Logodiatrofis.gr
Με αποψη... (dGrigorakis blog)

Βιταμίνη D και COVID-19

Βιταμίνη D και COVID-19 - COVID-19

H βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα και είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του ανοσοποιητικού.

Διάφορες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προαγωγή της ανοσολογικής αντίδρασης.

Παρουσιάζει τόσο αντιφλεγμονώδεις όσο και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες και είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση των αμυντικών συστημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι γνωστό ότι ενισχύει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των Τ-κυττάρων και των μακροφάγων, που προστατεύουν το ανθρώπινο σώμα από τους παθογόνους οργανισμούς.

Τα χαμηλά επίπεδά της έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (COPD), καθώς και των ιογενών και βακτηριακών αναπνευστικών λοιμώξεων.

Επιπλέον, η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με μειωμένη πνευμονική λειτουργία, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Επίσης, πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να βλάψει την ανοσολογική λειτουργία και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αναπνευστικών νόσων. Τέλος, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση και να προστατεύσουν ενάντια στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος συνολικά.

Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που περιλάμβανε 11.321 άτομα από 14 χώρες έδειξε ότι η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D μείωσε τον κίνδυνο οξείας αναπνευστικής λοίμωξης (ARI) τόσο σε εκείνους που είχαν έλλειψη βιταμίνης D, όσο και σε άτομα με επαρκή επίπεδα.

Συνολικά, η μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μείωσαν τον κίνδυνο ανάπτυξης οξείας αναπνευστικής λοίμωξης κατά τουλάχιστον 12%.

Η προστατευτική επίδραση ήταν ισχυρότερη σε εκείνα τα άτομα που παρουσίαζαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (11).

Επιπλέον, τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη θνησιμότητα σε ηλικιωμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν αναπνευστικές νόσους, όπως συμβαίνει με την προσβολή από τον COVID-19.

Σχετικά με την άμεση σύνδεση της βιταμίνης D με τον COVID-19, δύο νέες πολύ πρόσφατες σχετικές έρευνες επισημαίνουν την πιθανή σχέση τους, τονίζοντας παράλληλα την ύψιστη σημασία της βιταμίνης του ήλιου στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού! Η πρώτη δημοσιεύτηκε από Άγγλους ερευνητές του ιδρύματος Queen Elizabeth και του Πανεπιστημίου East Anglia.

Οι συγγραφείς συνέκριναν τον μέσο όρο επιπέδων Βιταμίνης D σε 20 ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τα κρούσματα κορονοϊού και την θνησιμότητα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε χώρες όπου υπήρχαν χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D παρουσιάστηκε μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Η δεύτερη μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Northwestern University και του Boston Medical Center και δημοσιεύθηκε στις 30/04/2020. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της, ο κίνδυνος σοβαρή νόσησης από τον COVID-19 μεταξύ των ασθενών με σοβαρή ανεπάρκεια της βιταμίνης του ήλιου είναι 17,3%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για άτομα με φυσιολογικά επίπεδα είναι μειωμένο κατά 15,6%.

Δεδομένου ότι ο δείκτης φλεγμονής CRP, ο οποίος αποτελεί ισχυρή ένδειξη σοβαρής προσβολής από τον COVID-19, σχετίζεται με την ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, τα ευρήματα των συγγραφέων υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώνει τη σοβαρότητα του COVID-19 καταστέλλοντας τον καταρράκτη εμφάνισης της εν λόγω κυτοκίνης (CRP) σε ασθενείς με COVID-19.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας διαχείρισης COVID-19 στη χώρα μας κ. Σωτήρη Τσιόδρας (02/05/2020): «Τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D δείχνουν ότι μπορεί να δράσουν θετικά στην αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Μελέτες που έγιναν στις Φιλιππίνες, αλλά και στην Ευρώπη έδειξαν ότι υπάρχει σχέση των λοιμώξεων του αναπνευστικού με χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D παίζουν ρόλο στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στον ιό. Είναι σημαντικό να είναι σε υψηλά επίπεδα η βιταμίνη D και αυτό μπορεί να γίνει εκτός από την έκθεση στον ήλιο και με την λήψη τροφής. Σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς λόγω της ηλιοφάνειας στην Ελλάδα, τα επίπεδα της βιταμίνης στον πληθυσμό υστερούν.

Ειδικά για τις μεγάλες ηλικίες είναι σημαντικό να είναι σε σωστά επίπεδα η βιταμίνη D».

Συνοψίζοντας, δεδομένου ότι πολλά άτομα στην Ελλάδα εμφανίζουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D και ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας όπου διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τις πιο σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τον COVID-19, είναι απαραίτητο να προσλαμβάνονται επαρκείς ποσότητες.

Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο καθώς και η κατανάλωση σολομού, τόνου, συκωτιού  και μικρών ψαριών που τρώγονται με τα κόκκαλα (πχ. γαύρος, σαρδέλα, αθερίνα κλπ.), καθώς και η λήψη μουρουνέλαιου (γνωστό για τις ανοσοπροστατευτικές του ιδιότητες) που οποίο περιλαμβάνει τον ιδιαίτερα βιοδιαθέσιμο συνδυασμό βιταμίνης D και ω-3 λιπαρών, είναι πάρα πολύ σημαντική.

Το μουρουνέλαιο επιλογής θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, να παρασκευάζεται μέσα σε 24 το πολύ 48 ώρες από την αλίευση της μουρούνας και να έχει προδιαγραφές αυστηρότερες από εκείνες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (οι οποίες είναι ήδη αυστηρές).

Τέλος, προληπτικά μέτρα όπως η κοινωνική απομάκρυνση και η σωστή υγιεινή μπορούν να θεωρηθούν ως αποτελεσματικά επιπλέον μέσα προστασίας.

Κορωνοϊός | eDIET: Δίαιτα με ασφάλεια από το σπίτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ