Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Απότομη αύξηση βάρους σε παιδιά συνδέεται με αρτηριακή υπερτάση

auksisi varous mikri ilikia ipsiloteri artiriaki piesi

Η ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους σε μικρή ηλικία συνδέεται με υψηλότερη παιδική αρτηριακή πίεση

 

Τα βρέφη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, που παίρνουν γρήγορα βάρος μπορεί να έχουν υψηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα αρτηριακής πίεσης αργότερα κατά την παιδική ηλικία, σύμφωνα με μία μελέτη των ΗΠΑ.

Οι σχετικά μικρές διαφορές στην αρτηριακή πίεση του αίματος, που συνδέονται με την ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους στους νέους της μελέτης, μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άλλων προβλημάτων υγείας στην νεότερη ενήλικη ζωή, όπως η αυξημένη χοληστερόλη ή αυξημένα επίπεδα σακχάρου του αίματος, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις αλλαγές στο σωματικό βάρος και το ύψος σε 957 βρέφη μέχρι την ηλικία των τεσσάρων και ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που απέκτησαν υπερβολικό βάρος σε σχέση με το ύψος τους, όπως αντικατοπτρίζεται σε υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), έτειναν να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση από τους συνομηλίκους τους στις ηλικίες μεταξύ 6 έως 10 ετών.

Κάθε επιπλέον αύξηση του ΔΜΣ σε ένα βρέφος ή μικρό παιδί συνδέθηκε με μια αύξηση της τάξης του 1 έως 1,5 mmHg (χιλιοστών της στήλης υδραργύρου) στη συστολική αρτηριακή πίεση.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν τονίσει τη σημασία της ταχείας αύξησης βάρους κατά τη νηπιακή ηλικία στον προσδιορισμό της μετέπειτα αρτηριακής πίεσης: η παρούσα μελέτη προσθέτει στα αναδυόμενα δεδομένα ότι η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική με την αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη βρεφική ηλικία όσον αφορά την πίεση του αίματος» είπε η συγγραφέας και ανώτερη ερευνήτρια  dr Mandy Belfort του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης.

Γραμμική ανάπτυξη – Όταν τα παιδιά παίρνουν κιλά με σταθερό ρυθμό – δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα για την πίεση του αίματος κατά την παιδική ηλικία, προσέθεσε η Belfort μέσω e-mail. Αντ ‘αυτού, η αιτία μπορεί να είναι οι απότομες μεταβολές στο βάρος που δεν συνοδεύονται από αντίστοιχη αύξηση στο ύψος.

«Τα ευρήματα μας, ότι οι αυξήσεις στο ΔΜΣ, και η όχι γραμμική ανάπτυξη, προβλέπουν τη μετέπειτα πίεση του αίματος, δείχνουν ότι η ταχύτερη συσσώρευση λίπους μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας», δήλωσε η Belfort. «Η έρευνά μας δείχνει ότι το περισσότερο δεν είναι πάντα και καλύτερο όταν πρόκειται για την αύξηση του σωματικού βάρους στα μωρά.”

Η Belfort και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν τα στοιχεία από ιατρικά αρχεία που αρχίζουν από όταν γεννήθηκαν τα μωρά. Κατά μέσο όρο, τα παιδιά ήταν περίπου 8 ετών όταν έγινε ο επανέλεγχος στα μισά της παιδικής ηλικίας, με μέση συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη πίεση) 94,4 mmHg και μέση διαστολική αρτηριακή πίεση (μικρή πίεση) στα 54,3 mmHg.

Ενώ η ιδανική αρτηριακή πίεση των παιδιών σε κάθε δεδομένη ηλικία ποικίλλει ανάλογα με το φύλο και το ύψος, αυτός ο μέσος όρος για παιδιά ηλικίας 8 ετών βρίσκεται σε ένα εύρος που γενικά θεωρείται υγιές.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθεί στα παιδιά από ότι στους ενήλικες. Στους ενήλικες, η τιμή 140/90 ή μεγαλύτερη θεωρείται υψηλή. Δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο ανώτατο όριο στα παιδιά, όμως. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά με αρτηριακή πίεση υψηλότερη από αυτή του 95% των παιδιών του ιδίου φύλου, ηλικίας και ύψους μπορεί να διαγνωστούν ως παιδιά με υψηλή αρτηριακή πίεση. Αφού η αρτηριακή πίεση των παιδιών μπορεί να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με αυτούς τους παράγοντες, καθώς αυτά μεγαλώνουν, δεν υπάρχει καθορισμένη σειρά που καθορίζει την κανονική ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα παιδιά στη μελέτη που παρουσίασαν ασυνήθιστα μεγάλες διακυμάνσεις στο σώμα τους πριν από την ηλικία των 6 μηνών ή μεταξύ των ηλικιών 2 και 3 ετών είχαν υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση στα μέσα της παιδικής τους ηλικίας, στη συνέχεια, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που παρουσίαζαν σταθερότερη ανάπτυξη σε όλες αυτές τις περιόδους.

Το μέγεθος της αύξησης της συστολικής αρτηριακής πίεσης ήταν μεγαλύτερο στα παιδιά προσχολικής ηλικίας από ό, τι τα βρέφη, διαπίστωσε επίσης η μελέτη.

Το μέγεθος γέννησης δεν φάνηκε να επηρεάζει καθόλου τα αποτελέσματα.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι δεν μπορεί να αποδείξει ότι η ταχεία αύξηση του ΔΜΣ προκαλεί άμεσα υψηλότερη αρτηριακή πίεση, μόνο ότι υπήρχε συσχέτιση μεταξύ των δύο πραγμάτων, αναγνώρισαν οι ερευνητές στο περιοδικό Hypertension.

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα υποστηρίζουν τις συστάσεις που ορίζουν ότι οι μητέρες πρέπει να θηλάζουν τα βρέφη μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, καθώς αυτό συνδέεται με μικρότερη αύξηση βάρους σε σχέση με φόρμουλα βρεφικής διατροφής, σημείωσε η Caryl Nowson, μια ειδική στη δίαιτα και τη διατροφή από το Πανεπιστήμιο Deakin στην Αυστραλία, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Μόλις τα μικρά παιδιά αρχίσουν να καταναλώνουν στερεά τρόφιμα, οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν να τους δίνουν αναψυκτικά και να περιορίσουν το όριο κατανάλωσης χυμού φρούτων, τα οποία μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, προσέθεσε η Nowson μέσω e-mail.

perentis panagiotisΠαναγιώτης Περεντής
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
panagiotis.pere @ gmail.com

Read this article in English!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ