασία παρεμποδίζουν τη μετατροπή της 7-δευδροχοληστερόλης προς  βιταμίνη D3.

Καταληκτικά, όλοι οι ερευνητές φαίνεται να συμφωνούν στην ακόλουθη δήλωση «Βιταμίνη D: Το δώρο ζωής του ήλιου στον άνθρωπο!»

Ποιοι χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D

Παχύσαρκα παιδιά και ενήλικες, παιδιά και ενήλικες που κάνουν χρήση φαρμάκων, όπως αντιεπιληπτικά, γλυκοκορτικοειδή (κορτιζόνη) ή φάρμακα κατά του AIDS χρειάζονται τουλάχιστον 2 με 3 φορές περισσότερη βιταμίνη D σε σχέση με την αντίστοιχη ηλικιακή τους ομάδα, προκειμένου να ικανοποιήσουν την ημερήσια απαίτηση του οργανισμού τους.

Η Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παχύσαρκα άτομα  χρειάζονται 2,5 φορές περισσότερη βιταμίνη D για να αυξήσουν στον ίδιο βαθμό με τα άτομα φυσιολογικού βάρους, τα επίπεδα της 25(ΟΗ)D στο αίμα.

Αυτό συμβαίνει διότι στα παχύσαρκα άτομα το αυξημένο σωματικό τους λίπος δεσμεύει ποσότητα βιταμίνης D (λόγω της λιποδιαλυτής της φύσης), με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται ο φυσιολογικός μεταβολισμός της.

Δεδομένου ότι η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι η έκθεση στο φως του ήλιου, τα άτομα με σκούρο τόνο του δέρματος διαθέτουν φυσική προστασία από τον ήλιο.

Ο λόγος είναι ότι η μελανίνη του δέρματος δρα ως φίλτρο κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ως εκ τούτου, τα άτομα αυτά βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για ανεπάρκεια της βιταμίνης D [ 25(OH)D < 20 ng / ml ].

Τα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα θα πρέπει να παραμένουν τουλάχιστον 3 έως 5 φορές περισσότερο στον ήλιο προκειμένου να δημιουργήσουν την ίδια ποσότητα βιταμίνης D με ένα πρόσωπο που φέρει λευκό τόνο δέρματος.

Άλλες ομάδες πληθυσμού που συχνά εμφανίζουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D είναι οι ακόλουθες:

  • Άτομα που δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους, είτε για λόγους υγείας, είτε για εργασία, είτε γιατί απλά θέλουν να αποφεύγουν τον ήλιο.
  • Άτομα που συχνά χρησιμοποιούν αντηλιακά ή/και προστατευτικά ρούχα προκειμένου να αναχαιτίσουν τις αρνητικές συνέπειες του ήλιου (οι οποίες όμως προκύπτουν από την χωρίς μέτρο έκθεση). Το καθαρό τελικό αποτέλεσμα όμως είναι να περιορίσουν την ζωτικής σημασίας ποσότητα του ήλιου που λαμβάνει το σώμα τους.
  • Εκείνοι που ζουν σε περιοχές όπου η ηλιοφάνεια είναι αρκετά περιορισμένη, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη βόρεια Ευρώπη.
  • Αυτοί που δεν καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.
  • Άτομα με ηπατικές νόσους, θυρεοειδικές και νεφρικές παθήσεις.
  • Άτομα με ανεπάρκεια του ενζύμου 1α υδροξυλάσης της βιταμίνης D (CYP27B1).
  • Ασθενείς με σύνδρομο δυσαπορρόφησης ή με διαταραχές όπως η νόσος Crohn ή κοιλιοκάκη. Τα άτομα αυτά εμφανίζουν χαμηλό επίπεδο απορρόφησης του διαιτητικού λίπους, το οποίο είναι απαραίτητο προκειμένου να αφομοιωθεί η βιταμίνη D.

Ηλικιωμένοι

Τα άτομα της τρίτης ηλικίας αφενός στατιστικά εκτίθενται λιγότερο στον ήλιο και ταυτόχρονα απορροφούν μικρότερη ποσότητα βιταμίνης D.

Με αυτό το δεδομένο, κατά την άποψη μου αποτελούν την απόλυτη ομάδα υψηλού κινδύνου, λαμβανομένου υπόψη του κινδύνου της οστεοπόρωσης και των χρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων που προκύπτουν ως συνέπεια της γήρανσης.

Παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στον σχηματισμό βιταμίνης D από το δέρμα είναι η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η τρύπα του όζοντος και περιοχές με γεωγραφικό πλάτος μεγαλύτερο από 35°.

Ιδιαίτερη προσοχή τέλος, θα πρέπει να δοθεί στην περίπτωση που κάποιος νιώθει περισσότερος κουρασμένος από ό, τι στο παρελθόν, εάν αισθάνεται πόνο στα οστά ή νιώθει αδύναμος.

Εφόσον λοιπόν ανήκετε σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες ή παρουσιάζετε κάποιο σχετικό σύμπτωμα θα πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D.

Συμπεράσματα

Τα αποτελέσματα όλων των σχετικών μελετών «φωνάζουν» για τη βελτίωση της γενικής κατάστασης της βιταμίνης D σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Σε πολλά άτομα στην Ελλάδα τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλά, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, λόγω της ευρείας χρήσης αντηλιακών.

Επομένως, με δεδομένο τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η βιταμίνη D στον προστασία της υγείας θα πρέπει να εκτίθεστε στον ήλιο για τουλάχιστον 20 λεπτά, ιδιαίτερα τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες, χωρίς αντηλιακό. Κάντε λοιπόν μία ήπια… ηλιοθεραπεία.

Μήπως πιστεύτε ότι λαός μας, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια ονόμασε την «εκούσια έκθεση του γυμνού σώματος στον ήλιο» με τη λέξη αυτή δεν γνώριζε κάτι περισσότερο;

Η ετυμολογία της λέξης ηλιοθεραπεία (ήλιος + θεραπεία) μας πληροφορεί ακριβώς για τις ζωοδόχες ιδιότητες του ήλιου, οι οποίες σύμφωνα με την άποψη του λαού μας σε ήπια έκθεση δεν μπορεί παρά να είναι και μόνο θεραπευτικές.

Εφοδιαστείτε περισσότερη το καλοκαίρι για να μπορείτε να… έχετε λίγη και το χειμώνα!

Θα έχετε ακούσει βέβαια ότι οι περισσότεροι χειμερινοί κολυμβητές, οι οποίοι κατά τεκμήριο εκθέτουν άφθονες ώρες το σχεδόν γυμνό σώμα τους στον ήλιο, ισχυρίζονται (και όντως συμβαίνει) ότι σπάνια αρρωσταίνουν.

Αυτό τελικά φαίνεται να εξηγείται επιστημονικά με βάση το ρόλο και τη σημασία της βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό! Επίσης, πράγματι οι ιώσεις το καλοκαίρι είναι σπάνιες και το γεγονός αυτό σίγουρα δεν οφείλεται μόνο στο ότι απουσιάζουν οι παράγοντες κινδύνου (διότι μην ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι διαβιώνουμε τον περισσότερο χρόνο σε χώρους με έντονα κλιματιστικά μηχανήματα).

Η άφθονη βιταμίνη D που αποκομίζουμε έστω και από την ελάχιστη (πρακτικά) ηλιακή μας έκθεση στην ευλογημένη χώρα που ζούμε με τη φανταστική ηλιοφάνεια, φαίνεται να επιτελεί το ρόλο της προς την κατεύθυνση αυτή.

Συμπερασματικά, αδιάσειστα ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν την απόλυτη σπουδαιότητα της βιταμίνης D στη λειτουργία του αμυντικού συστήματος και στην αποτροπή του κινδύνου αυτοάνοσων και άλλων χρόνιων διαταραχών.

Είναι φανερό πως η συγκεκριμένη διατροφική παρέμβαση είναι επιβεβλημένη τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα προστατευτικό μοντέλο διατροφής που διακρίνεται για την υψηλή βιολογική αξία των τροφίμων που περιέχει και το οποίο αναμφισβήτητα προσφέρει σημαντικά συνολικά οφέλη υγείας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συνολική διατροφική φροντίδα του ανοσοποιητικού και τη Βιταμίνη D μπορείτε να βρείτε στα βιβλία «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή» (Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, 2016) και «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας!» (Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, 2017) του κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη.

.

Στο βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας» του Δρα Δημήτρη Γρηγοράκη σας αποκαλύπτεται το μυστικό που θα αλλάξει τη ζωή σας!

Η βιταμίνη D είναι η απόλυτη θρεπτική ουσία της υγείας!

Στην Ελλάδα παρά την ηλιοφάνεια αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα έλλειψης και ανεπάρκειάς της.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην Υγειά μας ρε παιδιά" προτείνει το βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας»

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Μάθετε τα πάντα για τη Βιταμίνη D!

Πώς βοηθά:

στην πρόληψη του καρκίνου,

των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων,

της Οστεοπόρωσης,

της Αρτηριακής Υπέρτασης,

της Κατάθλιψης,

της Παχυσαρκίας,

αλλά και πώς θωρακίζει από τα αυτοάνοσα νοσήματα!

Αναγνωρίστε τα σημάδια της έλλειψής της στον οργανισμό σας & μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να την αναπληρώσετε!

.

Η έγκριτη δημοσιογράφος υγείας και παρουσιάστρια ειδήσεων του STAR Channel, Κατερίνα Παπακωστοπούλου μέσα από την εκπομπή της προτείνει επίσης το βιβλίο «Βιταμίνη D, Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας!»

Ακόμα:
  • Δέκα «αλήθειες» που πρέπει να ξέρετε για τη βιταμίνη D
  • Η σημασία των μετρήσεων της 25(ΟΗ)D στη διατήρηση της υγείας
  • Ποιες είναι οι τιμές που ορίζουν το πρόβλημα της έλλειψης και της ανεπάρκειάς της
  • Ποια είναι η σωστή εξέταση που πρέπει να πραγματοποιείτε
  • Ποιοι χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D και ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έλλειψή της
  • Δέκα "καμπανάκια" που επισημαίνουν σας λείπει η βιταμίνη D
  • Πως θα προσδιορίσετε το «D-Status» σας
  • Διατροφικές πηγές της Βιταμίνης D
  • Και διαιτολόγια για επαρκή πρόσληψη ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Γιατί, «Λόγω… διατροφής» η υγεία μας γίνεται καλύτερη!

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ στο eshop.logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ