Ειδήσεις

Μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης | Ένα τρόφιμο - «πασπαρτού» Τροφογνωσία

Τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της Μεσογειακής Διατροφής.

Δικαιολογημένα επιβάλλεται η κατανάλωσή τους σε καθημερινή βάση και σε οποιαδήποτε μορφή τους, μιας και αποτελούν έναν εξαίρετο διατροφικό θησαυρό.

Vote for ολικής άλεσης δημητριακά:

Το γεγονός ότι τα ολικής άλεσης προϊόντα προέρχονται από σπόρους που έχουν αλεστεί ολόκληροι (πίτουρο, φύτρο και ενδόσπερμα) τους προσδίδει «διατροφικό προβάδισμα» έναντι των άλλων προϊόντων, μιας και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ανόργανα στοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο φώσφορος και το κάλιο, καθώς και διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά που εμφανίζουν έντονη προστατευτική δράση για τον οργανισμό. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχουν συμβάλλουν τόσο στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος όσο και στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους, λόγω του αισθήματος κορεσμού που προκαλεί η κατανάλωσή τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αρκετών επιστημονικών μελετών, η καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης έχει σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 λόγω του χαμηλότερου γλυκαιμικού τους δείκτη συγκριτικά με αντίστοιχα επεξεργασμένα.

Μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, ο «άσσος» στο μανίκι μας!

Λόγω της σύστασής τους (πλούσιες σε ενέργεια, βιταμίνες, φυτικές ίνες & υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη) συστήνεται η χρήση τους σαν ενδιάμεσο μικρό γεύμα για όλες τις ώρες. Στο σπίτι, στο σχολείο, στο γραφείο, στο ταξίδι, στο γυμναστήριο, παντού!!!

Τα δημητριακά ολικής άλεσης, ας μην ξεχνάμε, ότι δρουν προστατευτικά έναντι των στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων (CHD) και ορισμένων τύπων καρκίνου. Στοιχεία επίσης δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά δημητριακά ολικής άλεσης καταναλώνουν λιγότερο λίπος και λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, των βιταμινών, και των ιχνοστοιχείων.

Δοκιμάστε 1 γιαούρτι 2% / 1 φλ. γάλα 2% & 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης για πρωινό, ενδιάμεσο ή προ-προπονητικό γεύμα. Διαβάζετε καλά τις ετικέτες τροφίμων και φροντίστε η μπάρα δημητριακών που θα επιλέξετε να έχει το λιγότερο ποσοστό σε λιπαρά, σάκχαρα και το υψηλότερο ποσοστό σε φυτικές ίνες, μιας και οι τελευταίες μειώνουν την απορρόφηση διαιτητικής χοληστερόλης και κατ΄ επέκταση την αποθήκευση λίπους. Προσοχή, ακόμη, πρέπει να δοθεί και στις θερμίδες που προσδίδει κάθε μπάρα δημητριακών, μιας και η υπέρμετρη κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα πχ προσθήκη σωματικού λίπους-κιλών.

Πηγή

Σολωμού Ελένη,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Διευθύντρια Διαιτολογικής Μονάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ληξούρι, Κεφαλονιά
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
solomou @ logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία